no planet b tportal
menu
Sustainable planet

‘Prizori za naježiti se’: Dokumentarac kojeg ekološke organizacije ne žele da vidite!

9. lipnja 2021. • ~2 min

Ako ste gledali Netflixov popularni dokumentarac Seaspiracy, čiji prizori nisu ostavili nikoga ravnodušnim, a nakon kojeg su se neki zakleli da nikada više neće jesti morsku hranu, Cowspiracy je jedan od takvih šokantnih dokumentaraca koji otvara oči o onome što jedemo i unosimo u naše tijelo. Dokumentarni film iz 2014. fokusiran je na utjecaj poljoprivrede na okoliš, a opet je u trendingu zahvaljujući dokumentarcu Seaspiracy, čiji je producent Kip Andersen,…

Ako ste gledali Netflixov popularni dokumentarac Seaspiracy, čiji prizori nisu ostavili nikoga ravnodušnim, a nakon kojeg su se neki zakleli da nikada više neće jesti morsku hranu, Cowspiracy je jedan od takvih šokantnih dokumentaraca koji otvara oči o onome što jedemo i unosimo u naše tijelo.

Dokumentarni film iz 2014. fokusiran je na utjecaj poljoprivrede na okoliš, a opet je u trendingu zahvaljujući dokumentarcu Seaspiracy, čiji je producent Kip Andersen, koji je režirao oba dokumentarna filma. Film istražuje mnoge ekološke probleme, uključujući globalno zagrijavanje, krčenje šuma i korištenje vode te pokazuje da ogromnu količinu stakleničkih plinova proizvodi poljoprivreda životinja, suprotstavljajući se znanstvenom konsenzusu da su za krizu krive emisije fosilnih goriva.

Poljoprivreda životinja glavni je uzrok krčenja šuma, potrošnje vode i onečišćenja, odgovorna je za više stakleničkih plinova od transportne industrije i primarni je pokretač uništavanja prašume, izumiranja vrsta, gubitka staništa, erozije gornjeg sloja tla, “mrtvih zona” oceana i gotovo svaki drugi tip okoliša. Ipak, i dalje se nastavlja…

Kako se Andersen obraća vođama u ekološkom pokretu, sve više otkriva ono što se čini kao namjerno odbijanje rasprave o pitanju poljoprivrede životinja, dok ga zviždači industrije i čuvari upozoravaju na rizike za njegovu slobodu, pa čak i za život ako se usudi ustrajati u svojim namjerama istraživanja.

Ovaj šokantni, ali istovremeno šaljivi dokumentarac otkriva apsolutno poguban utjecaj tvorničke poljoprivrede na okoliš i na naš planet te nudi put ka globalnoj održivosti za sve više rastuću populaciju. Dostupan je i na Netflixu!

Neke od šokantnih i zanimljivih činjenica koje pokriva dokumentarac možete pročitati ovdje!