no planet b tportal
menu
Food

Pečena mrkva s medom i dresingom od jogurta i tahinija

28. rujna 2022. • ~2 min

Mrkva može imati imidž dosadnog povrća koje teško može biti glavna zvijezda nekog jela. No to definitivno nije istina. Ova super zdrava namirnica može se pripremiti na iznenađujuće načine. Sljedeće jelo savršeno je kao prilog ili čak i lagano glavno jelo. Ključ okusa je u intenzivnoj kiselosti balzamičnog octa koja je savršeno uravnotežena slatkoćom meda. A ako zamijenite obični jogurt veganskim, dobit ćete fenomenalan veganski obrok! Sastojci: 8-10 mrkva manje…

Mrkva može imati imidž dosadnog povrća koje teško može biti glavna zvijezda nekog jela. No to definitivno nije istina. Ova super zdrava namirnica može se pripremiti na iznenađujuće načine. Sljedeće jelo savršeno je kao prilog ili čak i lagano glavno jelo. Ključ okusa je u intenzivnoj kiselosti balzamičnog octa koja je savršeno uravnotežena slatkoćom meda. A ako zamijenite obični jogurt veganskim, dobit ćete fenomenalan veganski obrok!

Sastojci:

  • 8-10 mrkva manje do srednje veličine
  • 1 veća glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica meda (koristite med koji je tekućije teksture)
  • Malo timijana (svježeg ili sušenog)
  • 50 grama jogurta (ili veganske alternative)
  • 1 žlica tahini paste
  • Sok polovice limuna
  • Malo limunove korice
  • Šačica krušnih mrvica
  • Šačica listića badema
  • Žličica dimljene paprike

Zagrijte pećnicu na 200°C. Mrkve ogulite, odrežite im vrh i nasjeckajte po dužini u oblik tankih štapića. Luk ogulite i narežite na četiri dijela. Češnjak nasjeckajte na sitne komadiće te u zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, med, balzamični ocat i dio češnjaka. Mrkve i luk položite na lim za pečenje te prelijte uljem, medom, octom i češnjakom. Pospite timijanom i posolite i pecite 35 do 45 minuta. U posebnoj zdjeli pomiješajte jogurt, tahini, sok od limuna i malo soli. Uzmite tavu i zagrijte maslinovo ulje, na ulje stavite ostatak češnjaka, bademe, naribanu koricu limuna i krušne mrvice. Neka se sve prži koju minutu dok ne postane zlatne boje. 

Pečene mrkve položite na pladanj ili tanjur, preko polijte smjesu jogurta i tahinija te potom na vrh dodajte poprženi sadržaj tave. Po želji na kraju pospite s malo dimljene paprike (ili čak ljute paprike ako ste ljubitelj začinjene hrane!).


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.