no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Što je mica i zašto je se uspoređuje s tamnom stranom kozmetičke industrije?

18. travnja 2023. • ~5 min

Za mnoge ljude šminka znači osnaživanje, umjetnost, kreativnost i individualnost. To je tisućljetni ritual koji može biti savršen za naglašavanje ljepote, prekrivanje nesavršenosti ili stvaranje likova na filmskim setovima. Međutim, šminka također može značiti zagađenje, toksičnost, pa čak i iskorištavanje djece. Iako je kozmetička industrija posljednjih godina prihvatila neke etičke i ekološki prihvatljive prakse, većina proizvođača i dalje koristi štetne sastojke u svojim proizvodima. Jedan od njih je mica, poznat…

Za mnoge ljude šminka znači osnaživanje, umjetnost, kreativnost i individualnost. To je tisućljetni ritual koji može biti savršen za naglašavanje ljepote, prekrivanje nesavršenosti ili stvaranje likova na filmskim setovima. Međutim, šminka također može značiti zagađenje, toksičnost, pa čak i iskorištavanje djece. Iako je kozmetička industrija posljednjih godina prihvatila neke etičke i ekološki prihvatljive prakse, većina proizvođača i dalje koristi štetne sastojke u svojim proizvodima. Jedan od njih je mica, poznat i kao tinjac, koji čini da ruževi i highlighteri koje imate kod kuće svjetlucaju i sjaje na vašoj koži. Da, svjetlucanje u make upu ima tamnu stranu, ali prvo: što je uopće mica?

Što je mica?

Ovaj uobičajeni, ali kontroverzni sastojak nije kemikalija, već mineral. Zapravo, to nije samo jedan mineral, to je skupina svjetlucavih minerala koji se koriste u proizvodnji svih vrsta proizvoda za kozmetičku, automobilsku, pa čak i građevinsku industriju. Sastav mice ili tinjca omogućuje mu da se usitni u fini prah bez ikakvih dodanih kemikalija, također, nema određenu boju ili nijansu. Kada se nađe u svom prirodnom obliku, može imati niz boja poput bijele, srebrne, zlatne itd. Svaka vrsta tinjca ima različita svojstva i jedinstvene karakteristike, ali glavna karakteristika koja im je zajednička je da je prirodni resurs. Stoga je to sastojak koji se često koristi u prirodnoj i “cruelty-free” šminki.

U koju klasifikaciju minerala spada?

Mica ili tinjac spada u mineralnu klasifikaciju nemetalnih i lisnatih silikata, što znači da pokazuje jasnu dvodimenzionalnu strukturu lista ili slojeva. Postoji i otpad ili ljuskica tinjca, ali onaj koji se koristi u šminki u osnovi je nusproizvod rudarske industrije liskuna. Postoji 37 različitih skupina mice s različitim bojama i razinama sjaja, ali najčešće korištene vrste u svijetu su muskovit, biotit i flogopit.

Također, ovaj mineral se može klasificirati u dvije glavne vrste “fizičkih stanja”, u obliku ploča i u obliku ostataka. U kozmetici se najčešće koristi otpadni tinjac, ali samo ako se radi o nusproizvodu listova tinjca jer je to najkvalitetniji tinjac..

Za što se danas koristi mica?

Danas se liskun koristi za mnoge stvari u različitim područjima osim za pružanje svjetline i sjaja u kozmetici kao što su sjenila za oči, highlighteri, bronzeri i rumenila. Također se koristi u bojama automobila kako bi im dao svjetlucavi dodir i spriječio njihovo pucanje, u kremama za sunčanje, u ukrasnim pločama u svjetiljkama i prozorima, u građevinskoj industriji kao punilo, pa čak i u elektroničkoj i električnoj industriji zahvaljujući toplinskoj i električno izolacijska svojstva. Zapravo, elektronička industrija jedan je od najvećih potrošača tinjca proizvedenog diljem svijeta, koji se koristi za proizvodnju izolatora.

Tamna strana mice: taj sjaj nije tako svijetao kao što mislite

Nije zlato sve što sja, a dok mica blista u kozmetičkoj industriji zbog svoje popularnosti, ima mračnu stranu koju je teško sakriti. Od etičkih i pitanja ljudskog zdravlja do negativnih posljedica za okoliš, ovaj mineral nije tako sjajan kao što mislite. Budući da je mineral, mica može sadržavati male količine teških metala kao što su arsen, olovo ili živa, međutim, nekoliko je studija pokazalo da količina koja se koristi u šminki nije toksična niti štetna.

Iako je mica sigurna za većinu kože, ona može biti otrovna ako se udiše. Testovi na životinjama (odstupajući od teme na sekundu, nijedna životinja ne bi se trebala koristiti za testiranje ovakvih stvari) pokazali su da može uzrokovati rak, a kod ljudi čak može uzrokovati plućnu fibrozu ako se udiše značajna količina prašine. Očito, znamo da ne postoji način na koji možete stalno udisati velike količine svog highlightera u svakodnevnom životu, ali ovaj čimbenik rizika najviše pogađa radnike koji vade micu iz rudnika tinjca. Ipak, kada se šminkate, pokušajte to učiniti u prozračenom prostoru!

U kojim se proizvodima za šminku i njegu kože nalazi?

Nalazi se u gotovo svim proizvodima za šminku i njegu kože na tržištu. Sprejevi za svjetlucanje, highlighteri, rumenilo, kreme za sunčanje, losioni, gelovi za tuširanje u sebi sadrže micu. I lakovi za nokte, bombe za kupanje, maskare, ruževi za usne, bronzeri, sjenila za oči i korektori u sebi imaju micu. Zemlje koje proizvode najveću količinu mice su Kina i Indija, ali Indija je nedvojbeno na vrhu popisa jer čini približno 60% svjetske proizvodnje tinjca.

Koja su etička pitanja mice?

Nije sve što je prirodno nužno dobro, a kada je u pitanju okoliš, rudarenje tinjca predstavlja ozbiljan problem. Stvaranje otvorenih jama za dobivanje tinjca potiče eroziju tla, stvaranje vrtača i potencijalno može zagaditi vodene tokove i naše dragocjeno tlo. Rudarstvo također dovodi do krčenja šuma, stabla se postupno sijeku kako bi se očistili veliki dijelovi šuma kako bi se razvilo više (ilegalnog) zemljišta za rudarenje tinjca. I kao da to nije dovoljno, lokalni stanovnici u zajednicama u blizini područja gdje se vadi sjajni mineral tvrde da je rudarstvo uništilo divlje životinje. Kažu da su neke vrste životinja živjele s njima kad bi upadale u njihova sela, poput slonova, divljih svinja i rijetkih vrsta ptica, ali sada se takve životinje gotovo uopće ne vide u blizini njihovih sela. 

Dok se koalicije poput The Responsible Mica Initiative (RMI) zalažu za sigurne radne uvjete za radnike u rudnicima tinjca i za smanjenje utjecaja takvih postupaka na okoliš na najmanju moguću mjeru, ima još puno posla za napraviti. Sjaj u našem make upu jest divan, ali u stvarnosti, sa sobom ima golemu ekološku i ljudsku cijenu.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.