no planet b tportal
menu
Living

Prijete li toplinski valovi sportašima na Olimpijadi? Evo kako će se rashladiti u Parizu

(I.Barišić, foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia) • 24. lipnja 2024. • ~3 min

Raste zabrinutost o tome kakvo će vrijeme biti u Parizu tijekom nadolazećih Olimpijskih igara, koje počinju 24. srpnja. Igre bi mogle postati najtoplije u povijesti. Prema nedavnom izvješću u Lancetu, stanovništvo Pariza je u najvećem riziku od smrti od toplinskih valova nego bilo koji drugi glavni grad u Europi

Raste zabrinutost o tome kakvo će vrijeme biti u Parizu tijekom nadolazećih Olimpijskih igara, koje počinju 24. srpnja. Igre bi mogle postati najtoplije u povijesti. Prema nedavnom izvješću u Lancetu, stanovništvo Pariza je u najvećem riziku od smrti od toplinskih valova nego bilo koji drugi glavni grad u Europi

Godine 2003. u srpnju i kolovozu – u istom razdoblju u kojem će se održati Olimpijske igre 2024. – rekordni toplinski val izazvao je više od 14 000 smrtnih slučajeva u Francuskoj.

Hoće li tijekom Olimpijskih igara u Parizu biti toplinskog vala?

U svibnju je francuska meteorološka služba Météo France prognozirala više od normalnih temperatura za razdoblje od lipnja do kolovoza u cijeloj zemlji te posebno vruće i suhe uvjete duž obale Sredozemnog mora gdje će se održati neka olimpijska natjecanja.

Krajem svibnja Francuska je doživjela vruće temperature s Biarritzom na jugozapadu koji je dostigao 30C. Također su zabilježene jake oluje s tučom koje su se nastavile u lipnju, piše Euronews.

Diljem Europe toplinski valovi su ove godine zahvatili ranije nego ikad, a Grčka, Cipar, Turska i Italija već su pogođene ekstremnom vrućinom, s temperaturama u nekim mjestima 10C iznad sezonskog prosjeka.

Iako srednjoročne prognoze nisu uvijek točne – vrijeme diljem Europe je izuzetno promjenjivo s bezbrojnim različitim čimbenicima utjecaja – meteorolozi mogu koristiti vremenske modele i podatke za opće trendove, uključujući mjesečne prosječne temperature, kako bi napravili predviđanja.

Rizik koji toplinski valovi predstavljaju za sportaše

Kako temperature rastu, tijela sportaša su pod sve većim pritiskom. Toplina i vlaga otežavaju natjecateljima regulaciju unutarnje tjelesne temperature.

To smanjuje fizičku izvedbu, osobito u sportovima izdržljivosti.

Za one koji se natječu vani tijekom toplinskog vala, postoji povećan rizik od opeklina od sunca, iscrpljenosti od vrućine i toplinskih grčeva.

U posebno teškim slučajevima, teški toplinski udar može biti opasan po život.

Sportaši na Olimpijskim igrama u Parizu ‘neće imati klimu’

S ciljem da pariške igre budu ‘najzelenije u olimpijskoj povijesti’, dužnosnici su se odlučili koristiti prirodne sustave kako bi osigurali da unutarnja temperatura bude najmanje 6C niža od vanjske temperature.

To uključuje zakazivanje događaja u hladnije doba dana i osiguravanje da su zatvoreni prostori izgrađeni imajući na umu klimatske promjene.

Olimpijsko selo u Parizu, Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

To također znači da nekoliko zgrada, uključujući Athletes’ Village, namjenski izgrađeni kompleks u sjevernom predgrađu Pariza, neće biti opremljeno klima uređajima.

Umjesto toga, dizajneri su instalirali geotermalni sustav hlađenja.

‘Razvijena je geotermalna mreža za opskrbu zgrada Sela: proizvedena energija (od čega je 68 posto obnovljiva) osigurat će i grijanje i hlađenje za smještaj, urede i stambene objekte koji će biti izgrađeni unutar ovih zidova nakon Igara,’ Pariz 2024. kaže.

To će funkcionirati uz druge mjere uključujući solarne filmove, stolariju visokih performansi i cjelokupni dizajn Sela.

Ako se to pokaže nedostatnim, sportašima će se osigurati pomoćna rješenja poput navijača.

Uz ove sustave, čak i, ako je vani 39C, organizatori kažu da mogu postići ciljnu unutarnju temperaturu od 23 do 26C.