no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Što je juta, kako je koristimo i je li održiva?

27. prosinca 2022. • ~8 min

Juta je prirodno vlakno koje se dobiva iz istoimene biljke. Iako možda niste upoznati s njezinim službenim nazivom, možda ćete prepoznati izraz koji se češće povezuje s ovom tkaninom: "koška". Privlačnost jute je višestruka! Ne samo da je ova biljna tkanina biorazgradiva i proizvedena s minimalnim ugljičnim otiskom, već također pruža opipljive prednosti za okoliš. Juta je drugo najčešće proizvedeno biljno vlakno, jer uvijek popularni pamuk zauzima prvo mjesto. Juta…

Juta je prirodno vlakno koje se dobiva iz istoimene biljke. Iako možda niste upoznati s njezinim službenim nazivom, možda ćete prepoznati izraz koji se češće povezuje s ovom tkaninom: “koška”. Privlačnost jute je višestruka! Ne samo da je ova biljna tkanina biorazgradiva i proizvedena s minimalnim ugljičnim otiskom, već također pruža opipljive prednosti za okoliš. Juta je drugo najčešće proizvedeno biljno vlakno, jer uvijek popularni pamuk zauzima prvo mjesto. Juta je dobro poznata po svojoj čvrstoći i izdržljivosti, iako se ova gruba tkanina ne koristi toliko često u odjeći koliko u industrijskim i skladišnim materijalima. Biljna vlakna nude jasne prednosti u odnosu na sintetička vlakna, uključujući njihovu nekorozivnu prirodu, veliku otpornost na težinu i njihovu održivost. Iz tog razloga biljna vlakna postaju sve popularnija kao izvor tekstila za odjeću, a dijelovi svijeta mode zauzimaju ekološki osviješten stav.

Kako se proizvodi juta?

Postoji nekoliko različitih biljnih varijacija jute. Dvije glavne vrste su bijela juta i tamna juta, također poznata kao tossa juta. Biljka zahtijeva posebne uvjete za uzgoj i tlo, mora se uzgajati u toplim, vlažnim klimama s godišnjim monsunskim sezonama. Uvjeti uzgoja jute vrlo su slični uvjetima uzgoja riže. Više od 80% globalne proizvodnje jute odvija se na delti Gangesa, a Bangladeš i Indija su vodeći proizvođači. Kina, Mianmar i Tajland su među ostalim istaknutim zemljama u uzgoju jute.

Vlakna jute dolaze iz stabljike i vanjske ovojnice biljke jute, koja raste u visokim, pojedinačnim stabljikama. Biljka treba rasti oko četiri do šest mjeseci, nakon čega počinje berba. Žetva se obično obavlja nakon što biljka procvjeta. Iako je juta prvenstveno poznata po svojim vlaknima, može se koristiti svaki dio biljke. Listovi se kuhaju u vodi i jedu kao povrće, dok se preostali štapić može koristiti kao gorivo ili građevinski materijal.

Nakon što je biljka jute požnjevena, postoji proces u više koraka za pripremu vlakana prije nego što se mogu koristiti za tkaninu. Stabljike se namaču u vodi otprilike 20 dana, proces poznat kao namakanje, koji pomaže da se vlakna odvoje od stabljike. Nakon završetka procesa namakanja, duga, sjajna vlakna mogu se odvojiti od stabljike i raščešljati u dugačke niti. Vlakna se zatim ispredaju u pređu na tkalačkim stanovima. Nakon predenja postoji nekoliko mogućih završnih koraka koji se mogu poduzeti. Jutena pređa može se bojati ili nanositi kemijskim postupcima kako bi postala otporna na vatru ili vodu.

Nakon ove završne faze, vlakna jute se zatim šalju u tvornice tekstila, gdje se koriste za izradu odjeće i industrijskog tekstila. Vlakna od jute mogu se tkati i na motornim i na ručnim tkalačkim stanovima za izradu prostirki, tepiha i raznih drugih tekstila, a sve to izrađeno u jedinstvenom tkanju.

Tkanina od jute i kako se koriste

Juta je izdržljiva, gruba tkanina koja se može koristiti na brojne načine, uključujući odjeću, poljoprivredu, industriju, podove i kućne potrepštine. Vlakna od jute su gusta i s njima se lako radi, a također su vrlo prozračna, što ih čini idealnim materijalom za vruće, vlažne klime.

Odjeća

Zbog svoje grube prirode, juta se ne koristi tako često u odjeći, posebno u zapadnim zemljama. Međutim, u Indiji i drugim južnoazijskim zemljama juta je stoljećima imala kulturno značenje i češće se koristi kao tekstil za odjeću. Iako je većina vrsta vlakana od jute svjetlosmeđa, postoje i bijeli oblici jute, koji su popularan izbor kada se juta koristi za odjeću. U ranijoj indijskoj kulturi tkanina od jute obično se povezivala s nižim klasama uglavnom zbog svoje pristupačnosti. Tkanina od jute također je bila glavna komponenta koja se koristila za izradu ghillie odijela, što je više-manje stara vojna uniforma koja se koristila kako bi se snajperisti uklopili u prirodni krajolik.

