no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Što je kaktusova koža i može li učiniti krucijalan održivi prijelaz u modnoj industriji?

31. listopada 2022. • ~5 min

Kaktusova koža materijal je na biološkoj osnovi hvaljen zbog svoje prozračnosti, područja u kojem druge veganske kože zaostaju. Ovaj jedinstveni materijal koristi se za torbe, cipele, odjeću i namještaj, a čak su i automobilske tvrtke uskočile u ovaj vlak. Naime, Mercedes-Benz je u siječnju 2022. primijenio kožne alternative, uključujući kaktus, u unutrašnjost svog konceptnog električnog automobila. Kaktusova koža dolazi izravno od kaktusa opuncije, što je automatski čini prilično održivim materijalom.…

Kaktusova koža materijal je na biološkoj osnovi hvaljen zbog svoje prozračnosti, područja u kojem druge veganske kože zaostaju. Ovaj jedinstveni materijal koristi se za torbe, cipele, odjeću i namještaj, a čak su i automobilske tvrtke uskočile u ovaj vlak. Naime, Mercedes-Benz je u siječnju 2022. primijenio kožne alternative, uključujući kaktus, u unutrašnjost svog konceptnog električnog automobila.

Kaktusova koža dolazi izravno od kaktusa opuncije, što je automatski čini prilično održivim materijalom. S obzirom na to da joj se predviđa blistava budućnost, otkrivamo kako se izrađuje, kako se uspoređuje s drugim uobičajenim materijalima i samu budućnost industrije kaktusove kože.

Kako se izrađuje kaktusova koža?

Kaktusova koža izrađena je od kaktusa nopala (Opuntia ficus-indica) poznatog i kao opuncija ili indijska smokva optunija. Kaktus se bere dva puta godišnje tako da se odrežu samo zreli jastučići (listovi kaktusa) kako se kaktus ne bi ozlijedio i mogao nastaviti rasti.

Jastučići se zatim očiste, režu na manje komade i ostave na suncu da se suše najmanje tri dana. Proces sušenja, koji ovisi o razini vlažnosti, može trajati do pet dana. Vlakna se odvajaju od osušenog malča. Zatim se protein u prahu ekstrahira, odnese u laboratorij i pomiješa s različitim formulama koje uključuju boje kako bi se dobila tekuća bio-smola.

Smola se zatim izlije na nosivi materijal kako bi se oblikovala koža kaktusa. Vrsta materijala koji se koristi ovisi o budućoj primjeni tekstila, ali obično se koristi reciklirani pamuk, poliester ili mješavina oboje.

Utjecaj na okoliš

Kaktus opuncija je brzorastuća biljka koja ne treba puno vode ili pesticida. Lako se uzgaja u sušnim uvjetima i smatra se otpornim na sušu, što je važna kvaliteta za očuvanje vode. Njegova otpornost također ga čini idealnim u industriji koja ovisi o vremenskim i klimatskim uvjetima, stvarajući dobar izvor prihoda za poljoprivrednike.

Kaktus se pokazao prilagodljivim i teško ga je ubiti, što ga čini izvrsnim za uzgoj. Međutim, te iste karakteristike uzrokovale su da postane invazivna vrsta u nekim područjima. Na primjer, u Etiopiji vrsta ograđuje pašnjake i obradiva područja. To znači da bi zemlja uskoro mogla biti beskorisna za uzgoj drugih usjeva. Unatoč tome, jedan od dijelova uzgoja kaktusa koji najviše obećava je njegova sposobnost izdvajanja ugljika, što mu omogućuje da igra ulogu u ublažavanju klimatskih promjena.

Sekvestracija ugljika

Sekvestracija ugljika je proces izvlačenja ugljičnog dioksida iz atmosfere i njegovog skladištenja u nekom obliku. To prirodno čine drveće, trave i druga vegetacija, uključujući kaktuse, a studije su pokazale da su kaktus sustavi bolji u zadržavanju ugljika u tlu. Odvajanje ugljika u tlu znači plodna područja za uzgoj i manje ugljika u atmosferi. Budući da je ugljični dioksid najčešći staklenički plin, mogućnost njegovog izvlačenja iz atmosfere pomogla bi usporiti globalne klimatske promjene.

Desserto

Trenutno je Desserto jedini proizvođač kaktusove kože. Trenutačne poljoprivredne prakse su certificirane organske i koriste samo oborine za zalijevanje usjeva čime se smanjuje korištenje viška vode. Proces je energetski učinkovit, koristi se sunce za sušenje malča kaktusa u usporedbi s drugim mehaničkim metodama. Dok se u formuli smole koristi poliuretan, oni su na biološkoj osnovi. Boje koje se koriste za bojanje tkanine također su organske. Postoji nusprodukt, ali Desserto osigurava korištenje otpada iz procesa. Većina se koristi za stočnu hranu, ali se može koristiti na mnoge druge načine.

Kaktus protiv životinjske kože

Kao što znamo, životinjska koža ima dugu i problematičnu prošlost. Toksini koji se koriste za štavljenje kože često su na udaru, kao i tretman životinja. Koža doista ima nekoliko iskupljujućih svojstava, a jedan je od njih je dugotrajnost. Ali, loše posljedice su ipak jače. I dok u atmosferi traje samo kratko vrijeme, utjecaj metana je velik i poljoprivreda je jedno od njegovih primarnih izvora. Kaktus uklanja većinu tih problema i umjesto toga smanjuje ugljik iz atmosfere i može se uzgajati bez upotrebe pesticida. Kako je tkanina relativno nova, ne zna se točno njezina trajnost. Međutim, postoji studija koja pokazuje da je učinak tkanine usporediv s konvencionalnom kožom.

Kaktusova koža protiv pamuka

Pamuk i kaktus imaju jednu zajedničku stvar: oboje su kultivirane kulture. Pamuk je, međutim, usjev koji zahtijeva veliku količinu vode i pesticida. Bilo je napora da se to suzbije, poput praksi očuvanja vode i rastućeg trenda uzgoja organskog pamuka. Dok neki usjevi pamuka ne koriste navodnjavanje i oslanjaju se isključivo na oborine, umjerena potrošnja vode jedna je od glavnih karakteristika kaktusa.

Budućnost kaktusove kože

Čini se kako koža kaktusa ima svijetlu budućnost. Ne samo da uzgoj kaktusa može pomoći u smanjenju emisije ugljika, već se biljka može koristiti na mnogo načina. Njegova prilagodljivost i sposobnost uvlačenja ugljika idealni su atributi među sve većim zabrinutostima za klimatske promjene i stakleničke plinove.

Sve dok se napredak kreće prema korištenju ekološki prihvatljivijih nosivih materijala, utjecaj kaktusove kože na okoliš bit će nizak u usporedbi s konvencionalnom kožom i alternativama na bazi PVC-a.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.