no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Postajemo bogatiji za 10.000 stabala – velika inicijativa Dukata otvara vrata za zelenije sutra

20. travnja 2022. • ~5 min

Kada se govori o temeljnim ljudskim potrebama, uvijek spominjemo one fiziološke, poput potreba za hranom, vodom i skloništem. Ove tri stavke nalaze se na dnu piramide čovjekovih potreba, stoga je razumno to da nam svima prve padnu na pamet kao najvažnije za egzistenciju. Uistinu jest tako, no postoji još nešto bez čega život nije moguć dulje od kratkih pet minuta, ono što nam omogućava disanje - a to su kisik…

Kada se govori o temeljnim ljudskim potrebama, uvijek spominjemo one fiziološke, poput potreba za hranom, vodom i skloništem. Ove tri stavke nalaze se na dnu piramide čovjekovih potreba, stoga je razumno to da nam svima prve padnu na pamet kao najvažnije za egzistenciju. Uistinu jest tako, no postoji još nešto bez čega život nije moguć dulje od kratkih pet minuta, ono što nam omogućava disanje – a to su kisik i izvori čistog zraka.

Potrebu za kisikom često uzimamo zdravo za gotovo, računajući na njega kao na nešto „naše“, uvijek dostupno za automatsku tjelesnu funkciju disanja, međutim ako bolje razmislimo, ni to nije tako. Nije tajna to da su za stvaranje kisika i održavanje klime potrebne šume, neophodne za život na našem planetu i odgovorne za proizvodnju tog „uvijek dostupnog“ kisika koji udišemo, stoga su s razlogom prozvane plućima svijeta. Istraživanja su pokazala da jedno stablo godišnje proizvede kisika dovoljno za obitelj s četiri člana, a zahvaljujući sposobnosti uklanjanja ugljikova dioksida iz atmosfere, šume su između ostalog najučinkovitije prirodno sredstvo za ublažavanje klimatskih promjena. Iz tog je razloga iznimno važno zaštititi i obnavljati ih kako bi u najvećoj mogućoj mjeri doprinosile stabilnosti klime, proizvodnji kisika, filtriranju vode i biološkoj raznolikosti jer je evidentno to koliko je neophodna njihova funkcija u ekosustavu.

Današnjica, obilježena globalnom ekološkom krizom koja itekako ugrožava opstanak čovječanstva, osvještava naše uloge u cijelom tom sustavu, a utjecaj ljudi može imati pogubne posljedice na bioraznolikost i ekonomsko iskorištavanje prirode. Najvažniji aspekt stoga postaje ljudski faktor jer imamo mogućnost promišljenog i aktivnog utjecaja na stanje našeg životnog prostora i potencijalne pozitivne promjene u njemu.

Očuvanje i briga o prirodi i okolišu, zahvaljujući raznim projektima, potiču želju pojedinaca za uključenošću i boljim sutra, a neke tvrtke uvelike doprinose društvu i oplemenjuju svoje odgovorno poslovanje i našu svakodnevicu. Tako je Dukat već prošle godine najavio akciju pošumljavanja i u suradnji s Hrvatskim šumama započeo ju krajem ožujka, a ovog proljeća bit će posađeno 10.000 sadnica.

Ova akcija predstavlja jedan od najvećih pojedinačnih korporativnih projekta pošumljavanja u Hrvatskoj, čime će Dukat obnoviti gotovo 50.000 kvadratnih metara površine šuma mladim sadnicama. U ovoj hvalevrijednoj akciji pošumljavanja 50-ak Dukatovih zaposlenika posadilo je 1000 sadnica hrasta lužnjaka u mladoj šumi u Turopoljskom lugu nedaleko od Velike Gorice, na površini od 4000 kvadratnih metara.

Važnost pošumljavanja i potreba stvaranja održivijeg i ugodnijeg svijeta u interesu je svih zaposlenih u Dukatu te ne čudi to da da su se u akciju uključili gotovo svi odjeli i da se u njemu sudjelovalo čak i u „rupi“ između sastanaka.. Tako je Dimitar Pavlevski, industrijski direktor za Hrvatsku, „uskočio“ i uključio se u pošumljavanje između dva važna sastanka s kolegama iz Francuske. Supervizor u prodaji Marijo Mlinarić volonter je pak koji je sudjelovao u svih devet Zelenih čistki, kao i u ovom pošumljavanju, te je svoje iskustvo podijelio i s Dorom Novak, a ona je na ovu volontersku akciju pošumljavanja stigla svog drugog radnog dana u Dukatu. I dok su svi vrijedno radili neki su ponosno brojali posađene sadnice i predlagali da sljedeći put organiziramo i malo natjecanje poput Vjekoslava Meštrovića, voditelja skladišta. Projekt pošumljavanja nije prva inicijativa koju Dukat provodi s ciljem zaštite okoliša i u kojoj sudjeluju zaposlenici jer već devet godina u sklopu Zelene čistke Dukatovi volonteri čiste ilegalna odlagališta otpada u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu.

Antun Milić, direktor Otkupa mlijeka i razvoja proizvodnje mlijeka, također je sudjelovao u svim Dukatovim volonterskim akcijama. Cijeli njegov radni vijek vezan je uz Dukat – još od srednje škole, kada je odrađivao svoju praksu. Prošao je sve odjele proizvodnje i sva radna mjesta u otkupu i preradi pa osim što je pravi primjer sudjelovanja u svim Zelenim čistkama od 2012. godine, dokaz je neograničenih mogućnosti koje Dukat nudi mladima i ambicioznima, onima koji žele učiti i stjecati nova znanja.

Direktor Dukata Duško Glišić izjavio je da je ponosan na to što su Dukatovi zaposlenici prepoznali ovu inicijativu i uključivanjem u pošumljavanje potvrdili da svatko može dati svoj doprinos u borbi s klimatskim promjenama, a odnedavno provode i projekt kružnog gospodarstva. Na taj način se višeslojna kartonska ambalaža nastala tijekom proizvodnje upotrebljava za proizvodnju toaletnih ručnika, papira i njihovih držača koje koriste zaposlenici u prostorima tvrtke.

U kontekstu klimatskih promjena šumarstvo se smatra jednim od ranjivijih sektora, što zbog različitog pristupa gospodarenju šumama, što učestalosti šumskih požara i povećanja intenziteta negativnih vremenskih pojava. Samo jedan ledolom u 2014. godini, koji je pogodio pet županija, uzrokovao je štetu od gotovo milijardu eura, stoga je ovakav projekt od izuzetne važnosti za promicanje i podizanje svijesti svih građana o važnosti i značenju šuma. Uz hrast lužnjak u šumi kod Turopolja, Dukat će ovih dana posaditi još 9000 sadnica bukve u Gorskom kotaru, u šumi stradaloj najezdom potkornjaka kod Vrbovskog, na površini od 45.000 kvadratnih metara.

Važno je napomenuti da je ova velika inicijativa pokrenuta s ciljem obnavljanja hrvatskoga šumskog fonda kao dio desete obljetnice projekta „VOLIM MLIJEKO!“, velikog likovnog ekoprojekta Dukata. Iz više od 7300 pristiglih likovnih radova inspiriranih zelenim plućima Zemlje niče prava šuma te Dukat na simboličan i društveno odgovoran način obilježava jubilarno izdanje projekta.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.