no planet b tportal
menu
Living

Šest esencijalnih predmeta koji su vam potrebni za zero waste način života

14. rujna 2022. • ~2 min

Zero waste način života podrazumijeva korištenje predmeta koji ne zagađuju okoliš. Predmeti od plastike zaslužni su za ogromne količine otpada koji ima devastirajući efekt na planet. Sve više se rađa svijest o prestanku korištenja jednokratnih plastičnih predmeta, a alternative su zapravo vrlo jednostavne i praktične.  Donosimo šest predmeta koje trebate koristiti umjesto jednokratne plastike. Posude za hranu od alternativnih materijala Plastične posude za hranu praktičan su način za nositi namirnice…

Zero waste način života podrazumijeva korištenje predmeta koji ne zagađuju okoliš. Predmeti od plastike zaslužni su za ogromne količine otpada koji ima devastirajući efekt na planet. Sve više se rađa svijest o prestanku korištenja jednokratnih plastičnih predmeta, a alternative su zapravo vrlo jednostavne i praktične.  Donosimo šest predmeta koje trebate koristiti umjesto jednokratne plastike.

Posude za hranu od alternativnih materijala

Plastične posude za hranu praktičan su način za nositi namirnice na piknik ili za pakiranje obroka koji nosite na posao. Ali te plastične posude imaju poguban utjecaj na okoliš. Zamijenite ih posudama od stakla ili lima ili najidealnije onima od bioplastike. 

Drveni pribor za jelo

Ako na posao ili piknik sa sobom nosite jednokratni plastični pribor za jelo, odmah ga zamijenite onim drvenim. Osim što ćete pomoći u očuvanju planeta, drveni pribor je često i čvršći, praktičniji i ugodniji za korištenje.

Višekratni štapići za jelo

Ako ste ljubitelj sushija ili jednostavno volite koristiti štapiće kada konzumirate azijsku hranu, odaberite višekratne štapiće koji se jednostavno operu i pospreme za iduću uporabu. 

Staklene ili limene boce za vodu

Globalno se samo u jednom jedinome danu potroši oko jedna milijarda plastičnih boca za vodu. To stvara ogromnu količinu nerazgradivog otpada, a također je poznato kako pijenje iz plastične ambalaže sa sobom donosi rizik od unosa toksičnih tvari u organizam. Točite vodu u višekratne boce te ih uvijek imajte sa sobom kako se ne bi našli u situaciji da ste žedni i morali kupovati jednokratne. 

Višekratne slamke

Plastične slamke su odnedavno zabranjene, ali niti papirnate alternative koje se sada često koriste nisu kompletno ekološki prihvatljive. Najbolji izbor su zasigurno metalne ili one od bambusa. 

Platnene torbe za kupovinu

Platnene i mrežaste torbe su totalni hit među ekološki osviještenim kupcima. Čvrste su, izdržljive, lako se peru, a također vrlo lako možete pronaći one s genijalnim natpisima ili crtežima kojima ćete sjajno iskazati svoju osobnost.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.