no planet b tportal
menu
Food

Sedam prebiotičkih namirnica koje pozitivno utječu na vašu probavu

28. prosinca 2022. • ~4 min

Problemi probavnog sustava neki su od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se susrećemo. Simptomi mogu varirati od pukih želučanih tegoba, do žgaravice, zatvora ili čak proljeva. Istraživanja su pokazala da uključivanje biljne prebiotičke hrane u vašu svakodnevnu prehranu može uvelike poboljšati vaše probavno zdravlje. Većina nas je čula za probiotike, korisne bakterije koje su izrazito povoljne za funkcioniranje našeg organizma. No kako bi od njih imali najviše pogodnosti, potrebno je…

Problemi probavnog sustava neki su od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se susrećemo. Simptomi mogu varirati od pukih želučanih tegoba, do žgaravice, zatvora ili čak proljeva. Istraživanja su pokazala da uključivanje biljne prebiotičke hrane u vašu svakodnevnu prehranu može uvelike poboljšati vaše probavno zdravlje.

Većina nas je čula za probiotike, korisne bakterije koje su izrazito povoljne za funkcioniranje našeg organizma. No kako bi od njih imali najviše pogodnosti, potrebno je konzumirati i prebiotike. Radi se o tvarima koje pospješuju rast i razvoj probiotika. 

Biljna prebiotička hrana bogata je vlaknima i stoga je prikladna za promicanje zdravije probave i pomaže vam u izbjegavanju uobičajenih gastrointestinalnih problema. Ako želite poboljšati svoje probavno zdravlje, razmislite o dodavanju većih količina sljedećih prebiotičkih namirnica u svoju prehranu.

Mrkva

Mrkva je dobar izvor vlakana, a samo jedna sirova mrkva srednje veličine daje nam oko 2 grama vlakana. Kuhana mrkva daje još više vlakana, oko 5 grama po porciji. Mrkva ima izuzetno malo masti i proteina. Sadrže oko 10% ugljikohidrata i sastoje se od škroba, vlakana i jednostavnih šećera. Budući da žvakanje cijele mrkve svaki dan može biti pravi izazov, razmislite o uključivanju sirove ili kuhane mrkve u svoj obrok za dodatna vlakna, okus, boju i hrskavost.

Brokula

Brokula je namirnica koja sadrži obilje hranjivih tvari i antioksidansa koji podržavaju mnoge aspekte ljudskog zdravlja, uključujući probavu. Dijetalna vlakna sadržana u brokuli pomažu u sprječavanju zatvora, održavaju zdrav probavni trakt i smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Brokula se može pripremiti na brojne načine, uključujući kuhanje na pari ili pečenje. Može se čak uključiti u salate ili umakati u razne umake i preljeve.

Zeleno lisnato povrće

Špinat, zelena salata i kelj dobre su namirnice za vaš probavni sustav. Sastoje se od oko 4 grama do 5 grama vlakana po porciji. Istraživanja pokazuju da zeleno lisnato povrće također sadrži određeni šećer koji pomaže potaknuti rast korisnih bakterija koje potiču zdraviju probavu i sprječavaju uobičajene gastrointestinalne komplikacije. Dodavanjem ove hrane u svoju prehranu, poboljšat ćete svoj probavni sustav, unijeti više prirodnih proteina u tijelo i dobiti više vlakana.

Luk i češnjak

Ovo povrće bi trebalo biti glavni sastojak vaših dnevnih obroka ako namjeravate poboljšati svoje probavno zdravlje. Ovo snažno povrće bogato antioksidansima izvor je prebiotika, što znači da pomaže hraniti korisne bakterije (probiotike) koje su neophodne za pravilnu probavu. Uglavnom ih možete koristiti kao začin pri kuhanju kako bi vaša jela dobila jaku aromu i okus. 

Grašak

Uvijek je dobra ideja staviti vrećicu zelenog graška u zamrzivač. Tako je praktičan u juhama, umacima, krumpir salati, jelima od tjestenine i još mnogo toga. Šalica graška donosi impresivnih 7,2 grama vlakana. Pomaže u snižavanju razine kolesterola i čini da se osjećate sitije.

Kupus

Ne samo da vam kupus daje vlakna, već i hrani vaš organizam vitaminom K i vitaminom C. Nadalje, kupus ima hranjive tvari koje održavaju sluznicu želuca i crijeva čvrstom. 

Iako vam kuhanjem daje razne hranjive tvari, sirovi će vam kupus posebno pružiti najbolju nutritivnu vrijednost po porciji. Narežite ga na vrlo tanke ploške i ostavite 10-ak minuta da iskaže svoje najsloženije okuse, a zatim ga dodajte salatama ili sendvičima. 

Cvjetača

Cvjetača je prilično bogata vlaknima. U jednoj šalici cvjetače nalazi se oko 3 grama vlakana. Ima izvrstan okus i kuhana na pari i pečena. Može vam pomoći u prevenciji probavnih stanja kao što su zatvor, divertikulitis i upalna bolest crijeva.