no planet b tportal
menu
Food

Saznajte koje su namirnice prepune štetnih zasićenih masnoća

4. travnja 2023. • ~4 min

Zasićena masnoća je masnoća koja je u krutom stanju na sobnoj temperaturi. To se događa jer su sve molekule ugljika povezane dvostrukim vezama. Maslac je primjer jedne od namirnica s visokim udjelom zasićenih masti. S druge strane, maslinovo ulje sadrži nezasićene masti, pa je zato na sobnoj temperaturi tekuće. Prehrana s visokim udjelom zasićenih masnoća dugo se povezuje s podizanjem razine "lošeg" LDL kolesterola i povećanjem rizika od bolesti srca,…

Zasićena masnoća je masnoća koja je u krutom stanju na sobnoj temperaturi. To se događa jer su sve molekule ugljika povezane dvostrukim vezama. Maslac je primjer jedne od namirnica s visokim udjelom zasićenih masti. S druge strane, maslinovo ulje sadrži nezasićene masti, pa je zato na sobnoj temperaturi tekuće.

Prehrana s visokim udjelom zasićenih masnoća dugo se povezuje s podizanjem razine “lošeg” LDL kolesterola i povećanjem rizika od bolesti srca, kardiovaskularnih bolesti i određenih upalnih stanja. Međutim, postoje i noviji dokazi koji potencijalno razotkrivaju ovo razmišljanje, jer neke studije pokazuju da određene zasićene masti, poput onih koje se nalaze u kokosu, mogu zapravo sniziti razinu kolesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Većina nutricionista predlaže ograničavanje unosa prerađenih zasićenih masti, kao što su one u hrenovkama, krafnama ili majonezi, na ne više od 10% dnevnog unosa kalorija ili dnevnu vrijednost od 20 grama. Umjesto toga, usredotočite se na hranu s visokim sadržajem mononezasićenih masti i polinezasićenih masti, kao što su protuupalne omega-3 masne kiseline. Niste sigurni koja je vrsta masti u vašoj omiljenoj hrani? Nastavite čitati za popis namirnica s visokim udjelom zasićenih masti i provjerite možete li neke od njih zamijeniti zdravijim opcijama.

Crveno meso

Crveno meso, poput govedine, janjetine i teletine, može sadržavati dosta zasićenih masti, ovisno o komadu. Iako ovo meso može biti sočno i bogatog okusa, obično je bolje da se odlučite za posniji komad mesa kako biste uštedjeli na kalorijama i smanjili sadržaj zasićenih masti. To ne znači da crveno meso treba u potpunosti izbjegavati, jer još uvijek nudi obilje esencijalnih nutrijenata, uključujući proteine, željezo i biotin, koji su vitalni za vašu kosu, živce i kožu.

Hrenovke i kobasice

Hrenovke, kobasice i svinjski proizvodi poput slanine imaju dosta zasićenih masnoća. Također imaju tendenciju da sadrže prekomjerne količine natrija, što može povećati vaš krvni tlak. Razmotrite pureću slaninu, pureće hrenovke ili veganske opcije napravljene od soje, budući da će te opcije sadržavati manje masti i mogu pružiti dodatne hranjive tvari.

Keksi

Ovisno o specifičnim sastojcima koji se koriste, prerađeni i pakirani keksi mogu sadržavati visok udio trans masti i zasićenih masti. Keksi napravljeni s puno maslaca ili koji sadrže nadjeve na bazi vrhnja imat će više masnoće.

Punomasno mlijeko, vrhnje i punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi sadrže neke od najvećih količina zasićenih masti. Šlag je, na primjer, na vrhu ljestvice s nevjerojatnih 23,2 grama zasićenih masti po šalici, što je više od dnevne vrijednosti u smislu preporučene dnevne vrijednosti. Vrhnje i sladoled također su bogati zasićenim masnoćama jer sadrže više masti od mlijeka. Ipak, mliječni proizvodi su dobar izvor kalcija i vitamina D za jake kosti i zube. Punomasni jogurt također sadrži priličnu količinu zasićenih masti (oko 25% DV po šalici), ali sadrži i probiotike koji su zdravi za crijeva.

Maslac

Maslac je prepun zasićenih masti, zbog čega je čvrst na sobnoj temperaturi. Razmislite o alternativnim masnoćama poput maslinovog ulja. Svinjska mast je posebno bogata zasićenim mastima i treba je izbjegavati ako je moguće. Preljevi i začini također mogu sadržavati visoke razine zasićenih masti. Na primjer, majoneza i kremasti umaci te preljevi za salatu obično imaju više zasićenih masti od preljeva na bazi ulja.

Kokos i kokosovo ulje

Kokos, kokosovo ulje i drugi prehrambeni proizvodi od kokosa rijetka su iznimka na ovom popisu hrane s visokim udjelom zasićenih masti koja se općenito smatra nezdravom. Iako je kokos bogat udjelom zasićenih masti (u stvari, kokosovo ulje je 92% zasićenih masti), ove masti mogu biti jedinstveno korisne za tijelo.

Na primjer, kokos ima dosta laurinske kiseline, triglicerida srednjeg lanca koji može povećati razinu HDL (“dobrog”) kolesterola i može pomoći u povećanju metabolizma masti u vašem tijelu. Kokosovo ulje također pokazuje antimikrobna i antibakterijska svojstva, može pomoći u njegovanju vaše kose i kože te sadrži esencijalne minerale. Stoga, nemojte dopustiti da vas sadržaj zasićenih masti u kokosu spriječi da ga uključite u svoju prehranu.

Peciva i pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi kao što su peciva, kroasani i krafne obično imaju visok udio zasićenih masnoća jer se obično rade s maslacem. Zapakirani pekarski proizvodi, poput muffina, također mogu sadržavati značajne količine transmasti, što je još jasnije povezano s nepovoljnim zdravstvenim stanjima.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.