no planet b tportal
menu
Living

Sedam načina da koristite manje vode kod kuće i prestanete prazniti svoj novčanik

8. ožujka 2023. • ~4 min

Uz rastuće cijene u svim aspektima života, važno je donositi pametne odluke kada je riječ o očuvanju resursa. Jedan takav resurs je voda i postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste manje koristili vodu u svakodnevnom životu. Time ne samo da ćete smanjiti iznos koji plaćate na svojim računima, već ćete pomoći i okolišu. Stoga vam donosimo nekoliko promjena koje možete učiniti kako biste uštedjeli vodu i novac.…

Uz rastuće cijene u svim aspektima života, važno je donositi pametne odluke kada je riječ o očuvanju resursa. Jedan takav resurs je voda i postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste manje koristili vodu u svakodnevnom životu. Time ne samo da ćete smanjiti iznos koji plaćate na svojim računima, već ćete pomoći i okolišu. Stoga vam donosimo nekoliko promjena koje možete učiniti kako biste uštedjeli vodu i novac.

Instalirajte tuševe niskog protoka i WC školjke

Nešto tako jednostavno kao što je prelazak na tuševe niskog protoka i WC školjke može drastično smanjiti količinu vode koja se koristi svaki dan. Modeli s niskim protokom koriste do 50 posto manje vode od standardnih modela, što znači da ćete trošiti znatno manje, a pritom ćete imati isti stupanj udobnosti. Ušteda vode uz uštedu novca svakako je win-win situacija.

Pokrenite sustav prikupljanja kišnice

Sustavi za skupljanje kišnice učinkovit su način smanjenja količine vode koja se koristi iz vanjskih izvora. Sakupljanjem i skladištenjem kišnice možete je koristiti za zadatke poput zalijevanja biljaka ili pranja automobila umjesto da se oslanjate na javne vodoopskrbe. Ova metoda je posebno korisna za regije koje često doživljavaju suše. Redovito korištenje sustava za skupljanje kišnice pouzdan je način da svoj dom učinite ekološki prihvatljivijim. Robusni sustav također može dodati vrijednost vašem domu nakon što se u potpunosti implementira i počne raditi.

Uvedite ograničenja zalijevanja

Kad je riječ o zalijevanju vašeg travnjaka, prakticirajte ograničenja. Redovitim ograničavanjem količine vode dugoročno ćete uštedjeti i novac i resurse. Naposljetku, zašto koristiti nepotrebne količine vode kada će i malo biti sasvim u redu?

Koristite upotrebljenu vodu

Upotrijebljena voda je voda koja je već korištena za jedan kućanski zadatak, kao što je kupanje ili pranje suđa. Umjesto da dopustite da ova voda propadne, razmislite o ponovnoj upotrebi u druge svrhe poput pranja rublja ili vrtlarstva. Čineći to, značajno ćete smanjiti količinu čiste vode koja se koristi svaki tjedan.

Redovito pratite svoju potrošnju vode

Na kraju, vodite računa o potrošnji vode svaki mjesec. Redovitim praćenjem količine koju koristite, možete prepoznati područja u kojima možda pretjerate i prilagoditi se u skladu s tim. Ova praksa je jednostavan, ali učinkovit način za očuvanje resursa i smanjenje računa u isto vrijeme.

Koristite manje vode tijekom kućanskih poslova

Kada obavljate kućanske poslove, poput pranja suđa ili rublja, pokušajte koristiti manje vode. To se može učiniti pokretanjem samo punog opterećenja i isključivanjem slavina između zadataka. Time ćete istovremeno uštedjeti vodu i novac.

Obrazujte svoju obitelj i prijatelje o očuvanju vode

Na kraju, pobrinite se da vaša obitelj i prijatelji budu svjesni važnosti očuvanja vode. Obrazovanje je ključno za pretvaranje navike u puni životni stil. Podučavajući ih o koracima koje mogu poduzeti kako bi smanjili vlastitu potrošnju vode, pomoći ćete u širenju svijesti i stvaranju održivije budućnosti.

Uvođenjem samo nekoliko jednostavnih promjena u vaš svakodnevni život, možete napraviti veliku razliku u smanjenju količine vode koja se koristi svaki dan. Ne samo da će to pomoći u uštedi novca, već će također biti korisno za okoliš. Stoga nemojte više čekati – počnite štedjeti vodu danas i pogledajte koliko možete uštedjeti!