no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Šljokice mogu biti štetne za rijeke i jezera. Treba li ih zabraniti?

22. kolovoza 2022. • ~2 min

Šljokice su jedan od omiljenih načina za ukrasiti lice, odjeću ili čestitke i pozivnice, a njihov sjaj podiže atmosferu svake proslave. No neadekvatno odbacivanje šljokica prouzrokuje da se pronađu u rijekama i ostalim vodenim tokovima.  Novo istraživanje otkrilo je kako odbačene šljokice uzrokuju ekološku štetu u rijekama i jezerima, čak kada se radi i o biorazgradivim šljokicama.  Prisustvo šljokica u vodama utječe na korijenje vodenih trava te voda u kojoj…

Šljokice su jedan od omiljenih načina za ukrasiti lice, odjeću ili čestitke i pozivnice, a njihov sjaj podiže atmosferu svake proslave. No neadekvatno odbacivanje šljokica prouzrokuje da se pronađu u rijekama i ostalim vodenim tokovima. 

Novo istraživanje otkrilo je kako odbačene šljokice uzrokuju ekološku štetu u rijekama i jezerima, čak kada se radi i o biorazgradivim šljokicama. 

Prisustvo šljokica u vodama utječe na korijenje vodenih trava te voda u kojoj su pronađene šljokice sadrži tri puta manje klorofila od uobičajenog. Razlog za to je manja razina mikroalgi.

Mikroalge, kao i ostalo podvodno bilje, glavni su proizvođač klorofila u vodi, i na taj način ključni čimbenik cijelog vodenog ekosustava. Uništavanje mikroalgi je posebno vidljivo pri vrlo velikoj količini pronađenih šljokica u vodi, što se događa nakon velikih događaja poput festivala. 

Šljokice su u nekom obliku bile prisutne još od prethistorijskih vremena. Stare civilizacije su koristile prirodne materijale poput stakla, a tijekom 20. stoljeća izumljen je suvremeni način pravljenja šljokica od plastike. 

Suvremene šljokice tako sadrže mnoge štetne tvari te pri dolasku u vodeno okruženje negativno utječu na vodenu floru i faunu. Takvo nakupljanje toksičnih tvari u ribama može imati i loše posljedice na ljude koji tu ribu konzumiraju.  Malim česticama plastike koje se nalaze u šljokicama trebaju tisuće godina da bi se razgradile kada stignu u rijeke, jezera i mora.  

Zbog svih tih razloga sve je više govora o potpunoj zabrani šljokica. Tako su u Ujedinjenom Kraljevstvu mnoge robne kuće najavile da tijekom sljedećih božićnih blagdana u svome asortimanu neće imati čestitke i papir za zamatanje koji sadrži šljokice, a vjerujemo kako će se i drugi povesti za tim primjerom.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.