no planet b tportal
menu
Food

Pojesti cijelo voće ili iscijediti sok? Evo koje su prednosti i mane

15. lipnja 2023. • ~4 min

Svježe iscijeđeni sok od voća nije loša stvar. Odličan je dodatak doručku i zgodan način da konzumirate više voća. A kako vrijeme postaje toplije, možda će biti primamljivo posegnuti za čašom osvježavajućeg voćnog soka čak i ako ga inače ne pijete. Ali postavlja se pitanje ima li čaša soka iste prednosti kao i jedenje cijelog voća? Je li početak dana čašom voćnog soka dobar za vaše zdravlje? Čišćenje sokovima i…

Svježe iscijeđeni sok od voća nije loša stvar. Odličan je dodatak doručku i zgodan način da konzumirate više voća. A kako vrijeme postaje toplije, možda će biti primamljivo posegnuti za čašom osvježavajućeg voćnog soka čak i ako ga inače ne pijete. Ali postavlja se pitanje ima li čaša soka iste prednosti kao i jedenje cijelog voća? Je li početak dana čašom voćnog soka dobar za vaše zdravlje?

Čišćenje sokovima i cijeđenje sokova česta su tema u svijetu wellnessa, često ih se smatra neophodnim za zdrav život. No dok konzumacija voća može pomoći kod svega, od bolesti srca do kolesterola, ispijanje sokova, čak i sokova od svježeg voća, možda neće imati iste prednosti. Naravno, lakše ga je konzumirati, ali je li vašem tijelu doista lakše apsorbirati hranjive tvari iz voća i povrća kada ih pijete?

Cijeđenje soka je proces u kojem izvlačite sok i hranjive tvari iz cijelog voća i povrća, odvajajući krutu tvar od tekućine. Rezultat je svježi sok pun većine hranjivih tvari, minerala, vitamina i antioksidansa prisutnih u cjelovitim namirnicama koje odaberete za sok.

Prije nego počnete cijediti sok, odaberite sastojke koji će vam dati pravu kombinaciju vitamina i minerala.

Cijeđenjem soka iz voća ćete i dalje izvući antioksidanse i vitamine iz voća, tako da cijeđenje soka nije loše za vaše zdravlje, ali može smanjiti druge zdravstvene prednosti jedenja cijelog voća. Istraživanja pokazuju da ispijanje soka kod nekih može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Proces cijeđenja također može smanjiti količinu dijetalnih vlakana i fitokemikalija u voću. Vlakna pomažu vašem tijelu usporiti probavni proces i usporiti unos glukoze u krvotok. Budući da sok apsorbirate brže nego cijelo voće, on može utjecati na vaš probavni sustav, povećati razinu šećera u krvi i utjecati na razinu inzulina.

Cijeđenje soka može biti odličan način da pojedete više voća. Ali ako želite izvući maksimum iz svih dijetalnih vlakana, ugljikohidrata i fitonutrijenata u voću, dobra je ideja da to ne bude jedini način na koji konzumirate voće. Također je važno upamtiti da neki voćni sokovi mogu sadržavati puno šećera i kalorija, stoga je važno paziti na veličinu porcije – mogli biste na kraju popiti više nego što biste obično pojeli.

Evo nekoliko mana koje treba razmotriti prije nego što cijeđenje sokova integrirate u svoju prehranu ili pokušate njime zamijeniti cijelo voće i povrće:

• Cijeđenjem soka možete ukloniti vlakna iz voća i povrća, tako da dobivate sav šećer i hranjive tvari bez zdravstvenih dobrobiti vlakana

• Cijeđenje može biti skupo i dugotrajno

• Trenutno nema znanstvenih dokaza da je iscijeđeni sok zdraviji od jedenja cijelog voća i povrća

• Kada uklonite kožu i pulpu s voća i povrća, gubite vlakna koja pomažu vašem tijelu da sporije apsorbira šećere, ali također koncentrirate količinu šećera koju konzumirate. To može dovesti do skokova razine glukoze u krvi i, posljedično, razine inzulina.

Umjesto da cijedite sok od voća i povrća, pokušajte ih izblendati ili izmiksati u smoothie s malo jogurta ili mlijeka. Pomoći će vam da zadržite dobrobiti vlakana iz cijelog voća i povrća.

Vlakna će usporiti unos šećera, pomoći u probavi, i pomoći vam da se dulje osjećate sitima. 

Ako ipak želite cijediti sok, pokušajte cijediti sok jednom dnevno i uparite svoj sok s malo proteina kako biste usporili unos šećera.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.