no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Razlozi zbog kojih je kupnja rabljene odjeće sjajna ideja u potpunosti će vas osvojiti

13. listopada 2022. • ~5 min

Mnogo je razloga zašto biste trebali kupovati rabljenu odjeću, bez obzira na vaš stil života. Kupnja rabljene odjeće također ima veliku korist za okoliš, što je čini dobitnom za sve. Bilo da niste sigurni je li kupnja rabljene odjeće za vas ili se možda samo želite educirati o pogodnostima, donosimo najbolje razloge zbog kojih biste se trebali odlučiti na ovakav tip kupovine! Kupnja rabljene odjeće štedi novac Kao što vjerojatno…

Mnogo je razloga zašto biste trebali kupovati rabljenu odjeću, bez obzira na vaš stil života. Kupnja rabljene odjeće također ima veliku korist za okoliš, što je čini dobitnom za sve. Bilo da niste sigurni je li kupnja rabljene odjeće za vas ili se možda samo želite educirati o pogodnostima, donosimo najbolje razloge zbog kojih biste se trebali odlučiti na ovakav tip kupovine!

Kupnja rabljene odjeće štedi novac

Kao što vjerojatno već znate, možete uštedjeti nevjerojatnu količinu novca kupujući rabljenu odjeću. Nikada nećete platiti ni blizu pune cijene, a ovo je sjajno kada pronađete visokokvalitetnu odjeću marki koje poznajete i kojima vjerujete. Iznos uštede će naravno ovisiti o prodavaonicama rabljene robe u vašoj blizini – sve su različite. Stoga istražite dućane rabljene robe na svom području da vidite tko ima najbolju odjeću/ponude ili pronađite druga mjesta u svom području da nabavite rabljene stvari.

Produžujete životni ciklus odjevnog predmeta

Imate li neželjenu odjeću u svom ormaru koja je u odličnom stanju, ali je ne nosite iz bilo kojeg razloga? Ili možda nešto što ste često nosili, ali više nije vaš stil, više vam ne pristaje ili vam se jednostavno više ne sviđa? Ne biste samo tako bacili nešto što je u savršeno dobrom stanju samo zato što to više ne nosite, zar ne? Netko bi trebao imati koristi od toga. I velike su šanse da će se ova osoba zaljubiti u to, baš kao što ste i vi.

Kupnja rabljenog promiče održivu modu

Drugi razlog zašto biste trebali kupovati rabljenu odjeću je taj što promiče održivu modu. Kupnja rabljene odjeće veliki je dio pokreta spore mode i ključni čimbenik kada počinjete stvarati održivu garderobu. Održiva moda znači usporavanje u odnosu na modu. To znači nositi rabljenu odjeću, kupovati odjeću koja je izrađena na održiv i/ili etički način te od tkanina izrađenih od eko-materijala poput organskog pamuka, Tencela i konoplje. To znači reći zbogom brzoj modi. Drugim riječima, održivi ormar ispunjen je rabljenom odjećom i/ili odjećom „slow fashion“ brendova, a oboje čine čuda za okoliš.

Rabljena odjeća je unikatna

Većina rabljene odjeće koju ćete pronaći u rabljenim trgovinama potpuno je unikatna i prodaje se po iznimno niskim cijenama. Šanse da postoje dva ista artikla u istoj trgovini rabljene robe ili u drugim trgovinama rabljene robe su male ili nikakve. A velike su šanse da više nikada nećete moći pronaći isti komad jer se vjerojatno više ne izrađuju, pogotovo vintage odjeća. Dakle, ako želite jedinstvenu odjeću, kupovina rabljene odjeće odličan je način da je nabavite.

Kupnja rabljene odjeće štedi resurse

Kada kupujete rabljenu odjeću, štedite resurse i činite veliku uslugu okolišu. Razlog tome je što su resursi već iskorišteni za izradu komada odjeće. Umjesto kupnje nove košulje ili para hlača koje troše resurse za izradu i distribuciju u dućan u vašoj blizini, kupnja rabljene odjeće ne iscrpljuje više resursa. Zbog toga nošenje rabljene odjeće ima tako pozitivan utjecaj na okoliš i odlična je ideja za svakoga tko želi smanjiti svoj utjecaj na okoliš.

Smanjuje potražnju za brzom modom

Kada kupujete rabljenu odjeću u trgovinama rabljenom robom umjesto da kupujete novu odjeću od trgovaca, smanjujete potražnju za brzom modom i podržavate etičku modu. Ovih dana brendovi brze mode samo nevjerojatno brzo lansiraju novu, jeftinu odjeću jer je puno ljudi usvojilo mentalitet da se odjeća lako odbacuje. No, zamislite kada bi svi počeli kupovati rabljenu odjeću ili kupovati slow fashion. Ove tvrtke brze mode prestale bi postojati ili bi se morale uskladiti s novom normom. Zato je toliko važno reći ne brzoj modi i umjesto toga odlučiti se izgraditi održiviju garderobu. Kao potrošači, pomažemo u pokretanju promjena!

Tuđe smeće…

Je nečije blago! Ova izreka vrijedi i za rabljenu odjeću. Ponekad staroj odjeći treba samo novi život. Ponekad će vam se potraga za rabljenom odjećom koju volite činiti kao da ste pronašli iglu u plastu sijena, ali će se ta igla pokazati kao dijamant.

Secondhand moda traje dulje

Ovo možda zvuči neistinito, ali gledajte na to ovako. U dućanima rabljene robe možete pronaći puno odjeće koja je stara godinama, pogotovo ako ste u vintage trgovini. Neka od ove odjeće nastala je prije nego što je brza moda postala toliko raširena, a budući da su komadi napravljeni prije brze mode, bolje su izrađeni i namijenjeni su da izdrže test vremena. Naravno, i dalje morate znati njegovati svoju odjeću kako biste joj osigurali dugotrajnost, ali sama činjenica da je ta odjeća tako dobro izrađena, već uvelike olakšava održavanje odjeće. Osim toga, rabljena odjeća traje dulje jer je rabljena odjeća obično oprana nekoliko, ako ne i nekoliko desetaka puta. To znači da se svako skupljanje i blijeđenje koje bi se dogodilo već dogodilo.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.