no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Porast temperature Sredozemnog mora predstavlja opasnost za morski ekosustav

22. kolovoza 2022. • ~2 min

Od početka ovoga ljeta, temperatura Sredozemnog mora porasla je za čak 5 stupnjeva Celzijusa u usporedbi s prosjekom za ovo doba godine. Rezultat sve toplijeg mora su i sve češće pojave egzotičnih vrsta poput barakude, kornjača te raznih vrsta riba koje inače obitavaju u Crvenom moru.  Takve pojave imaju katastrofalan učinak na morski ekosustav. Stručnjaci se pribojavaju kako će u budućnosti pojave invazivnih egzotičnih vrsta biti sve učestalije. Te vrste…

Od početka ovoga ljeta, temperatura Sredozemnog mora porasla je za čak 5 stupnjeva Celzijusa u usporedbi s prosjekom za ovo doba godine. Rezultat sve toplijeg mora su i sve češće pojave egzotičnih vrsta poput barakude, kornjača te raznih vrsta riba koje inače obitavaju u Crvenom moru. 

Takve pojave imaju katastrofalan učinak na morski ekosustav. Stručnjaci se pribojavaju kako će u budućnosti pojave invazivnih egzotičnih vrsta biti sve učestalije. Te vrste potom mogu ugroziti postojeće vrste i narušiti već ionako krhku ravnotežu. Poseban problem je i pojava invazivnih vrsta algi koje mogu uništiti lokalne koralje i tako smanjiti proizvodnju kisika. 

Pojava egzotičnih riba mesožderki predstavlja opasnost za populaciju lokalnih riba i postoji stvarna opasnost da će ribarstvo na Mediteranu biti u velikim problemima zbog smanjenja populacije uobičajene ribe za izlov. Neke sredozemne vrste će jednostavno emigrirati u hladnije krajeve, ali one koje ne migriraju riskiraju da postanu izumrle. 

Ljudska aktivnost je također jedan od glavnih uzroka pojave egzotičnih vrsta u Sredozemnom moru. U nekim slučajevima mnogi mali organizmi se pričvrste na trgovačka plovila i tako dosegnu velike udaljenosti. Također, mnoge invazivne vrste pređu iz Crvenog mora u Sredozemlje preko Sueskog kanala. Do nedavno je postojala prirodna barijera između Crvenog i Sredozemnog mora u vidu područja pojačanog saliniteta koje je priječilo prelazak invazivnih vrsta riba. No tijekom širenja Sueskog kanala 2015. godine, to područje je uništeno pa strane vrste imaju slobodan prolaz u novi teritorij. 

Ta činjenica u kombinaciji s povišenjem temperature Sredozemlja predstavlja veliku opasnost sve većeg i učestalijeg prodora invazivnih vrsta u Mediteran, što će rezultirati narušavanjem prirodne ravnoteže i uzrokovati pravu ekološku katastrofu koja će imati i dalekosežne ekonomske posljedice. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.