no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Projekt ‘Pick One Leave None’: Inovativni pristup ekološkoj održivosti planinarskih staza

24. travnja 2024. • ~3 min

U današnje vrijeme zaštita okoliša i prirode postaje imperativ i mnoge organizacije se okreću inovativnim projektima kako bi promovirali ekološku održivost. Jedan takav projekt koji privlači pažnju svojom jednostavnošću i učinkovitošću je i ’Pick One Leave None’ (Pokupi jedan, ne ostavi ni jedan).

U današnje vrijeme zaštita okoliša i prirode postaje imperativ i mnoge organizacije se okreću inovativnim projektima kako bi promovirali ekološku održivost. Jedan takav projekt koji privlači pažnju svojom jednostavnošću i učinkovitošću je i ’Pick One Leave None’ (Pokupi jedan, ne ostavi ni jedan).

Projekt je započeo kao regionalna inicijativa na prostoru zapadnog Balkana (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, i Sjeverna Makedonija), ali se već širi među outdoor zajednicama diljem Europe. Projekt u Hrvatskoj provodi Hrvatsko planinarsko društvo Gorščica u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica na odabranim planinarskim stazama, stazi br. 3 na dionici Veternica – Glavica i stazi br. 18 na dionici Bliznec – Njivice.

Ideja projekta je zasnovana na konceptu ‘Leave no Trace‘ (Ne ostavljaj tragove) kroz koji se sudionici pozivaju da prilikom odlaska na izlet, planinarenje ili bilo koju aktivnost u prirodi, ne ostave nikakav trag. Ključna inovacija ovog projekta leži u dodatnom koraku gdje se sudionici potiču da ponesu sa sobom barem jedan komad otpada koji nisu sami generirali već su ga pronašli na stazi. Ovaj pristup potiče svijest o odgovornosti za cjelokupno okruženje i promovira sudjelovanje zajednice u očuvanju prirode. Umjesto da se samo bavimo posljedicama problema, poput zagađenja okoliša, ‘Pick One Leave None’ potiče ljude da preuzmu aktivnu ulogu u rješavanju problema, te da svojim malim, ali redovitim doprinosom umanje posljedice ukupnog utjecaja na okoliš.

Važno je istaknuti da je ovaj projekt prilagodljiv različitim okruženjima i potrebama, a kroz eksperimentalne aktivnosti u projektu jasno je pokazano da se najbolji efekti postižu u zaštićenim područjima kroz suradnju planinarskih udruga i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Osim ekoloških koristi, ‘Pick One Leave None’ također ima pozitivne socijalne učinke. Sudjelovanje u ovakvim aktivnostima jača osjećaj pripadnosti zajednici i promiče suradnju među ljudima različitih dobnih skupina i društvenih slojeva.

Dok se projektna ideja širi diljem Europe, njegova je važnost sve veća u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije. Svaka vrećica smeća koja se pokupi i svaki komad otpada koji se odnese sa sobom predstavljaju korak prema čišćem i zdravijem okolišu za sve nas, što u konačnici čini jednadžbu jednostavno rješivom ukoliko svatko od nas preuzme svoj maleni dio odgovornosti. 

Partneri na projektu su Planinarski klub ‘Tara’ Bajina Bašta, Srbija, Planinarsko društvo ‘Majevica’ Srebrenik, BiH, Hrvatsko planinarsko društvo ‘Gorščica’ Zagreb, Hrvatska, Društvo za planinske sportove ‘Azot’ Veles, Sjeverna Makedonija, Nacionalni park ‘Tara’ Bajina Bašta, Srbija i Regionalna razvojna agencija ‘Zlatibor’ Užice, Srbija. Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije kroz program Erasmus+Sport.