no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Smanjite toplinu: hladni tuševi najbolji su za vas i okoliš

28. prosinca 2022. • ~3 min

Kako temperature sve više padaju u zimskoj sezoni, primamljivo je pojačati toplinu pod tušem. Ali sve više dokaza pokazuje da se morate oduprijeti tom porivu radi vlastitog zdravlja koliko i zdravlja okoline. Istina je: puno je više koristi za zdravlje i okoliš od tuširanja hladnom nego tuširanja toplom vodom. Znanstvenici su otkrili kako hladna voda revitalizira cijelo tijelo, koliko god nam to eventualno neugodno bilo. Evo još nekoliko prednosti hladnog…

Kako temperature sve više padaju u zimskoj sezoni, primamljivo je pojačati toplinu pod tušem. Ali sve više dokaza pokazuje da se morate oduprijeti tom porivu radi vlastitog zdravlja koliko i zdravlja okoline.

Istina je: puno je više koristi za zdravlje i okoliš od tuširanja hladnom nego tuširanja toplom vodom. Znanstvenici su otkrili kako hladna voda revitalizira cijelo tijelo, koliko god nam to eventualno neugodno bilo. Evo još nekoliko prednosti hladnog tuširanja.

Moglo bi vam pomoći da smršavite

Nedavne studije pokazale su da izlaganje niskim temperaturama može pomoći u mršavljenju, ali nije samo hladan zrak ono što vam može pomoći u postizanju fitness ciljeva. 

Smanjivanjem temperature vode u kadi možete izgubiti težinu jednako učinkovito kao i smanjivanjem termostata, prema studiji Joslin Diabetes Centera u Bostonu.

Bit ćete manje pod stresom

Hladna voda može preplaviti područja vašeg mozga koja reguliraju raspoloženje veselim, svjetlucavim neurotransmiterima. To bi vam moglo pomoći u oslobađanju od stresa, pa čak i pomoći u borbi protiv depresije.

Znanstvenici su otkrili da je to istina kada su proučavali zimske plivače. Njihovi su ispitanici izvijestili o poboljšanom raspoloženju i pamćenju nakon vježbanja u hladnoj vodi, a dok je sama vježba možda bila faktor u otpuštanju dopamina, voda je također igrala ulogu, kažu stručnjaci.

Kada hladna voda udari u vaše tijelo, otvara sve vrste puteva za oslobađanje dopamina, što će vas učiniti sretnijim kada s vremenom prebolite početni bijes zbog ledene vode.

Mišići će brže zacijeliti

Sportaši se kupaju u ledenim kupkama nakon sportskih događaja, a nakon napora treba se istuširati hladnom vodom. Poznato je da pomaže mišićima da brže zacijele, čak i ako ne potapate čitavo tijelo.

Hladna voda usporava otkucaje srca i povećava cirkulaciju, skraćujući vrijeme oporavka. Također će smanjiti mogućnost bolne upale mišića uzrokovane malim puknućima tkiva do kojih dolazi tijekom vježbanja.

Kosa i koža bit će zdravije

Nekoliko stvari isušuje vašu kosu i kožu poput čestog tuširanja s parom. Hladna voda zatvara kutikule i pore što može spriječiti ulazak prljavštine.

Vruća voda također može lišiti vašu kožu zdravih prirodnih ulja, zbog čega se vaša koža može brže isušiti. Što se vaše kose tiče, tuširanje hladnom vodom čini je jačom i sjajnijom, a bolje će prianjati za vlasište.

Bit ćete oprezniji

Skok pod hladan tuš može izgledati kao šok terapija, ali to je samo zato što jest. Otkucaji vašeg srca i disanje će se ubrzati što će omogućiti veći unos kisika. To je prirodan način da ujutro razbudite tijelo, što se naravno ne preporučuje osobama sa srčanim tegobama. Ali ako ste zdrava osoba, to može biti još korisnije za budnost nego topla voda.

Hladni tuševi bolji su za okoliš

Klimatske promjene svjetski su problem koji će zahtijevati velike napore da se preokrene. Ali svako rješenje ne mora se dogoditi u velikim razmjerima. Možete početi pod tušem. Hladna voda troši manje energije, sprječavajući grijač tople vode da koristi električnu energiju. Osim toga, vjerojatno ćete kraće ostati pod tušem, smanjujući tako potrošnju vode i, prema tome, održavajući oskudni resurs dostupnim.