no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Pet grešaka u ljepoti koje radite, a koje su užasne za okoliš

31. srpnja 2023. • ~4 min

Kako sada stoji, samo 32 posto otpada zapravo se reciklira. Nažalost, vaša rutina ljepote ima veliki utjecaj na okoliš, zahvaljujući ogromnoj potrošnji plastike i sastojaka koji možda nisu ekološki prihvatljivi. Iako je važno napomenuti da je održivost više od pukog trenda, sada je idealno vrijeme da svojoj rutini ljepote date ekološki prihvatljivu preobrazbu. Evo pet pogrešaka koje vjerojatno radite upravo sada i odgovarajućih rješenja za njihovo popravljanje. Ne reciklirate svoje…

Kako sada stoji, samo 32 posto otpada zapravo se reciklira. Nažalost, vaša rutina ljepote ima veliki utjecaj na okoliš, zahvaljujući ogromnoj potrošnji plastike i sastojaka koji možda nisu ekološki prihvatljivi. Iako je važno napomenuti da je održivost više od pukog trenda, sada je idealno vrijeme da svojoj rutini ljepote date ekološki prihvatljivu preobrazbu. Evo pet pogrešaka koje vjerojatno radite upravo sada i odgovarajućih rješenja za njihovo popravljanje.

Ne reciklirate svoje prazne posude

Započnimo s najtežim grijehom ljepote: ne reciklirati svoje prazne posude. Bacanje kozmetičkih proizvoda u smeće mali je potez koji ima velike posljedice za naša mora i oceane. Ali, postoji jednostavno rješenje! Nabavite si kantu s dva odjeljka, jedan je odjeljak za otpad i drugi za recikliranje. Tako, kada krenete baciti smeće, dobit ćete podsjetnik da reciklirate kad god je to moguće. Također, pripazite na kozmetičke marke koje nude interne mogućnosti recikliranja

Kupujete od neodrživih brendova

Svijet ljepote pun je mutnih voda, posebno kada je u pitanju nabava proizvoda. Od nejasno formuliranih obećanja do nejasnih sustava označavanja, robne marke koje hvale “bez okrutnosti” mogu imati pogrešne sitne ispise. Istražite! Osigurajte da je robna marka uistinu bez okrutnosti i protiv testiranja na životinjama. Simbol zeca u skoku jamstvo je da niti jedan proizvod nije testiran na životinjama. Neki brendovi imaju zelenu kvačicu koja označava proizvode koji ne sadrže određene upitne i neželjene sastojke. Odbacite svaki proizvod koji sadrži ftalate, živu, toluen, olovo ili formaldehid, jer se te kemikalije smatraju jednima od najštetnijih za planet.

Kada kupujete, potražite održive kozmetičke marke koje imaju promišljeno pakiranje. Pokušajte izbjegavati stiropor, kartone i PVC kad je to moguće. Svako pakiranje napravljeno od recikliranog materijala moći će se reciklirati i vjerojatno će na spremniku biti navedeno odricanje od odgovornosti. 

Svaki dan koristite jednokratne maramice za uklanjanje šminke

Koliko god maramice za jednokratnu upotrebu bile korisne, pamuk koji se koristi za izradu jastučića i maramica za skidanje šminke nije biorazgradiv i ne razgrađuje se lako, zbog čega se previše smeća gomila na našim odlagalištima. Što je još gore, neki su zapravo pojedinačno zamotani u plastiku, čime se količina proizvedenog otpada udvostručuje. Ako svakodnevno koristite brdo pamučnih kuglica ili maramica, razmislite o prelasku na perive jastučiće za višekratnu upotrebu, za čije djelovanje je potrebna samo voda. Ne samo da ćete učiniti veliku uslugu okolišu, također nećete morati tako često obnavljati zalihe i spasit ćete svoju kožu od svih onih štetnih pesticida u običnim vatama.

Ne iskorištavate prednosti programa za ponovno punjenje

Velike su šanse da imate sveti gral kozmetičkih proizvoda u koje se kunete, ali ih nakon upotrebe jednostavno bacite i naručite još jedan kad dođete do dna tube. Pa, možda biste trebali provjeriti mogu li se vaši omiljeni ponovno puniti. Sve više i više kozmetičkih marki počinje nuditi inteligentne sustave ponovnog punjenja koji vam omogućuju ponovno korištenje postojećih staklenki i spremnika. Ograničite potrošnju ambalaže s proizvodima za šminku i njegu kože koji se mogu ponovno puniti. 

Serijski ste sakupljač proizvoda

Svaki ljubitelj ljepote vjerojatno je kriv za ovo (uključujući i nas). Volite li naizmjenično koristiti različite kozmetičke proizvode? Od tih proizvoda, imate li tendenciju da jedva i isprobate prije nego što prijeđete na sljedeći? Ako ste odgovorili potvrdno, vi ste serijski sakupljač proizvoda. Ovaj način razmišljanja potiče mentalitet kupi i baci, što teško utječe na okoliš (i vaš bankovni račun). Pojednostavite svoju rutinu ljepote! Dobar sustav za vježbanje: dodajte samo jedan novi proizvod svojoj rutini nakon što završite s drugim.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.