no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Pet načina s kojima možete postići da vaša odjeća traje dulje

28. rujna 2022. • ~5 min

Jeste li znali da ako držite svoju odjeću u optjecaju još samo devet mjeseci, smanjit ćete njen ugljični i vodeni otisak do 30%? Što kažete na činjenicu da Ujedinjeno Kraljevstvo šalje 300.000 tona rabljene odjeće na odlagalište svake godine, gdje se, zahvaljujući sintetičkim vlaknima i modernim proizvodnim procesima, razgrađuje stotinama godina? Dok je etička moda jedan od načina borbe protiv ovih katastrofalnih posljedica naših navika brze mode, izrada, popravak i…

Jeste li znali da ako držite svoju odjeću u optjecaju još samo devet mjeseci, smanjit ćete njen ugljični i vodeni otisak do 30%? Što kažete na činjenicu da Ujedinjeno Kraljevstvo šalje 300.000 tona rabljene odjeće na odlagalište svake godine, gdje se, zahvaljujući sintetičkim vlaknima i modernim proizvodnim procesima, razgrađuje stotinama godina?

Dok je etička moda jedan od načina borbe protiv ovih katastrofalnih posljedica naših navika brze mode, izrada, popravak i održavanje odjeće drugo je jednako važno rješenje. I nedvojbeno ono koje je jeftinije i prihvatljivije za planet. Činjenica jest kako ne trebamo proizvoditi puno više odjeće, ali uz današnje mogućnosti svi možemo uživati ​​u lijepoj garderobi. Vodimo se riječima velike dizajnerice Vivienne Westwood: ‘Kupujte manje, birajte dobro i neka traje’. Stoga vam otkrivamo pet jednostavnih načina da vaša odjeća traje dulje!

Kako popraviti patentni zatvarač

Razmišljate o tome da nešto bacite jer je patentni zatvarač zapeo? Ne odustajte tako lako, zaglavljeni zatvarač vas nikako ne bi trebao pobijediti. Ako je patentni zatvarač zapeo, najvjerojatnije je zahrđao ili mu je nešto zapelo u zupcima. Ako je okolna tkanina zapela, budite nježni. Prstima ili pincetom povucite zatvarač bez kidanja materijala. Ako je i dalje zapelo, poslužite se jednostavnim trikom. Prijeđite grafitnom olovkom preko zubaca zatvarača s obje strane, fokusirajući se na mjesto gdje se zubi susreću. Trebao bi se početi otvarati. Ako se ni to ne dogodi, pokušajte s kućanskim predmetima s više lubrikanta: sapun ili balzam za usne umjesto industrijskih sredstava za čišćenje. Lagano povucite patentni zatvarač prema dolje, nanoseći proizvod koji djeluje i nastavite dok zatvarač u potpunosti ne uspijete otvoriti.

Kako popraviti rasparani porub

Bez panike, ne morate znati šivati. U potezu koji bi većinu baka i djedova zaprepastio, moderni potrošači odbacuju odjeću radije nego da je pokušavaju popraviti, čak i kada je riječ o nečemu jednostavnom poput sređivanja poruba. Nemojte biti jedan od njih. Prigrlite svoje vještine i spasite svoju odjeću iz smeća. Jeste li čuli za porubljivanje s dvostranom ljepljivom trakom za odjeću? Možete je pronaći u trgovinama s krojačkim materijalima i potrepštinama, a nerijetko i u hobby shopovima. Dodatna prednost ovih ljepljivih traka je što će funkcionirati na bilo kojem „ofucanom“ rubu. Uzmite svoj čisti komad odjeće koji treba popraviti. Okrenite ga na unutrašnju stranu i odrežite komad porubne dvostrane trake da pokrijete otpušteni rub. Postavite traku između dva komada materijala i provjerite da se traka ne vidi. Stavite vlažnu krpu preko odjeće (i upotrijebite dodatnu kuhinjsku krpu ako radite s nečim osjetljivim) te pritisnite područje vrlo vrućim glačalom oko 30 sekundi. Iako ništa nije bolje od zašivanja ruba koji je otpao, ovo je brzo i privremeno rješenje koje vraća vaš omiljeni komad odjeće u opticaj umjesto da zaboravljen nestane na dnu ormara.

Manje perite odjeću, perite je bolje

Svi smo čuli o tome da kupujemo manje, a kupujemo bolje, ali postoji veliki argument da ih peremo manje, ali da ih peremo bolje. Dok većina uobičajenih praškova i strojeva za pranje rublja preporučuje pranje na 30 ili 40 stupnjeva radi uštede energije, druga stvar koju treba uzeti u obzir su mikroplastika i mikrovlakna. Ona se ispiru iz naše sintetičke odjeće pri svakom pranju. Upotrijebite vrećicu za perilicu koja je poput vrećice za rublje koja ide u pranje. Ona ne samo da zadržava mikrovlakna u vrećici, već i štiti osjetljivu odjeću od zapinjanja. Također, važno je obratiti pažnju na materijale koje peremo. Primjerice, vunu nije potrebno prati tako često, a neki preporučuju da pričekate nekoliko mjeseci prije pranja novih traperica. Operite svoju odjeću kada im je pranje potrebno, a ne između svakog nošenja. Osušite svoju odjeću na zraku kada god je to moguće kako biste smanjili potrošnju energije i izbacili više mikroplastike.

Naučite kako zašiti rupu

Krpanje je zaista korisna vještina koja rješava male rupe na odjeći, što znači da je možete nastaviti nositi umjesto da je morate reciklirati. Za krpanje rupe trebat će vam: igla za šivanje, konac odgovarajuće boje i debljine onome što krpate i gljiva za krpanje. Postavite rupu preko gljive za krpanje, ušijte nekoliko šavova u neoštećeni materijal kako biste osigurali popravak. Pazite da ubod preko rupe započnete vodoravno. Zatim šivajte okomito preko rupe, provlačeći konac iznad i ispod postojećih šavova. Nastavite dok ne napravite „rešetku“ koja ispunjava rupu. Ostavite dugačak kraj konca koji možete uvući u rešetku, tako da se čvorovi ne zakače i da se rad ne raspetlja.

Investirajte u kvalitetu i vodite računa o njoj

Ako krenete graditi svoju garderobu s capsule komadima (nekoliko osnovnih komada koji se kombiniraju uzastopce) ili uložite u etički modni komad koji će trajati cijeli život, a ne samo sljedeći trend s modne piste, htjet ćete paziti na njega. Osim adekvatnog pranja, iskoristite drvene vješalice koje pomažu odjeći da zadrži svoj oblik dok visi. Rastezljivu odjeću treba sklopiti i držati ravnu, a ne objesiti. Također, uložite u prirodne alternative naftalinu ako mjesecima držite stvari na stražnjoj strani ormara. Cedrovina i vrećice lavande odbijaju moljce i osiguravaju da vaša odjeća bude spremna za novu sezonu!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.