Prehrambena industrija okreće se farmama insekata, evo što to znači za nas
Znanstvenici tvrde da insekti predstavljaju održiviji izvor hranjivih tvari u usporedbi s tradicionalnim alternativama kao što su sojini proizvodi ili riblje brašno
Znanstvenici tvrde da insekti predstavljaju održiviji izvor hranjivih tvari u usporedbi s tradicionalnim alternativama kao što su sojini proizvodi ili riblje brašno
U travnju je u francuskom Nesleu otvorena najveća farma insekata na svijetu, visokotehnološki kompleks koji se proteže na 35 tisuća četvornih metara, a godišnje će proizvoditi 15 tisuća metričkih tona proteina iz larvi muha.
No, planovi idu korak dalje – u prosincu će je nadmašiti farma izvan Amiensa, s površinom od 45 tisuća četvornih metara, sposobna proizvesti impresivnih više od 100 tisuća metričkih tona godišnje brašna od larvi kukaca.
Ovaj rekord vjerojatno će biti izjednačen ili čak nadmašen, budući da su već najavljena barem još dva uzgajališta muha koja se planiraju otvoriti 2024. i 2025. godine. Drugim riječima, u tijeku je prava utrka kako bi se izgradila najveća farma insekata na svijetu!
Iza svega stoje nastojanja da se u prehrambenoj industriji smanje emisije stakleničkih plinova iz stočne hrane potaknula su novu industriju, obogaćenu rizičnim kapitalom, koja obećava proizvodnju ogromnih količina proteina uz znatno manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s tradicionalnim dobavljačima.
Tvrtke na suvremenim farmama uzgajaju brojne cvrčke, brašnare i larve muha unutar pažljivo kontroliranih plastičnih spremnika kako bi im osigurale brz rast. Obradom izmeta insekata dobivaju gnojivo, dok tijela pretvaraju u protein i ulje bogato hranjivim tvarima, namijenjeno kućnim ljubimcima, ribama i stoci.
Hoće li zbog ovoga i ljudi češće jesti insekte?
U to, ove nevjerojatne bube hrane se otpadom hrane, često dovezenim iz obližnjih farmi ili postrojenja za preradu hrane, što znači da je ulog u njih minimalan. Brigu o njima preuzimaju ljudi i roboti s umjetnom inteligencijom, omogućujući tvornicama neprekidnu proizvodnju proteina 24/7.
Iako ljudi konzumiraju insekte tisućama godina, dapače, milijarde to još uvijek čine i danas, najnoviji trend u start-upovima koji se bave insektima ne fokusira se toliko na trženje insekata koji bi bili dio ljudske prehrane.
Dakle, što se tiče naše prehrane, ne moramo brinuti da će nas prehrambena industrija uskoro preplaviti proizvodima od mnogima odbojnih insekata jer su ovi inovativni pothvati orijentirani gotovo isključivo na tržište hrane za životinje.
Potpuno održive farme
‘Nevjerojatno je ne samo kako industrija eksplodira, već i kako istraživanje iza nje raste na istoj razini’, izjavio je Jeff Tomberlin, profesor entomologije na Sveučilištu Texas A&M, koji je osnovao start-up za uzgoj muha pod nazivom EVO Conversion Systems.
Start-upovi koji se bave insektima prikupili su više od milijardu dolara rizičnog kapitala od 2020. godine, a sada se natječu za dominaciju na malom, ali rastućem tržištu proteina dobivenih od insekata.
S porastom ovakvih postrojenja, industrija uzgoja insekata potencijalno može biti iznimno pozitivno utjecajna na okoliš, pod uvjetom da slijedi prakse poput hranjenja insekata otpadom hrane i izgradnje objekata blizu postojećih farmi pogona za preradu hrane, kako bi čitav postupak bio u potpunosti održiv.
L.M.B.