no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Slično krzno, različite vrste. Znate li koje su razlike između leoparda i jaguara?

25. listopada 2022. • ~3 min

Razlikovanje jaguara i leoparda može biti zbunjujuće zahvaljujući njihovim gotovo identičnim prepoznatljivim točkama. Ali ove velike mačke su zapravo dvije odvojene vrste, s teritorijalnim rasponima u dva različita dijela svijeta. Također se razlikuju po nekoliko fizičkih karakteristika kao i karakteristikama ponašanja. I jaguari i leopardi pripadaju rodu Panthera, dijelu obitelji velikih mačaka, s lavovima i tigrovima. Jaguar (ili Panthera onca) sastoji se od jedne vrste. Međutim, znanstvenici su prethodno opisali…

Razlikovanje jaguara i leoparda može biti zbunjujuće zahvaljujući njihovim gotovo identičnim prepoznatljivim točkama. Ali ove velike mačke su zapravo dvije odvojene vrste, s teritorijalnim rasponima u dva različita dijela svijeta. Također se razlikuju po nekoliko fizičkih karakteristika kao i karakteristikama ponašanja.

I jaguari i leopardi pripadaju rodu Panthera, dijelu obitelji velikih mačaka, s lavovima i tigrovima. Jaguar (ili Panthera onca) sastoji se od jedne vrste. Međutim, znanstvenici su prethodno opisali najmanje devet podvrsta, počevši još od davnih 1700-ih. Godine 2017. biolozi su promijenili taksonomiju kako bi klasificirali jaguare kao jednu monotipsku vrstu bez podvrsta. Kada je riječ o leopardima (Panthera pardus), trenutno je priznatih osam podvrsta. 

I jaguari i leopardi grabežljivci su iz zasjede sa snažnim čeljustima i pjegavom dlakom. Jaguari su obično veći i krupniji od leoparda, teški između 35 i 150 kilograma, u usporedbi s manjim leopardima koji teže od 20 do 90 kilograma. Jaguari žive u Srednjoj i Južnoj Americi, dok leopardi žive u Africi i Aziji.

Zbog razlika u geografiji i tipu tijela, dvije se vrste također razlikuju u ponašanju u lovu. Leopardi su općenito mršaviji s duljim repovima, što im pomaže u održavanju ravnoteže na drveću kamo vuku svoj plijen (što također pomaže u zaštiti njihovih obroka od konkurentskih grabežljivaca). Jaguari, s druge strane, vrebaju različitim gušćim, vlažnijim staništima poput prašuma i močvara. Oni koriste svoje vještine plivanja, veće glave i jače čeljusti kako bi zdrobili tijelo svog plijena umjesto da se oslanjaju na čistu agilnost.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasificirala je vrstu jaguara kao gotovo ugroženu, a stručnjaci vjeruju da se ukupna populacija smanjuje. Između 1996. i 2017. godine došlo je do procijenjenog gubitka globalne populacije jaguara između 20 i 25% zbog prijetnji gubitka staništa i ljudskih sukoba. Sigurno ne pomaže to što Srednja i Južna Amerika, gdje žive jaguari, imaju neke od najvećih stopa krčenja šuma u svijetu. 

Globalna populacija leoparda također se smanjuje. IUCN je ovu vrstu klasificirao kao ranjivu, nakon što je 2016. prešla s razine gotovo ugrožene. Stručnjaci se slažu da se leopardi i dalje suočavaju s prijetnjama poput fragmentacije staništa, ilegalne trgovine divljim životinjama, smanjenja plijena i ljudskog progona. Od svih podvrsta leoparda, amurski leopard je najugroženiji, s manje od procijenjenih 60 jedinki koje su ostale u divljini. Arapski leopard i javanski leopard također su klasificirani kao kritično ugroženi u svojim izvornim područjima na Arapskom poluotoku i indonezijskom otoku Java. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.