no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Šest sjajnih načina da se prirodno riješite podočnjaka

11. studenoga 2022. • ~4 min

S obzirom na to da je koža ispod očiju deset puta tanja od bilo koje druge kože na našem tijelu, pomalo je ironično da ona često izgleda najdeblje ili, bolje rečeno, najotečenije. A problem se javlja jer čak i najbolji korektor na svijetu može učiniti samo malo protiv natečenih vrećica ispod očiju. I koliko god se svi trudili spriječiti pojavu podočnjaka, činjenica jest da su oni neizbježni. Čimbenici poput alergija,…

S obzirom na to da je koža ispod očiju deset puta tanja od bilo koje druge kože na našem tijelu, pomalo je ironično da ona često izgleda najdeblje ili, bolje rečeno, najotečenije. A problem se javlja jer čak i najbolji korektor na svijetu može učiniti samo malo protiv natečenih vrećica ispod očiju.

I koliko god se svi trudili spriječiti pojavu podočnjaka, činjenica jest da su oni neizbježni. Čimbenici poput alergija, stresa, umora, genetike i starenja igraju ulogu u stvaranju podočnjaka, a ako niste uočili uzorak, jedina stvar koja im je zajednička jest da se javljaju kod svih. Ali, evo i dobrih vijesti: možete primijeniti neke tehnike kako biste smanjili njihovu pojavu.

Spavajte s glavom poduprtom jastucima

Natečeni podočnjaci mogu biti uzrokovani tekućinom ili masnim jastučićima. Ako primijetite da je natečenost gora ujutro i bolja do večeri, onda je vaša natečenost vjerojatno uzrokovana tekućinom. Također, zadržavanje tekućine učinit će genetske podočnjake još uočljivijima. Ako je to slučaj, savjetujemo da spavate naslonjeni na nekoliko jastuka kako se tekućina ne bi skupila u području podočnjaka tijekom noći. I dok smo u preventivnom vlaku, imajte na umu da se zadržavanje tekućine također može riješiti zabranom unosa soli i ispijanjem vode prije spavanja.

Priuštite si tretman lica s ledom

Još jedno moćno oružje protiv zadržavanja tekućine? Ledena hladnoća! Kockice leda ili žlice ostavljene preko noći u zamrzivaču trenutni su način da se smanji upala ili natečenost ispod očiju. Hladni učinak ovih materijala smanjuje dotok krvi u područje ispod očiju, što zauzvrat smanjuje otekline. Ako koristite kockice leda, prvo ih prekrijte gazom ili maramicom. Zatim masirajte kružnim pokretima od vanjskog kapka ispod oka i kružite po obrvi. Ovi pokreti pomoći će drenirati svu tekućinu.

Koristite preparate koji sadrže kofein

Osim što je simpatičan i često korišten kuhinjski slogan, “Prvo kava” je mantra od koje vaša rutina njege kože također može imati koristi. Naime, kofein sužava krvne žile i stoga može smanjiti količinu nakupljene tekućine. Nemate kremu za područje oko očiju s kofeinom? Možete upotrijebiti hladne obloge od vrećica čaja (iskorištene vrećice čaja stavite u hladnjak) koje mogu biti od pomoći jer kofein i hladnoća u kombinaciji pomažu u sužavanju krvnih žila.

Nosite krastavce kao masku za oči

Klišej? Možda, ali s razlogom. Krastavci se već godinama koriste u njezi podočnjaka kako bi se smanjili podočnjaci. Oni se smatraju antioksidansima koji hidratiziraju, smanjuju starenje, posvjetljuju pigmentaciju i bore se protiv oštećenja okoliša. Preporučujemo da ostavite krastavce ispod očiju 20 minuta kako biste imali dovoljno vremena da se vitamini upiju. Također, pričekajte da krastavci budu malo vlažni, ali ne potpuno suhi.

Pokušajte s uljem lavande

Ulje lavande odlična je alternativa umjesto kreme za područje oko očiju. Ulje lavande ima protuupalna svojstva (tj. uklanja nadutost) i obično se koristi u proizvodima za njegu kože za tretiranje tamnih mrlja. Kada se nanese ispod očiju, vidjet ćete trenutni učinak posvjetljivanja koji će s vremenom biti samo bolji.

Ispraznite te limfne čvorove

Nanesite ulje lavande o kojem smo upravo pričali i uzmite masažer za lice kao dodatak (može se nabaviti u svim drogerijama. Limfna drenaža, ili proces pomaganja u “ispuštanju” limfne tekućine, može pomoći da se riješite natečenosti. Ako niste upoznati s izvođenjem limfne drenaže na licu, samo zapamtite dvije riječi: gore i van. Iako to možete učiniti rukama, puno je učinkovitije (i zabavnije) s valjkom za lice. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.