no planet b tportal
menu
Living

Saznajte kako napraviti makrame vješalice za biljke

7. studenoga 2022. • ~5 min

Boemsko uređenje doma ponovno je u modi, što znači da su stranice za inspiraciju na društvenim mrežama preplavljene ratanom, sobnim biljkama i zemljanim, prirodnim tonovima. A što bolje utjelovljuje boho estetiku od makramea? Na prvi pogled se čini kako je makrame zahtjevan i dugotrajan hobi, ali ne mora biti ništa od toga ako je u kombinaciji s jednostavnim uzorkom. Stoga smo pronašli najjednostavniji! Teško da ćete morati naučiti bilo kakve…

Boemsko uređenje doma ponovno je u modi, što znači da su stranice za inspiraciju na društvenim mrežama preplavljene ratanom, sobnim biljkama i zemljanim, prirodnim tonovima. A što bolje utjelovljuje boho estetiku od makramea?

Na prvi pogled se čini kako je makrame zahtjevan i dugotrajan hobi, ali ne mora biti ništa od toga ako je u kombinaciji s jednostavnim uzorkom. Stoga smo pronašli najjednostavniji! Teško da ćete morati naučiti bilo kakve otmjene čvorove, a duljinu užeta možete prilagoditi bilo kojoj veličini posude. Čak će i iskusne makrame majstore privući minimalistički izgled ovih elegantnih vješalica za biljke.

Čvorovi koje treba znati

Trebat će vam samo tri bitna (i nevjerojatno laka!) čvora za ovaj projekt, a jedan od njih već znate.

Omotani čvor: Koristi se za pričvršćivanje svežnja uzica, ovaj je čvor uobičajen za pričvršćivanje uzica na prstenove za vješalice za biljke i rese.

Četvrtasti čvor: Ovo je važan i popularan ukrasni čvor koji se naširoko koristi u makrameu za vezivanje oko predmeta (u ovom slučaju, biljke).

Gornji čvor: Najjednostavniji čvor i onaj koji gotovo sigurno redovito koristite, gornji ili “pojedinačni” čvor se pravi stvaranjem petlje u komadu užeta i provlačenjem jednog kraja.

Za vlastitu izradu makrame vješalica trebaju vam škare, makrame konopac debljine 3 mm, prsten (materijali uključuju sve po želji; metal, bambus, plastika, itd.) te sobna biljka u teglici koju namjeravate objesiti u makrame. Pa krenimo!

Izrežite osam komada užeta, svaki iste duljine – za veću biljku, htjet ćete da svaki bude dugačak 3 metra. Zatim izrežite dodatni, kraći komad dug pola metra za svoj omotni čvor. Skupite svojih osam dugih užeta tako da budu jednake duljine i provucite ih kroz prsten. Želite da prsten padne na sredinu užeta tako da kada ih presavijete preko prstena, dobijete pet, pola metra dugih niti.

Koristeći kraći komad užeta koji ste odrezali, napravite oblik “U”, ostavljajući oko 10 cm labavosti na lijevom kraju užeta. Slovo “U” mora biti dugo 2,5 do 5 cm. Lijevo od slova “U” bit će vaš “kratki rep”, a desno od slova “U” vaš “dugi rep”.

Postavite svoje “U” preko snopa, odmah ispod prstena, a zatim počnite omotati dugi rep oko svežnja užeta i preko “U” oblika. Kratki rep trebao bi viriti iz vrha zavojnice. Nastavite omatati dok ne postignete duljinu koja vam se čini dobrom, zaustavljajući se prije nego što dođete do dna “U” tako da petlja ostane izložena na dnu zavojnice.

Na posljednjem omotu provucite dugi rep kroz tu petlju. Povucite dugi rep da zategnete čvor, a kratki rep da povučete donju petlju u čvor. Završite obrezivanjem repova blizu čvora tako da se ne vide.

Raspodijelite svojih konačnih 16 niti u četiri skupine po četiri. Nakon što odlučite koliko duboko želite da vrh vašeg lonca ide u vješalici, lagano ga označite olovkom – to je mjesto gdje će ići vaši prvi četvrtasti čvorovi.

Napravit ćete ukupno osam četvrtastih čvorova u ovom prvom redu, dva na svakom snopu od četiri užeta. Da biste napravili jedan kvadratni čvor, uzmite jedan od svoja četiri snopa i odvojite dva vanjska pramena od preostala dva u sredini. Gdje ste označili olovkom, položite lijevo uže preko dva središnja užeta, ali ispod užeta s desne strane. Zatim provucite uže s desne strane ispod središnjih užeta i gore kroz otvor napravljen na lijevoj strani. Trebali biste vidjeti gornji čvor s dvije unutarnje uzice u sredini. Ponovite ovo i povucite da zategnete za jedan kvadratni čvor, zatim ponovite da napravite dva spojena kvadratna čvora na svakom od četiri snopa.

S ovim redom vaš bi makrame trebao polako poprimati oblik. Sada ćete spojiti svoja četiri svežnja i stvoriti kružni oblik tako što ćete svaki svežanj podijeliti na dva s jednom unutarnjom i jednom vanjskom uzicom. Trebali biste imati osam grupa od po dvije uzice. Stvorite nove snopove od četiri užeta spajanjem susjednih grupa od po dva. Izmjerite koliko duboko želite da bude vaš drugi red četvrtastih čvorova (trebao bi biti oko polovice posude za biljke), lagano označite uzice i pričvrstite ih s dva spojena četvrtasta čvora kao što ste učinili s prvim redom.

Kako biste završili svoje remek-djelo makramea, možete napraviti još jedan omotni čvor ili jednostavni gornji čvor koristeći svih 16 užeta. Slobodno odrežite preostale krajeve uzice ako više volite kraće resice. Napunite svoju DIY makrame vješalicu s biljkama jednom od svojih botaničkih beba, objesite na strop pomoću prstena i eto! Imate boemski kutak iz snova.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.