no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Pregrada dobiva jedinstven bazen vrijedan više od 4 milijuna eura

24. svibnja 2024. • ~4 min

Ova investicija značajno mijenja Pregradu i ima utjecaj na razvoj, stil života, turističku ponudu te postaje važan dio novog i modernog identiteta grada.

Ova investicija značajno mijenja Pregradu i ima utjecaj na razvoj, stil života, turističku ponudu te postaje važan dio novog i modernog identiteta grada.

Grad Pregrada osigurao je 4.236.339,74 eura bespovratnih sredstava za projekt izgradnje biološkog bazena, drugog takvog u Hrvatskoj, a prvog u Zagorju. Ministarstvo turizma i sporta objavilo je rezultate natječaja ‘Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti’ na koji se prijavio i Grad Pregrada s projektom izgradnje biološkog bazena te dospio na prioritetnu listu izvedbe ovog jedinstvenog projekta.

Biološki bazen je projektiran je kao ekološki prihvatljiva vodena površina podijeljena na dva dijela – dio za plivanje i dio za biološki tretman. Riječ je o eko-bazenu bez klora, koji više sliči prirodnom jezeru i okružen je raslinjem pomoću kojeg će funkcionirati u potpunosti biološki jer ne zahtijeva klor ili upotrebu bilo kojih drugih kemikalija.

Pregradski bazen bit će površine 1.500 četvornih metara, imat će pješčanu plažu koja će se u blagom nagibu spuštati prema bazenu, veliko područje za neplivače dubine 1,35 m te područje za plivače dubine 2,5 m na kojem će biti i mogućnost postavljanja triju plivačkih staza. Uz to, imat će drvene platoe i molove za sunčanje, dječje igralište, igralište za odbojku na pijesku te dva objekta: jedan za ugostiteljske usluge, a drugi za garderobe, saune, recepciju, sanitarije te prostoriju za prvu pomoć.

Ovaj moderan biološki bazen bit će lociran na mjestu gdje je Pregrada četrdesetih godina prošlog stoljeća imala gradski bazen koji je bio je funkciji do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tako da će ovo biti svojevrsni nastavak pregradske tradicije.

Ostvarenjem ovog projekta Grad Pregrada dobiva jedinstvenu atrakciju. Postati će tek drugi grad u našoj zemlji koji ima biološki bazen, ali prvi na području Hrvatskog Zagorja odnosno sjeverozapadne Hrvatske.

Navedenim projektom povećat će se kvaliteta života u zajednici, odnosno ponuda kvalitetnog i turistički atraktivnog sadržaja na području grada. Realizacijom ovoga projekta Pregrada će dobiti novo javno mjesto za rekreaciju, mir i opuštanje te socijalnu interakciju.

‘Ponekad je bilo teško objasniti građanima da se ovakvo nešto u Pregradi uopće može realizirati i da se ovakva velika milijunska financijska sredstva mogu dobiti za javnu investiciju u našem gradu. No vjerovao sam da kvaliteta i inovativnost ovoga projekta imaju šansu i u uistinu velikoj konkurenciji projekata iz cijele Hrvatske, bili smo uspješni. Kada tome još dodamo da bi dobiveni iznos trebao pokriti gotovo 100 % troškova realizacije projekta, jasno je da je iskorištena povijesna prilika koja će značajno promijeniti Pregradu i imati utjecaj na naš razvoj, stil života te postati nešto što će biti dio našega identiteta i prepoznatljivosti, kao što je bio stari bazen koji se nalazio na istoj lokaciji. Veseli me da Pregrada ovim projektom postaje turistička destinacija zdravog života i zabave, ne samo za lokalne stanovnike, nego vjerujem i za posjetitelje iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a služit će i kao poticaj razvoju prateće turističke infrastrukture.’ rekao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Grada Pregrade.

Do ovog konačnog rezultata, odnosno odobrenih sredstava za projekt prošlo je razdoblje pripreme i prijave projekta te izrade idejnih i arhitektonskih rješenja, pa ovom prilikom Grad Pregrada zahvaljuje svima koji su uložili svoj trud i znanje kako bi se osigurala sredstva za realizaciju.

Na projektu su radili službenici Gradske uprave, Zagorska razvojna agencija, Ivana Kolar iz Julius Rose d.o.o. te projektanti iz Kostelgrad projekta d.o.o. koji su u suradnji sa slovenskom tvrtkom Objem narave izradili dokumentaciju, dok je Krapinsko-zagorska županija dala potporu prepoznajući projekt kao iznimno važan za razvoj ovog kraja.