no planet b tportal
menu
Living

Pet jednostavnih stvari koje možete učiniti za zaštitu prirode danas i svaki dan

31. listopada 2022. • ~5 min

Ako ste uključeni u sve što se događa vezano uz klimatske promjene i globalno zatopljenje, znate da je upaljen crveni alarm. Nestašice vode, zagađenje zraka, sve manje staništa divljih životinja, šumski požari, poplave, druge prirodne katastrofe i stope izumiranja životinja su u porastu. Ponekad se sve može činiti pomalo beznadno. Ali kada je vaš fokus usredotočen na obećavajuće akcije zajednice, vlade i poduzeća, nada se postepeno vraća. Kao pojedinac, imate…

Ako ste uključeni u sve što se događa vezano uz klimatske promjene i globalno zatopljenje, znate da je upaljen crveni alarm. Nestašice vode, zagađenje zraka, sve manje staništa divljih životinja, šumski požari, poplave, druge prirodne katastrofe i stope izumiranja životinja su u porastu. Ponekad se sve može činiti pomalo beznadno. Ali kada je vaš fokus usredotočen na obećavajuće akcije zajednice, vlade i poduzeća, nada se postepeno vraća. Kao pojedinac, imate više moći nego što mislite, posebno kada ste povezani s pojedincima koji isto misle. Možete biti pokretačka snaga u svom domu, susjedstvu i široj zajednici. Evo kako!

Štedite vodu

Ovo je globalni problem, ali svatko od nas može učiniti nešto da pomogne. Počnite s očitim redukcijama poput zatvaranja slavine kada perete zube i perete suđe. Ugradite restriktivne glave tuša i slavine i stavite mlaznicu za raspršivanje na crijevo. U svom dvorištu također možete učiniti preinake koje će biti od pomoći. Uklonite travnjak i zamijenite ga domaćim biljkama. Autohtone biljke uspijevaju u prirodnom okruženju bez potrebe za obilnim zalijevanjem. Kada trebate zalijevati, upotrijebite mjerač vremena i navodnjavajte kada se ohladi. Na razini zajednice pokrenite kampanju za vodoučinkovitu poljoprivredu i kupujte od lokalnih farmi koje sudjeluju u praksama uštede vode. Također, educirajte vođe zajednice o prednostima autohtonih biljaka u svim parkovima i drugim javnim površinama.

Razumijevanje recikliranja

Takozvani postkonzumni otpad je veliki problem. Mnogi prirodni materijali (poput hrane) mogu se preusmjeriti s odlagališta putem procesa kao što je industrijsko kompostiranje. Recikliranje je također način ponovne upotrebe materijala koji bi inače bili kamionima odvezeni na odlagalište. Gotovo svaka veća zajednica ima neki oblik centra za recikliranje, ali problem je što se svi jako razlikuju u uslugama koje pružaju. Počnite tako što ćete saznati za što je sposoban vaš lokalni centar za recikliranje. Gotovo svi će reciklirati metal, staklo i karton. Drugi se mogu pozabaviti elektroničkim otpadom, žaruljama, baterijama i automobilskim uljem. Možda najveća varijacija dolazi u tome koje se vrste plastike mogu reciklirati. Neki će uzeti samo velike boce dok će drugi uzeti gotovo sve. Znati što može, a što ne može ići u kantu za smeće ključno je za najbolji ishod recikliranja, budući da zagađujuća plastika i drugi otpad mogu uzrokovati odlaganje cijelog niza materijala. Nakon što ste dobro razumjeli svoj lokalni proces, možete informirati druge u svom domu, uredu i zajednici.

Neka vam prehrana pomogne

Bacanje hrane veliki je problem, kako u opskrbnom lancu tako i kod kuće. Procjenjuje se kako 40% sve svježe hrane na kraju bude izbačeno. Dio toga događa se tijekom dugih transporta, tako da se kupnjom lokalnog izbjegava ova zamka i smanjuju emisije tijekom transporta. Kupnja svježih namirnica također smanjuje količinu ambalaže koja dolazi s vašim proizvodima. Za meso, također idite u opskrbu preko lokalnih OPG-ova ili farmera. Planirajte unaprijed i kupujte meso na veliko koje možete zamrznuti. Svježe meso s farme pakirano je u papir i bez stiropor posuda. Osim toga, možete osigurati pošten tretman životinja. Još bolje, smanjite količinu mesa koju jedete. Preskočite ga nekoliko puta svaki tjedan ili prihvatite vegetarijansku ili vegansku prehranu. Za uzgoj stoke troše se ogromne količine zemlje i vode. Također, najviše pridonosi ispuštanju stakleničkih plinova. Smanjenje našeg oslanjanja na meso izravno daje majci prirodi priliku da dođe do daha.

Budite savjestan potrošač

Postoji tisuću načina kako biti savjestan potrošač. Uz gore navedene prijedloge, kao što je kupnja lokalnih proizvoda bez pakiranja, ponesite vlastite namirnice i vrećice za proizvode u trgovinu. Prilikom odabira proizvoda obratite pozornost na pakiranje. Natrpajte jabuke u vrećicu za višekratnu upotrebu umjesto da kupujete već napunjene plastične vrećice ili plastične pakete s mjehurićima (odlični su za pohranu blagdanskih ukrasa ako ih imate). Spriječiti višak ambalaže da dođe u vaš dom i ured najbolji je način za smanjenje otpada na odlagalištima. Izbjegavajte kupnju pojedinačno pakiranih artikala te umjesto toga, kupujte u rinfuzi i stavite porcije u posude za višekratnu upotrebu. Izbjegavajte nepotrebne kupnje oko praznika i posebnih prigoda darivanjem iskustava umjesto materijalnih stvari. Povedite prijatelje i obitelj u kino, kazalište ili na izlet. Poklonite skakanje s padobranom ili vožnju balonom! 

Isto vrijedi i za sastojke u proizvodu ili materijale vaših tepiha, odjeće i namještaja. Čitajte etikete i istražite. Izbjegavajte proizvode za dom i vrt koji sadrže otrovne kemikalije, koje su loše za vas i okoliš. Tekstilna industrija jedan je od najvećih zagađivača na planetu. Pomozite izbjegavanjem brze mode. Umjesto toga, uložite u kvalitetan „capsule“ ormar ili kupujte rabljeno. Potražite proizvode izrađene od recikliranih materijala radije nego od izvornih materijala i uložite u izdržljivu odjeću, posteljinu i predmete za uređenje doma koji će dugo trajati.

Uključite se na razini zajednice

Uz vaše razumijevanje važnosti vaših osobnih odluka, proširite to unutar svoje zajednice. Pogurajte recikliranje na svim razinama svoje zajednice. Uključite se u lokalne neprofitne organizacije o temama koje vas zanimaju, kao što je očuvanje zelenih površina, zaštita staništa divljih životinja ili ograničavanje novih stambenih objekata. Napravite zajednički vrt, organizirajte zajedničke vožnje između roditelja ili kolega s posla. Organizirajte čišćenje kvarta ili parka svoje zajednice! Ne postoje ograničenja u načinu na koji možete zaštititi prirodu. Uključite se i učinite razliku.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.