no planet b tportal
menu
Living

Sedam isplativih načina za ekološki prihvatljiviji životni prostor

20. rujna 2022. • ~4 min

Svatko može pozitivno utjecati kroz jednostavne održive promjene, a prvo mjesto na kojem treba započeti je uvođenje ekoloških promjena u vlastiti dom. Stoga vam otkrivamo sedam jednostavnih načina na koje možete uštedjeti energiju, uštedjeti emisije i uštedjeti nešto novaca! Ovi savjeti pomoći će vam bilo da živite u stanu ili kući i iznimno su jednostavni za implementaciju u svakodnevni život. Smanjite grijanje Tema o kojoj se u posljednje vrijeme puno…

Svatko može pozitivno utjecati kroz jednostavne održive promjene, a prvo mjesto na kojem treba započeti je uvođenje ekoloških promjena u vlastiti dom. Stoga vam otkrivamo sedam jednostavnih načina na koje možete uštedjeti energiju, uštedjeti emisije i uštedjeti nešto novaca! Ovi savjeti pomoći će vam bilo da živite u stanu ili kući i iznimno su jednostavni za implementaciju u svakodnevni život.

Smanjite grijanje

Tema o kojoj se u posljednje vrijeme puno više priča zbog brojnih faktora svakako je grijanje. Započnite eko-remont svog životnog prostora održavajući grijalicu na umjerenoj postavci (bez obzira na to jesu li u pitanju radijatori ili električne grijalice). Da biste to kompenzirali, isprobajte jednu od ovih ideja kako bi vam bilo ugodno i toplo:

Nosite više slojeva u svom domu – osobito od prirodnih vlakana poput vune

Koristite deke i plahte od deblje tkanine, poput vune, kako biste izolirali više topline 

Koristite podnu prostirku izrađenu od ekološki prihvatljivih ili recikliranih materijala kako biste spriječili izlazak topline

Koristite uređaje za sprječavanje propuha oko vrata ili jednostavno stavite stare deke ispred vrata

Koristite sobne biljke kao dekor

Biljke su najbolji prirodni regulatori ugljičnog dioksida. Ugljični dioksid jedan je od glavnih čimbenika povećanja stakleničkih plinova, a držeći biljke u svom domu, smanjujete svoj ugljični otisak te istovremeno poboljšavate kvalitetu zraka u svom domu. Biljke će apsorbirati ugljični dioksid, kao i druge štetne toksine i zamijeniti ih čistim kisikom. I ne samo to, sobne biljke koštaju mnogo manje od većine tradicionalnih ukrasnih predmeta, poput skulptura i zidnih svjetiljki, što vam štedi novac. Koje je biljke najbolje imati u zatvorenom prostoru? Neke od najboljih i najjeftinijih biljaka koje možete nabaviti za smanjenje ugljičnog monoksida uključuju: Areka palma, Lady Palm, Fikus, Paprat, Mirni ljiljan…

Napravite vlastiti kompost

Ako imate vrt, napravite vlastiti kompost. On djeluje kao prirodno gnojivo, pomaže biljkama da rastu i ostanu zdrave. To također znači da nećete morati ulagati u gnojiva koja sadrže štetne kemikalije koje će tlo apsorbirati. Kompost smanjuje količinu vode potrebnu za održavanje zdravlja biljaka, što vam pomaže uštedjeti na računu za vodu.

Tradicionalne žarulje zamijenite fluorescentnima

CFL ili kompaktne fluorescentne žarulje su jeftin način da budete ekološki prihvatljivi. One mogu smanjiti potrošnju energije do 66% u usporedbi s tradicionalnim žaruljama, što ne samo da će smanjiti troškove vašeg računa za električnu energiju, već će smanjiti i emisije stakleničkih plinova u ozonski omotač.

Koristite mikrovalnu pećnicu više nego običnu pećnicu

Vjerovali ili ne, možete smanjiti količinu električne energije koju koristite oslanjajući se na svoju mikrovalnu pećnicu. Mikrovalne pećnice troše oko 50% manje energije od pećnice. Ako ipak morate koristiti svoju pećnicu, pecite što više jela u isto vrijeme. Skratit će sveukupno vrijeme uključenosti pećnice, kao i generiranu snagu za dovođenje pećnice na željenu temperaturu.

Zatvorite slavinu

Potpuno zatvaranje slavine nije samo izvrstan način za smanjenje otpada već i za uštedu novca. Procjenjuje se kako svatko od nas dnevno potroši oko 150 litara vode za pranje, čišćenje i kuhanje. Prema tome, zatvaranje slavine dok perete zube štedi šest litara vode u minuti. Pazite da potpuno zatvorite slavinu i da ne kaplje. Ako vam pipa curi, nemojte čekati na popravak kako ne biste uzalud trošili vodu nego i novac. Skratite vrijeme tuširanja na otprilike četiri minute (dovoljno dugo da se većina pjesama odvrti jednom) i razmislite o promjeni glave tuša.

Isključite elektroniku iz struje kada je ne koristite

Vaša elektronika nastavlja koristiti električnu energiju čak i kada je isključena. Televizori su neki od najgorih ‘prekršitelja’ i troše struju u stanju pripravnosti do 17 sati dnevno. Jedini siguran način da potpuno zaustavite suvišnu potrošnju električne energije je da isključite svoje uređaje iz struje kada ih ne koristite.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.