no planet b tportal
menu
Living

Što radi omekšivač rublja i je li to zapravo dobro za vašu odjeću?

29. kolovoza 2023. • ~4 min

Postoji jedna stvar o odrasloj dobi koju vam ne govore: pranje rublja je monumentalan posao za koji se čini da nikada neće završiti. Ipak, određeni proizvodi mogu učiniti posao ugodnijim i čak poboljšati kvalitetu vaše odjeće i posteljine. Omekšivač za rublje nedvojbeno je jedan od tih proizvoda, zbog svoje sposobnosti da vaše rublje učini sjajnim mirisom i super mekim na dodir. Ali kako to funkcionira? I postoje li neki nedostaci…

Postoji jedna stvar o odrasloj dobi koju vam ne govore: pranje rublja je monumentalan posao za koji se čini da nikada neće završiti. Ipak, određeni proizvodi mogu učiniti posao ugodnijim i čak poboljšati kvalitetu vaše odjeće i posteljine. Omekšivač za rublje nedvojbeno je jedan od tih proizvoda, zbog svoje sposobnosti da vaše rublje učini sjajnim mirisom i super mekim na dodir. Ali kako to funkcionira? I postoje li neki nedostaci korištenja omekšivača?

Što radi omekšivač rublja?

Omekšivač je regenerator za vašu odjeću, posteljinu i sve ostalo što perete. Nije sredstvo za čišćenje i neće riješiti mrlje, niti je suvišan “miris” koji se dodaje isključivo zbog toga. Formule omekšivača sadrže masne kiseline, što u konačnici utječe na osjećaj vaše tkanine. Pozitivno nabijene masne kiseline prirodno privlače negativno nabijene odjevne predmete koji se vrte u vašoj perilici rublja. Omekšivač podmazuje ta vlakna i neutralizira naboj, što u konačnici štiti vaše rublje od oštećenja i daje mekši dojam. Rezultat je manje bora, manje statike i tkanina mekana na dodir. Miris je još jedna prednost, ali također možete pronaći omekšivače rublja bez mirisa ako vam je to draže.

Je li omekšivač loš za vašu odjeću?

Omekšivač rublja sam po sebi nije loš, ali svakako postoje neke stvari koje treba znati prije upotrebe ovog dodatka za pranje rublja. I na kraju, neki ljudi smatraju da im omekšivač uopće nije potreban. 

Nije idealan za tkanine koje upijaju vlagu

Omekšivač ne bi se trebao koristiti na ručnicima, sportskoj odjeći, sportskoj odjeći ili drugim odjevnim predmetima koji upijaju vlagu. Naime, omekšivač može razgraditi vlakna u tim materijalima. Ovaj učinak također može negativno utjecati na prozračnost određenih tkanina i odjeće.  Za sigurniju alternativu, umjesto toga možete koristiti destilirani ocat za omekšavanje tih tkanina.

Može iritirati osjetljivu kožu

Mirisni omekšivači mogu potencijalno iritirati osjetljivu kožu. Odlučite se za formulu bez mirisa ili je u potpunosti preskočite.

S vremenom može utjecati na teksturu

Dok omekšivač može dati meku završnicu bez gužvanja, stalna uporaba može negativno utjecati na osjećaj vaše tkanine tijekom vremena. Kako biste to spriječili, dodajte omekšivač s vremena na vrijeme dubinskim tretmanom za odjeću koja ne upija vlagu, uključujući majice, traperice, donje rublje i posteljinu. Nastojte ga koristiti jednom od svaka četiri do šest pranja određenog odjevnog predmeta. Ako ste osjetljivi, vjerojatno je najbolje potpuno izbjegavati ovo dodatno rublje ili se možete držati omekšivača bez mirisa.

Kako koristiti omekšivač

Omekšivač rublja uvijek se dodaje u ciklusu ispiranja—nikada u ciklusu pranja. Ako ste u nedoumici, slijedite upute na naljepnici. Međutim, općenito govoreći, možete slijediti korake u nastavku.

Korak 1: Napunite svoju perilicu rublja

Stavite rublje u perilicu, pazeći da izbjegnete tekstil koji nije prikladan za omekšivač. Tkanine koje treba izbjegavati uključuju frotir, mikrovlakana, tkanine koje upijaju vlagu, otporne na plamen.

Korak 2: Dodajte omekšivač rublja u dozator

Većina perilica za rublje ima dozator za omekšivač koji ga ispušta u pravo vrijeme. Ako to nije slučaj, obavezno ručno dodajte omekšivač tijekom ciklusa ispiranja, jer je tada najučinkovitiji.

Omekšivač se mora sipati u vodene džepove kako bi se izbjeglo stvaranje mrlja. Nemojte sipati izravno na tkanine. Alternativna opcija je korištenje kuglice za doziranje omekšivača.

Upamtite, omekšivač je potpuno neobavezan i vaša će odjeća i bez njega biti svježa, čista i mekana, ali uz omekšivač će postati još mekša i mirišljavija.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.