no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Što čekate, pridružite se i vi Veganuary pokretu!

5. siječnja 2022. • ~3 min

Čuli ili ne čuli za Veganuary, jedno je sigurno - nakon ovih ogromnih blagdanskih ručkova i slasnih večera, vrijeme je da okrenemo novogodišnji list i učinimo nešto zdravo za sebe, životinjski svijet, ali i okoliš. Welcome to Veganuary Pa kako je sve počelo? 2014. godine je neprofitna organizacija iz UK-a zadala godišnji "izazov" da slijede veganski način života u siječnju. Istoimena neprofitna organizacija bavi se edukacijom te proaktivno širi i…

Čuli ili ne čuli za Veganuary, jedno je sigurno – nakon ovih ogromnih blagdanskih ručkova i slasnih večera, vrijeme je da okrenemo novogodišnji list i učinimo nešto zdravo za sebe, životinjski svijet, ali i okoliš.

Welcome to Veganuary

Pa kako je sve počelo? 2014. godine je neprofitna organizacija iz UK-a zadala godišnji “izazov” da slijede veganski način života u siječnju. Istoimena neprofitna organizacija bavi se edukacijom te proaktivno širi i promiče veganski pokret među ljudima. Zapanjujuća činjenica jest da se od početka događaja sudjelovanje i više no udvostručilo svakom godinom koja prolazi. Lani se čak više od pola milijuna ljudi iz 209 zemalja okušalo u mjesecu veganske prehrane, a svoja iskustva dijelili su na Facebook stranici samog pokreta, ali i na Instagramu i Twitteru pod #Veganuary i #Veganuary2022.

Vaše zdravlje je na prvom mjestu

Jeste li znali da 49% sudionika u prošlogodišnjem pokretu su vidjeli poboljšanje u razini energije, a 46% su primijetili poboljšanje u njihovom raspoloženju? Čak su i u VEGANUARY 2021 izvještaju 38% sudionika potvrdili poboljšanja na njihovoj željenoj težini, i to su sve samo neki od razloga da i vi isprobate taj izazov već danas!

I vi možete pomoći životinjama, ali i okolišu

Činjenica da je Veganuary 2021. spasio više od 2 milijuna životinja u samo jednom mjesecu govori i više no dovoljno. Dapače, veganska prehrana mogla bi biti “najbolji način” za smanjenje utjecaja na okoliš na Zemlji, sugerira nova studija. Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu otkrili su da bi izbacivanje mesa i mliječnih proizvoda iz vaše prehrane moglo smanjiti ugljični otisak pojedinca iz hrane do 73%. Također bismo uklonili 14,5% globalnih emisija stakleničkih plinova koje, prema FAO-u, stvara stoka.

Specijalno iznenađenje za kraj

“Sve to zvuči super, ali što mogu uopće jesti od veganske hrane?” Vjerujemo da ste tijekom čitanja članka zasigurno zapitali koji biste recepte uopće mogli probati. Pogotovo oni koji ne prakticiraju takav način prehrane. Bez brige, gdje ima volje, ima i načina. Na njihovoj službenoj web stranici možete naći recepte, savjete, iskustva i pregršt informacija koje će vas fascinirati, ali i potaknuti da u svoju prehranu uvrstite više veganizma.

A kao šećer na kraju, ako se prijavite na stranici, dobit ćete besplatnu UK Celebrity Cookbook i to ni manje ni više nego od celebrityja. Poznata imena koja će podijeliti tajne veganske kuhinje su Venus Williams, Bella Ramsey, Brian Adams Evanna Lynch, Peter Tatchell i mnoštvo drugih. Dobit ćete preko dvadesetak genijalnih i ukusnih recepata; od doručka i manjih jela do glavnog jela i deserta. Na kraju krajeva, nakon samog izazova – čak 75% sudionika reklo je da će smanjiti unos životinjskih proizvoda za više od pola te da će najvjerojatnije opet probati vegansku dijetu u budućnosti.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.