no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Sjajni načini kako da izgladite bore na odjeći – bez glačala

12. svibnja 2023. • ~5 min

Ne postoji brži način za napraviti modni promašaj od odlaska na događaj, posao ili razgovor za posao u izgužvanoj odjeći. I dok je izgužvana odjeća smetnja, glačanje također nije omiljena aktivnost. Morate izvaditi jednu od onih ogromnih dasaka za glačanje, provjeriti koristite li pravu postavku, pustiti da se zagrije - i to je sve prije nego što uopće odete u grad u svojoj odjeći. Srećom, glačalo vam zapravo nije potrebno…

Ne postoji brži način za napraviti modni promašaj od odlaska na događaj, posao ili razgovor za posao u izgužvanoj odjeći. I dok je izgužvana odjeća smetnja, glačanje također nije omiljena aktivnost. Morate izvaditi jednu od onih ogromnih dasaka za glačanje, provjeriti koristite li pravu postavku, pustiti da se zagrije – i to je sve prije nego što uopće odete u grad u svojoj odjeći. Srećom, glačalo vam zapravo nije potrebno da izravnate odjeću. Zapravo, mnogi trikovi za njegu odjeće zahtijevaju daleko manje truda i vremena. Neće vam trebati čak ni odlazak u kemijsku čistionicu ili da potrošite mnogo, ako uopće, novca.

Međutim, najlakši način da se riješite bora na robi je da ih spriječite. Uostalom, odjeća se ne gužva sama od sebe. Ostavljanje vaše vruće odjeće u sušilici dulje nego što je potrebno i puštanje da se ohladi na hrpi jamči zgužvani nered, posebno ako se nakon toga zakopa ispod glomaznijih predmeta poput ručnika, plahti ili deka u košari za rublje. Stoga svakako izvadite odjeću iz sušilice dok je još topla, a zatim je što prije presavijte ili pravilno spremite na vješalicu kako biste izbjegli gužvanje. Ako je vrijeme problem, neki od najboljih kompleta perilica i sušilica sada imaju značajke koje vam mogu pomoći da operete rublje u rekordnom roku, a možda čak i sami počnu raditi ako ste zauzeti nekim drugim zadatkom.

Uklonite bore u sušilici

Za predmete poput košulja i hlača koji su posvuda izgužvani (za razliku od malih dijelova, poput ovratnika), vraćanjem u sušilicu posao će biti obavljen. Ovaj trik najbolje funkcionira za pamučnu odjeću, ali može poslužiti i za mješavine pamuka. Čak može izgladiti bore na vašoj bambusovoj posteljini.

Stavite odjevni predmet u sušilicu, po mogućnosti s vlažnim, ali ne mokrim ručnikom. To će stvoriti paru i osloboditi odjeću od gužvanja. Krpa za pranje također može poslužiti, pogotovo ako pokušavate ukloniti bore sa samo jednog malog predmeta. Neke od najboljih sušilica rublja na današnjem tržištu već dolaze sa značajkom pare pa možete preskočiti ovaj korak ako vaša sušilica ima tu funkciju. Stavite sušilicu na visoku razinu pet do 10 minuta. Uklonite predmet čim ciklus završi ili će se ponovno zgužvati. Zatim ga ili nosite ili stavite na vješalicu.

Uklonite gužvanje sušilom za kosu

Sušila za kosu mogu činiti čuda s izgužvanom odjećom, osobito ako putujete i imate ograničene mogućnosti. Stavite naborani predmet na vješalicu, a zatim namočite naborana mjesta s malo vode. Flaširana voda je najbolja jer voda iz slavine može sadržavati minerale koji potencijalno mogu izazvati mrlje. Uključite sušilo za kosu i usmjerite toplinu na najizgužvanije dijelove odjeće. Možete i ručno zagladiti, ako je potrebno. Samo pazite da sušilo ne držite preblizu odjeće i riskirate spaljivanje tkanine.

Izgladite bore peglom za kosu

Pegla koju koristite na kosi odlična je zamjena pegli za odjeću. Čak i bolje funkcionira na manjim područjima poput ovratnika ili onih sićušnih razmaka između gumba. Prije nego što uključite peglu za kosu, važno je provjeriti jesu li ploče čiste i bez ikakvih proizvoda koji mogu zaprljati vašu odjeću. Čak i ako ne izgledaju prljavo, očistite ih alkoholom i provjerite koristite li ispravne postavke. Za osjetljivo rublje i svilu koristite nisku temperaturu, za džempere i deblje tkanine najbolje će odgovarati toplija temperatura.

Pretvorite lonac u peglu

Lonac za vruću vodu ili čajnik nisu tako dobri kao glačalo, ali mogu biti dovoljno blizu. Zakuhajte lonac vode srednje veličine. Jednom kada se voda jako zapari, izlijte je. Zatim brzo “ispeglajte” odjevni predmet dnom posude na stolu ili nekoj drugoj tvrdoj površini. Ova metoda je najbolja za pamuk, vunu i lan. Ne stavljajte vrući lonac na odjeću koja ima plastične ukrase ili je izrađena od vinila jer bi to moglo uzrokovati topljenje. I naravno, budite oprezni kada rukujete vrućim loncem.

Napravite sami svoj sprej za uklanjanje bora

Vjerojatno imate sve sastojke koje trebate napraviti sami. Pomiješajte jednu šalicu vode (po mogućnosti destilirane, samo malo prokuhajte ako nemate vodu ili jednostavno koristite vodu iz boce) i jednu čajnu žličicu tekućeg omekšivača. Također je dobra ideja dodati jednu čajnu žličicu alkohola kako bi tekućina brže isparila. Sve promućkajte u praznu bočicu s raspršivačem i nanesite.

Ako nemate omekšivač pri ruci, ali imate malo više vremena da se odjeća osuši, možete upotrijebiti jedan dio bijelog octa na tri dijela vode. Pomiješajte u bocu s raspršivačem, nanesite na odjeću i ostavite da se osuši. Bore bi trebale nestati. Ako ne želite mirisati na ocat, dodajte kap svog omiljenog eteričnog ulja (mirisi citrusa su idealni) da smanjite miris. Ali nemojte dodavati previše ulja jer može izazvati mrlje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.