no planet b tportal
menu
Mindfulness

Sedam umirujućih joga poza koje možete raditi iz kreveta

16. studenoga 2022. • ~3 min

Stručnjaci za spavanje reći će vam kako je krevet rezerviran samo za spavanje, ali to ne znači da nema mjesta za još jednu umirujuću aktivnost: jogu. Krevet se može činiti kao neobično mjesto za vježbanje joge - sve dok ne shvatite da se ondje vjerojatno već malo istežete, pogotovo kad se probudite. Namjenski položaji joge i istezanja u krevetu daju vašem tijelu priliku da se više kreće. Mogu vas napuniti…

Stručnjaci za spavanje reći će vam kako je krevet rezerviran samo za spavanje, ali to ne znači da nema mjesta za još jednu umirujuću aktivnost: jogu. Krevet se može činiti kao neobično mjesto za vježbanje joge – sve dok ne shvatite da se ondje vjerojatno već malo istežete, pogotovo kad se probudite. Namjenski položaji joge i istezanja u krevetu daju vašem tijelu priliku da se više kreće. Mogu vas napuniti energijom za dan koji je pred vama ili vam pomoći da se opustite prije odlaska na počinak.

Ujutro, nekoliko jednostavnih tehnika disanja i pokreta otklonit će bolove i ukočenost tijela, a istovremeno očistiti paučinu iz vašeg uma. Također ćete započeti dan energičniji. U međuvremenu, večernje ili jutarnje vježbanje joge će pomoći da se sve resetira. Stoga vam donosimo dvije serije istezanja joge, jednu koju možete raditi dok se budite, a drugu dok tonete u san. 

Joga poze za buđenje

Trbušno disanje

Lezite licem prema gore na leđa i promatrajte svoj prirodni dah nekoliko krugova. Na izdisaj, povucite trbušne mišiće prema gore i unutra što je moguće čvršće dok pritiskate donji dio leđa u krevet. Držite trbuh ovako 10 udisaja, zatim duboko udahnite dok otpuštate trbušne mišiće i dopustite da se vrati prirodno njihanje u donjem dijelu leđa. Izdahnite i ponovite još tri puta.

Otvaranje kukova

Ležeći na leđima, izdahnite i privucite desnu nogu prsima. Sljedećih tri do pet udisaja lagano rotirajte koljeno u jednom smjeru, zatim u drugom, osjećajući kako se kukovi otvaraju. Izdišući, privucite desno koljeno u prsa što čvršće možete; zadržite pet udisaja. Zatim pomaknite desno koljeno prema desnom pazuhu što čvršće možete i zadržite još pet udisaja. Otpustite i promijenite stranu.

Sjedeći preklop prema naprijed

Sjedeći u krevetu s nogama ispruženim ispred sebe i zajedno, duboko udahnite i ispružite ruke iznad glave. Izdahnite i otpustite stražnji dio vrata i svu napetost u čeljusti, preklopite noge i zadržite pet udisaja. Dok udišete, lagano podignite torzo od nogu. Sa svakim izdahom, smjestite se dublje u istezanje.

Sjedeći okret

Sjedeći na rubu kreveta sa stopalima na podu i skupljenim koljenima ili prekriženim nogama, stavite desnu ruku na lijevo koljeno i nježno zakrenite tijelo ulijevo. Otpustite na drugu stranu i ponovite.

Joga poze prije odlaska na spavanje

Noge uz zid

Odmaknite jastuke od uzglavlja i sjednite što bliže uzglavlju (ili zidu), s nogama okrenutim prema uzglavlju. Povucite noge uz uzglavlje tako da vam trtična kost bude što je moguće bliže uzglavlju (ili zidu), a noge ispružene ravno uza zid. Opustite se u krevetu, stavite ruke uz tijelo. Usredotočite se na duboko disanje pri svakom udisaju i izdahu. Ostanite u ovoj pozi do pet minuta.

Ležeći okret

Lezite licem prema gore u krevet i privucite koljena prsima. Polako ih spustite udesno, pružite desnu ruku na vrh koljena i ispružajući lijevu ruku u stranu u visini ramena. Pogledajte lijevo i zadržite nekoliko udisaja. Zamijenite strane i ponovite.

Poza leptira

Ležeći u krevetu, dotaknite tabane i dopustite koljenima da se otvore jedno od drugoga. Usredotočite se na disanje tri do pet minuta dok držite ovu pozu.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.