no planet b tportal
menu
Living

Prirodni načini da vaš dom nevjerojatno miriše

9. lipnja 2023. • ~2 min

Bez obzira na to imate li kućne ljubimce ili jednostavno nemate puno vremena za čišćenje, ponekad vam se može dogoditi da vaš dom ne miriše tako sjajno. I dok su kupovne svijeće ili sprejevi za prostorije općenito lako rješenje, mnogi od njih puni su otrovnih sastojaka koje ne želite redovito udisati. Stoga vam donosimo popis prirodnih mirisa za dom kako bi vaša kuća mirisala svježe, bez upotrebe neugodnih kemikalija. Od…

Bez obzira na to imate li kućne ljubimce ili jednostavno nemate puno vremena za čišćenje, ponekad vam se može dogoditi da vaš dom ne miriše tako sjajno. I dok su kupovne svijeće ili sprejevi za prostorije općenito lako rješenje, mnogi od njih puni su otrovnih sastojaka koje ne želite redovito udisati. Stoga vam donosimo popis prirodnih mirisa za dom kako bi vaša kuća mirisala svježe, bez upotrebe neugodnih kemikalija. Od izrade vlastitih začina za kuhanje, do izrade vlastitog difuzora, postoji toliko mnogo opcija koje neće pokvariti vaš bankovni račun i ne zahtijevaju previše truda. 

DIY potpourri

Postoje iznimno jednostavne upute za izradu vlastitog potpourrija! Pomiješajte šalicu osušene ruže, 1/4 šalice ružmarina i 1/2 šalice osušene lavande u zdjeli. Pomiješajte 1/8 čajne žličice mljevenog klinčića, cimeta, suhih pupoljaka ruže i kore naranče, prije nego što umiješate malo ulja ruže ili lavande, kao i 1/4 žličice zgnječenog korijena irisa. Vaš će prostor u trenu zamirisati na cvijeće.

Domaći začini za pirjanje

Jeste li ikada ušli u nečiji dom i odmah osjetili dašak domaćih kolačića? Iako kolača nema, začini se u ovoj priči ipak krčkaju na štednjaku, a što je najbolje, ne treba vam pregača. U svoj lonac ubacite 5 šalica vode, 2 oguljene naranče, 1 narezanu jabuku, 3 štapića cimeta, 3 zvjezdasta anisa, 1 žličicu đumbira, 1 žličicu mahuna kardamoma i 1 žličicu klinčića. Pustite da kuha i uživajte u savršenom mirisu.

DIY sobni sprej

Ako imate određena problematična područja, poput kauča koji vaša mačka posjećuje, pokušajte sami napraviti sprej za sobu. Za DIY sprej za pročišćavanje prostorija od eukaliptusa + limuna predlažemo miješanje 90 ml filtrirane vode, 30 ml votke, 30 kapi ulja eukaliptusa i 30 kapi ulja limuna u bočici s raspršivačem od 120 ml — samo protresite prije svakog korištenja.

Domaći difuzor

Iako difuzori mogu izgledati otmjeno i koštati dosta novaca, možete ih bez problema i sami izraditi. Započnite odabirom spremnika koji može biti neka efektna vaza uskog grla, zatim kupite trske i odlučite se za baznu tekućinu — alkohol, voda i eterična ulja klasična su kombinacija.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.