no planet b tportal
menu
Mindfulness

Prednosti digitalnog minimalizma za vaše tijelo, um i za planet

27. prosinca 2022. • ~4 min

Prije pandemije stanovnici razvijenog svijeta su provodili više od ogromne količine sati dnevno buljeći u ekrane. Ova se brojka dramatično povećala tijekom razdoblja lockdowna, a sve više građana je provelo dodatno vrijeme zalijepljeno za svoje uređaje kako bi odagnali dosadu. Bojazan je da će se takav trend nastaviti, i da će sve više vremena biti potrošeno gledajući telefone, tablete, računala, TV i druge elektroničke uređaje. Osim što vam oduzimaju puno…

Prije pandemije stanovnici razvijenog svijeta su provodili više od ogromne količine sati dnevno buljeći u ekrane. Ova se brojka dramatično povećala tijekom razdoblja lockdowna, a sve više građana je provelo dodatno vrijeme zalijepljeno za svoje uređaje kako bi odagnali dosadu. Bojazan je da će se takav trend nastaviti, i da će sve više vremena biti potrošeno gledajući telefone, tablete, računala, TV i druge elektroničke uređaje.

Osim što vam oduzimaju puno vremena, digitalne tehnologije i digitalni mediji lako vas mogu ostaviti iscrpljenima. Kada veliku većinu dana provedete online, imate malo vremena za mnogo toga. Česta upotreba tehnologije i ponovno punjenje uređaja također mogu pridonijeti emisiji stakleničkih plinova i ubrzati sve goru klimatsku krizu.

Digitalni minimalizam može ponuditi rješenje. Unatoč predrasudama, ovaj koncept ne zabranjuje korištenje tehnologije. Umjesto toga, potiče vas da namjerno oblikujete svoj digitalni život oko svojih vrijednosti kako biste se osjećali dobro u vremenu koje provodite na mreži i izvan nje. Evo koje su dobrobiti ako se odlučite za digitalni minimalizam:

Pojačana energija

Tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, pa čak i odmor i opuštanje mogu potaknuti više razine energije tijekom dana. U međuvremenu, buljenje u ekrane čini upravo suprotno. Većina elektroničkih uređaja emitira plavu svjetlost, koja može umoriti vaše oči i poremetiti vaš cirkadijalni ritam, čineći spavanje velikim izazovom. 

Minimalistički pristup društvenim medijima i digitalnim uređajima omogućit će više vremena za aktivnosti za podizanje raspoloženja i energije. Spavajte bolje, maksimalno iskoristite svoje vrijeme i probudite se osvježeni, brisanjem nekorištenih aplikacija i pomnim praćenjem vremena koje provodite pred ekranom.

Poboljšani fokus

Prihvaćanje digitalnog minimalizma također može poboljšati vašu koncentraciju i fokus, što može učiniti čuda za vaš opći osjećaj blagostanja. Umjesto skakanja od zaslona do zaslona i držanja više tabova otvorenih odjednom, smanjite ometanja i svoju potrebu za trenutnim zadovoljstvom svjesnom pauzom od aplikacija. Na taj se način zapravo možete usredotočiti na posao, obitelj, prijatelje i sve one dragocjene trenutke koji život pune dodatnim smislom.

Smanjena potrošnja električne energije

Sve dok sektor električne energije ne bude u potpunosti prebačen na ekološki prihvatljive izvore, moramo se oslanjati na fosilna goriva za napajanje svojih uređaja, što pridonosi mnoštvu kriza, uključujući klimatske promjene i zagađenje. Posljednjih su godina neke tvrtke ažurirale proizvode kako bi uključile dugotrajne baterije koje troše manje energije i zahtijevaju rjeđe punjenje. Međutim, ova poboljšanja su poput stavljanja flastera na ranu od metka. Osim ako šira javnost nije voljna znatno smanjiti vrijeme provedeno pred ekranom, neće se učiniti dovoljno da se smanji potrošnja električne energije i smanji emisija ugljika.

Manje otpada

Rjeđa upotreba vaših uređaja također može smanjiti potražnju za novom tehnologijom, očuvati resurse i u konačnici smanjiti nepotrebni otpad. Nema potrebe za kupnjom novog gadgeta ako trenutni ima dovoljno prostora za digitalnu pohranu, dugotrajnu bateriju i u pristojnom je stanju. To znači da će manje telefona, računala, TV-a i slične tehnologije završiti na odlagalištima i to je sjajna vijest za planet. Kada LCD stolni monitori, plazma televizori i drugi opasni predmeti završe u smeću, emitiraju živu, olovo, arsen, kadmij i druge poznate kancerogene tvari. Srećom, možete produžiti vijek trajanja svih svojih uređaja i smanjiti emisiju ugljika ako ih koristite rjeđe i nadogradnjom samo kada je to potrebno.

Povećana svjesnost uz digitalni minimalizam

Što više skraćujete svoje vrijeme online, to ćete bolje biti i vi i planet. Dok prakticirate digitalni minimalizam i doživite njegove brojne prednosti, neizbježno ćete postati svjesniji kako provodite ostatak dana. Možda sudjelujete i u nekim drugim gubljenjima vremena. 

Ako je moguće, zauzmite minimalistički pristup i tim aktivnostima. Preuredite svoje prioritete tako da podržavaju vaše zdravlje i sreću i nose tu istu autorefleksivnu pozornost sa sobom do kraja života. Vodit će vas do onoga što je najvažnije i pomoći vam da iza sebe ostavite sve što ne služi vama ili planetu.