no planet b tportal
menu
Living

Planirate renovaciju vaše stare obiteljske kuće? Ovo su najveći izazovi i rješenja koja će vam olakšati proces

2. travnja 2024. • ~5 min

Živjeti u vlastitoj kući za stanare ima i prednosti i mane. Iako imate toliko željenu privatnost, ali i veći komoditet, s druge strane kuća traži svoje. Čak i kada mislite da nemate ništa za raditi, uvijek ćete pronaći nešto što treba promijeniti, popraviti. Najveći izazov ipak nastaje kod renovacije starih obiteljskih kuća, koju mnogi odgađaju svjesni što sve to sa sobom nosi, no, uz kvalitetna rješenja i dobre savjete ista bi mogla proći donekle bezbolno

Živjeti u vlastitoj kući za stanare ima i prednosti i mane. Iako imate toliko željenu privatnost, ali i veći komoditet, s druge strane kuća traži svoje. Čak i kada mislite da nemate ništa za raditi, uvijek ćete pronaći nešto što treba promijeniti, popraviti. Najveći izazov ipak nastaje kod renovacije starih obiteljskih kuća, koju mnogi odgađaju svjesni što sve to sa sobom nosi, no, uz kvalitetna rješenja i dobre savjete ista bi mogla proći donekle bezbolno

Kontinuirani porast cijena energenata dovodi do velikog problema u kućanstvima koja su suočena sa sve većim mjesečnim računima, zbog čega su mnogi prisiljenih živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima. Za razliku od većine zemalja Europske unije u Hrvatskoj je i danas, u 2024. godini, prisutan problem nedostatka fasada na privatnim kućama, iako je prije točno deset godina donesen Zakon o gradnji u kojem se, između ostaloga, sugerira na obvezu uređenja fasade i okoliša. Zakonski rok za obiteljske kuće iznosi pet godina, dok je kod zgrada to povećano na deset, a ako se ti rokovi prekorače, vlasniku nekretnine prijeti kazna od tri tisuće kuna mjesečno.

Najveći problem stvara se kod starih kuća, izgrađenih prije 2014. koje zapravo nisu dotaknute ovim zakonom, a podaci jasno govore kako je najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj izgrađeno prije 1987. kao i da nemaju gotovo nikakvu ili imaju tek minimalnu toplinsku izolaciju, zbog čega takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a koliko to u konačnici iznosi na mjesečnim računima, nećemo ni pokušavati računati. No, mjere energetske učinkovitosti mogu itekako smanjiti potrošnju i to, u nekim slučajevima, do 60 posto.  

Kuća bez fasade i fasadne izolacije zapravo je, jednostavnim rječnikom rečeno, rupa bez dna, ponajviše jer se toplina teško zadržava u prostorijama, zbog čega je potrebno puno više energije kako bi se u prostoru moglo normalno živjeti. Upravo iz tog razloga morate biti svjesni da ćete s kvalitetnom fasadom živjeti ugodnije, kvalitetnije, ali i s nešto više eura na računu, jer će zimi biti potrebno manje energije za zagrijavanje prostora, a ljeti za hlađenje istog.

Ono što je najvažnije je da odmah na početku budete svjesni da je renovacija kuće, koja uključuje i izvedbu toplinske izolacije fasade, zapravo investicija za budućnost. Ista nam dugoročno donosi samo dobrobit, zbog čega je ne treba doživljavati kao trošak. Uz to, osim što se smanjiti troškove, fasada će podići cjelokupni dojam vašeg doma, zahvaljujući bogatom izboru, budući da gotovo ne postoji materijal koji ne možemo iskoristiti za fasadu. Svaki tip fasade ima svoje prednosti i mane, a optimalni tip za svaki objekt bira se s obzirom na tip i vrstu objekta. Jedino što je važno kod svake fasade je da ispuni očekivanja i da pruži dovoljnu toplinsku izolaciju objekta, da ga zaštiti od vremenskih utjecaja, da estetski prihvatljivo izgleda i da uz sve to bude postojana.

