no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Pokrećemo jedinstvenu platformu na kojoj ćemo zajedno učiti o tome kako svijet učiniti zdravijim za nas i generacije koje dolaze!

23. ožujka 2021. • ~3 min

Još uvijek niste potpuno uvjereni kako bismo mi, kao čitavo čovječanstvo koje planira svoju egzistenciju u idućim generacijama nastaviti na Zemlji onakvoj zelenoj kakvu mi znamo, trebali mnogo više činiti na tome da zaustavimo štetne utjecaje klimatskih promjena koje će nepovratno promijeniti naš planet? Ili možda mislite da su to bapske priče kojima nas zastrašuju razno-razni lobiji? Dokazi da se svijet mijenja, i to zastrašujuće silovito i brzo, prilično su…

Još uvijek niste potpuno uvjereni kako bismo mi, kao čitavo čovječanstvo koje planira svoju egzistenciju u idućim generacijama nastaviti na Zemlji onakvoj zelenoj kakvu mi znamo, trebali mnogo više činiti na tome da zaustavimo štetne utjecaje klimatskih promjena koje će nepovratno promijeniti naš planet? Ili možda mislite da su to bapske priče kojima nas zastrašuju razno-razni lobiji?

Dokazi da se svijet mijenja, i to zastrašujuće silovito i brzo, prilično su nepobitni. Posljednih nekoliko desetljeća povećale su se prosječne vrijednosti temperature što je pogoršalo i pospješilo ekstremne vremenske prilike. Led na Antarktici raspada se alarmantnom brzinom. Sezone požara sve su dulje i pogubnije. Koraljni grebeni nalaze se korak do izumiranja. I to su samo neke stvari kojima svjedočimo dok ujutro listamo kroz naslovnice portala u potrazi za vijestima.

Pitate se što je zajedničko svim tim zabrinjavajućim pojavama? Pa, njihov izvor – odnosno, mi. Jer upravo je čovjek svojim potrebama prirodu doveo do ruba sloma. Staklenički plinovi i prekomjerna krčenja šuma glavni su uzroci rasta temperature. Globalno zatopljenje je, dakle, itekako stvarno.

Prosječna temperatura na Zemlji porasla je, od početka industrijske revolucije i trenutka kad smo počeli nekontrolirano sagorijevati fosilna goriva, za 1 Celzijev stupanj. Predviđa se kako će do kraja 2030. taj broj porasti za dodatnih pola stupnja.

Možda kad gledate ovaj podatak pomišljate kako se radi o smiješnom rastu. Topliji planet, čak i ako se radi o svega pola stupnja, znači da više vode isparava što pak dovodi do toga da sezone kiše traju dulje. To će znatno utjecati na proizvodnju hrane.

S druge strane, šire se i pustinje – što će također utjecati na količinu hrane koju možemo proizvoditi. A tome da zbog zagrijavanja oceana oluje i poplave postaju sve silovitije također svjedočimo proteklih godina.

Možda se čini kako je porast temperature za samo jedan ili dva stupnja zanemariv, no zamislite što će se događati nastavi li temperatura dodatno rasti.

Pridodamo li tome još i našu opsesivnu potrebu za upotrebom jednokratne plastike, dolazimo do one apokaliptične verzija svijeta u kojoj nas priroda šamara sa svih strana dok gladni tumaramo kroz tunele smeća koje se neće razgraditi narednih 500 godina. I ne, to nisu zastrašujuće bapske priče. To je vrlo izgledna budućnost koja nas čeka ne poduzmemo li nešto dok je još uvijek vrijeme.

Upravo zbog toga Tportal pokreće There is no plan(et) B, centralno mjesto na kojem ćemo vas izvještavati o svemu što ima veze s zelenijom budućnosti koju želimo izgraditi za generacije koje dolaze. Donosit ćemo vam inspirativne priče ljudi koji se svojski trude svijet u kojem živimo učiniti boljim i zelenijim, kompanijama koje predvode zelenu revoluciju, praktične savjete pomoću kojih ćete i sami polako stići do održivijeg života. I još štošta drugog.

Stoga, stay tuned i pomognite nam da svi zajedno damo obol održivijoj budućnosti. Jer, alternativa doista ne postoji!