Danas, međutim, vrhunski dizajneri počinju cijeniti ekološki kut i privlačnost dizajna jute. Napredne tehnike za obradu jute također je čine sve dostupnijom, što dovodi do porasta odjevnih predmeta poput jakni, kardigana i džempera od jute. U indijskoj kulturi juta se pretvara u otisnute kurtije, tunike i saree.

Rukotvorine, namještaj i više od toga

Postoji velika raznolikost u upotrebi tkanine od jute izvan tekstila za odjeću. Hessian tkanina je lakši oblik tkanine od jute, koja se obično koristi za izradu torbi od jute. Burlap se može izraditi i od vlakana konoplje ili sisala. Dugo su se vreće od vreće koristile za prijevoz voća, povrća, žitarica i druge robe.

Korisnost jute također se proteže izvan vreća od jute. Materijal od kostrijeti koristi se kao izolator za podove i za prijevoz robe. U poljoprivredi, juta se koristila za kontrolu erozije i korova, kao i za zaštitu sjemena. Korijenje mladice je umotano u jutu kao zaštita prilikom presađivanja, a zbog svoje biorazgradive prirode, korijenje mladice može bez otpora progurati tkaninu od jute

Juta se koristi za izradu namještaja, presvlaka za stolice, tepiha, zavjesa i drugog kućanskog namještaja. Namještaj omotan užetom od jute, poput uzglavlja, stolice na ljuljanje ili viseće mreže, fantastičan je dodatak prostoru inspiriranom boemom. Prirodni, teksturirani stil jute je moderan naglasak na mekoj posteljini i plišanim jastucima.

Iako se vlakna mogu obojiti u gotovo bilo koju boju, juta se obično koristi u svojoj prirodnoj nijansi, a to je svjetlosmeđa ili zlatna nijansa. Kada se pomiješa s drugim vlaknima, od jute se mogu napraviti uzice, uzice i užad. Juta je također popularan materijal koji se koristi u rukotvorinama i kreativnim DIY projektima. Ova teksturirana tkanina može se upotrijebiti za izradu podmetača, podmetača ili za naglašavanje vaze za cvijeće.

Utjecaj na okoliš

Osim svoje svestranosti, juta nudi brojne ekološke prednosti. Biljka zahtijeva minimalnu upotrebu gnojiva i pesticida, osobito u usporedbi s pamukom, što smanjuje nuspojave na okoliš. Osim toga, biljka juta je obnovljiva, a ostaci korijenja i lišća koji otpadnu s biljke obogaćuju tlo i povećavaju njegovu plodnost. Tkaninu od jute lako je proizvesti, a postupak ima manji utjecaj na okoliš od mnogih sintetičkih materijala. Općenito, prirodna vlakna, uključujući jutu, konoplju i lan, imaju puno niži ugljični otisak od staklenih i mineralnih vlakana. Čak se i vlakna iz jute kojima je istekao rok trajanja mogu više puta reciklirati, čineći svaki aspekt jute – od sjemena do vlakna—održivo.

Juta je vrlo korisna za okoliš u mnogim pogledima. Kroz procese upijanja ugljičnog dioksida i emitiranja kisika, biljka juta pomaže u čišćenju zraka. Svaki hektar usjeva jute apsorbira približno 15 tona ugljičnog dioksida i oslobađa 11 tona kisika. Ne samo da se koristi svaki dio biljke, već nudi čak i prehrambene prednosti. Listovi jute sadrže vitamin C, kalcij i željezo, bogati su antioksidansima te se također koriste u ayurvedskim tretmanima.

Budućnost jute

Unatoč brojnim prednostima, tkanina od jute ima i neke nedostatke. Tkanina može biti lomljiva, sklona je ispadanju vlakana, žuti na sunčevoj svjetlosti i ne ovija se osobito dobro. Za više industrijske svrhe, ove kvalitete nisu toliko važne. Za odjeću su, međutim, ti nedostaci značajniji i mogu se promatrati kao faktor odvraćanja za dizajnere i odjevne tvrtke koji bi radije koristili mekše tkanine s kojima je lakše raditi.

Srećom, postoje načini za prevladavanje nekih izazova s jutom. Juta se može obraditi enzimima kako bi se smanjila njezina krutost. Nakon što je obrađena, juta se također može lakše bojati. Prirodne boje postaju mnogo življe u juti kada se boji nakon tretmana enzimima, a ovi procesi olakšavaju rad s tkaninom od jute kada je u pitanju kreiranje odjeće.

Sa sve većim slavljenjem svega što je održivo i stalnim porastom inovacija u modnoj industriji, dizajneri i odjevne tvrtke možda uključuju sve više i više ekološki prihvatljivih praksi u svoju odjeću, uključujući vlakna koja se koriste. Takav napredak diverzificira proizvode od jute, koji postaju sve vrjedniji na potrošačkom tržištu. Espadrile, kardigani, veste, sagovi i otmjeni tekstil neki su od proizvoda od jute koji se pojavljuju na tržištu. Napredne tehnike obrade i kreativni dizajneri mogli bi jutu učiniti tkaninom budućnosti.