no planet b tportal
menu
Living

Pet uobičajenih grešaka u recikliranju koje radite

4. srpnja 2023. • ~4 min

Mnoga su kućanstva uvela svakodnevne promjene kako bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena, od korištenja ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje do kupnje električnog automobila. Iako je poduzimanje koraka poput recikliranja važno za smanjenje našeg ugljičnog otiska, mnogi od nas čine slične pogreške kod recikliranja. Dakle, kako bismo bili sigurni da ne idemo jedan korak naprijed i dva koraka unatrag, otkrivamo pet najčešćih pogrešaka u recikliranju kojih mnogi od nas…

Mnoga su kućanstva uvela svakodnevne promjene kako bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena, od korištenja ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje do kupnje električnog automobila. Iako je poduzimanje koraka poput recikliranja važno za smanjenje našeg ugljičnog otiska, mnogi od nas čine slične pogreške kod recikliranja. Dakle, kako bismo bili sigurni da ne idemo jedan korak naprijed i dva koraka unatrag, otkrivamo pet najčešćih pogrešaka u recikliranju kojih mnogi od nas nisu svjesni da ih činimo — i kako ih prevladati.

Ne skidate ljepljive trake

Dok se popularna ambalaža, poput kartona, može reciklirati, mnogi od nas skloni su ostaviti ljepljivu traku koja može izazvati ozbiljne posljedice. Ljepljiva traka se ne može reciklirati jer je obično izrađena od polipropilena, koji je vrsta plastike. Ostavljanjem ljepljive trake na materijalima koji se mogu reciklirati, poput kartona i papira, materijal postaje nepovratan i svejedno završava na odlagalištu. Stoga prilikom recikliranja uklonite svu ljepljivu traku s kartona kako biste izbjegli oštećenje bilo koje zbirke za recikliranje. Tražite ekološke alternative ljepljivoj traci, kao što su trake od bambusa i konoplje koje su biorazgradive. Smeđa papirna traka također je dobra alternativa jer ne sadrži plastiku i lakše se reciklira.

Očistite ostatke hrane

Mnogi prehrambeni proizvodi dolaze od materijala koji se može reciklirati, kao što su staklene posude, aluminijske limenke, pa čak i kartonske ladice. Uobičajena pogreška je jednostavno bacanje proizvoda bez prethodnog čišćenja. Pokušaj recikliranja nečega s ostacima hrane može kontaminirati druge materijale koji se mogu reciklirati i stoga uzrokovati da se ti proizvodi ne mogu reciklirati. Isperite sve proizvode koji se mogu reciklirati prije nego što ih odložite kako biste izbjegli rizik od kontaminacije. Ako to ne učinite, tada riskirate kompromitirati cijelu svoju vrećicu za recikliranje.

Neispravno odvajanje

Pokušavajući reciklirati nešto što se zapravo ne može reciklirati, riskirate kontaminaciju svih ostalih materijala koji se mogu reciklirati. Ne samo to, već nepravilno odvajanje uzrokuje smanjenu učinkovitost u procesu recikliranja, budući da se roba koja se ne može reciklirati mora ručno odabrati iz lanca, što oduzima puno vremena i ima negativan utjecaj na okoliš. Dakle, kako možemo izbjeći rizik od kontaminacije? Pažljivo pročitate etiketu i uzmite u obzir kako ćete možda morati odnijeti predmete u lokalni centar za recikliranje ako ih ne možete staviti u kućni otpad.

Papir za zamatanje stavljate u recikliranje papira

Ukrasni papir za pakiranje često je obojen i laminiran, a može sadržavati šljokice i plastiku, koja se jednostavno ne može reciklirati. Ostali papiri za zamatanje vrlo su tanki i ne sadrže dovoljno vlakana za recikliranje. Najbolji način da izbjegnete pogreške u recikliranju papira za zamatanje je da prestanete koristiti papir jarkih boja koji možete pronaći u suvenirnicama. Korištenje smeđeg papira za zamatanje darova najbolja je alternativa jer se on može lako reciklirati, sve dok na papiru nema tinte. Drugi način je da jednostavno koristite poklon vrećice za razliku od papira za pakiranje, jer iako je i njih teže reciklirati, mogu se ponovno i ponovno koristiti.

Baterije

Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da se baterije mogu uključiti u recikliranje u kućanstvu, međutim, to nije slučaj. Zapravo, čak i samo bacanje baterija s općim kućnim otpadom može biti opasno. Naime, baterije sadrže metale koji su štetni za okoliš, tako da ako se baterija probuši, štetni metali mogu prodrijeti u tlo i doći do zaliha vode. Mnogi supermarketi nude banke baterija u koje možete potpuno besplatno ostaviti sve iskorištene baterije. Način nabave baterija koji štedi novac i ekološki je prihvatljiviji je ulaganje u punjive baterije koje će neizbježno trajati dulje od standardnih.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.