Renoviranje starih obiteljskih kuća je jedinstven skup izazova te zahtijeva pažljivo planiranje, komunikaciju i ravnotežu između očuvanja povijesti i nekretnina i zadovoljavanja potreba sadašnjih i budućih stanovnika.

Svjesni smo svi odavno da klimatske promjene odavno utječu i na naše živote, baš kao i na kuće, koje tijekom suočavanja s ekstremnim vremenskim uvjetima, bilo da se radi o intenzivnim i vrućim ljetima ili iznimno vlažnim i punim oborina zimama, najgore stradavaju. Najviše su na udaru zapravo kuće bez fasade, jer su strukture takvih domova izravno izložene prodoru vode, vjetra i ekstremnih temperatura.

Sve to ima i svoje posljedice, a to su pojava vlage i plijesni unutar doma, ali i veći troškovi grijanja, koji u ovo doba, kada su životni troškovi izuzetno veliki, uistinu stvaraju problem.

Fasadni sustavi, kakav je primjerice JUBIZOL, vrhunsko je rješenje za poboljšanje izolacije, ali i estetike doma jer zahvaljujući inovativnoj tehnologiji ne samo da se postiže visoka energetska učinkovitost već se smanjuju troškovi grijanja i hlađenja, što u konačnici doprinosi smanjenju ugljičnog otiska. 

Situacija je u ovom slučaju win win jer ovi fasadni sustavi ne samo da pružaju izvrsnu zaštitu od vanjskih čimbenika, te produžuju životni vijek fasade, već se ističu i svojom ekološkom osviještenošću.

Naime, kod postavljanja fasadnih sustava koriste se tehnološki napredni materijali poznati po svojoj izolacijskoj učinkovitosti i estetskim mogućnostima, a njihova prilagodljivost čini ih idealnim izborom kako za renoviranje starih objekata tako i za izgradnju novih, a sve s istim ciljem – osiguravanje energetske učinkovitosti, dugovječnosti i atraktivnog izgleda te pružanje visoke kvalitete zajedno s ekološkom odgovornosti. Vrste fasadnih sustava te karakteristike pojedinog sustava detaljnije možete pronaći u JUBIZOL-ovom vodiču.

Fasadni sustavi ključna su komponenta u modernoj arhitekturi i služe podjednako u funkcionalne, kao i estetske svrhe, a isti mogu osigurati izolaciju, ventilaciju i prirodno osvjetljenje unutarnjih prostora, istovremeno povećavajući i vizualnu privlačnost zgrade.

JUBIZOL-ov sustav temeljen je na znanju i iskustvu prikupljanom u proteklih pet desetljeća, pa stoga ne čudi da ovaj sustav zadovoljava potrebe najvećeg broja kupaca, a zbog jednostavne izvedbe, prvi je izbor kod većine stručnjaka.

Dizajnirani su tako da se lako integriraju u postojeće i nove obiteljske kuće, nudeći rješenja prilagođena različitim arhitektonskim stilovima., a u prednosti njihovih fasada spada garancija od čak deset godina, kao i visokokvalitetan tradicionalan sustav po iznimno povoljnoj cijeni uz velik izbor nijansi završne žbuke. Kad tome pridodamo da je riječ o sustavu s najnižim okolišnim indikatorom te velikim izborom postojanih nijansi fasadne površine u zaglađenoj i zaribanoj strukturi te dugotrajna otpornost na alge i plijesni, ne treba puno dvojiti da je izbor poprilično jasan.

Uz ovakvu pomoć renovacija vaše obiteljske kuće neće vam ostaviti grč u želucu, ali ni veliki minus na vašem računu, jer znate da ulažete u vlastitu budućnost.

Za više informacija o uštedi energije putem kvalitetnih fasadnih sustava kontaktirajte JUB na info@jub.hr


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s JUB Hrvatska.