Smanjite bacanje hrane: kako potpuno iskoristiti ovih sedam namirnica
Bacanje viška hrane igra veliku ulogu u klimatskoj krizi. Smatra se da je bacanje hrane odgovorno za 8% globalnih emisija stakleničkih plinova. Ali srećom postoje načini kako taj problem smanjiti jer 70% hrane koju bacamo zapravo možemo itekako iskoristiti. Novi trendovi nalažu iskorištavanje svih jestivih dijelova voća, povrća i začinskog bilja – dodajući više hranjivosti, raznolikosti i zabave svom kuhanju, dok istovremeno štedite novac i smanjujete bacanje hrane. Evo kako…
Bacanje viška hrane igra veliku ulogu u klimatskoj krizi. Smatra se da je bacanje hrane odgovorno za 8% globalnih emisija stakleničkih plinova. Ali srećom postoje načini kako taj problem smanjiti jer 70% hrane koju bacamo zapravo možemo itekako iskoristiti.
Novi trendovi nalažu iskorištavanje svih jestivih dijelova voća, povrća i začinskog bilja – dodajući više hranjivosti, raznolikosti i zabave svom kuhanju, dok istovremeno štedite novac i smanjujete bacanje hrane. Evo kako možete vrlo jednostavno do kraja iskoristiti ovih sedam čestih namirnica.
1. Jabuka
Kora od jabuka se najčešće guli i baca, što je zapravo prava šteta. Koru od jabuke možete potopiti u vruću vodu s malo cimeta kako biste napravili prirodan čaj. Dijelove oguljene kore također možete prepeći s malo šećera i cimeta na laganoj vatri dok ne postanu hrskavi. Kore od jabuka mogu se čak fermentirati s malo šećera i vode kako biste napravili vlastiti jabučni ocat.
2. Banana
Stare i dozrele banane idealne su za pravljenje popularnog banana breada (kolača od banane). Ali čak i kore od banane se mogu iskoristiti. Kuhajte i pomiješajte kore bogate hranjivim tvarima kako biste ih umiješali u smjesu za svoj omiljeni kolač.
3. Brokula
Stabljike brokule pune su hranjivih tvari jednako kao i vrhovi, a mogu se pripremiti na isti način. Dobro skuhana i nasjeckana, stabljika može biti odličan dio raznih salata.
4. Mrkva
Ako mrkvu nabavljate s lisnatim vrhom, njih možete iskoristiti slično kao i svježe začinsko bilje, a imaju okus poput peršina. Vrhovi mrkve također su ukusni umiješani u juhu.
5. Cvjetača
Stabljika cvjetače se može narezati na kockice i jesti sirova ili kuhana. Listovi cvjetače mogu se koristiti na više načina. Probajte ih nasjeckane na salatu ili promiješane kroz kremasti pire krumpir.
6. Luk i češnjak
Ljuskice luka i češnjaka imaju protuupalna svojstva i mogu se ukuhati u juhe.
Također, pokušajte namakati ljuske luka i/ili češnjaka kada kuhate rižu kako biste jelu dali dodatne hranjive tvari.
7. Bundeva
Meso, koža i sjemenke bundeve jestivi su i ukusni. Sjemenke, koje često bacamo, dobar su izvor proteina i hranjivih tvari. Da biste ispekli sjemenke, isperite svu pulpu i premažite ih s malo ulja i začina, poput dimljene paprike. Pecite u pećnici na 180°C 10 minuta dok ne porumene.
Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.