no planet b tportal
menu
Living

Što učiniti s božićnim drvcem nakon blagdana? Donosimo najbolja rješenja

4. siječnja 2024. • ~2 min

Ako ste među onima koji se nisu spremni odreći čari mirisnog, pravog božićnog drvca, nikako ga nemojte baciti ove godine jer postoji niz načina da ga očuvate i pretvorite u održiv dodatak domu.

Ako ste među onima koji se nisu spremni odreći čari mirisnog, pravog božićnog drvca, nikako ga nemojte baciti ove godine jer postoji niz načina da ga očuvate i pretvorite u održiv dodatak domu.

Većina domova u Hrvatskoj uklanja božićne ukrase, pa tako i jelku, na Sveta tri kralja, a s približavanjem ovog datuma mnogi se pitaju postoji li bolji način za očuvanje drvca od jednostavnog bacanja i nabavljanja novog idućeg Božića.

Odgovor je jednostavan – postoji niz načina da ga spasite, stoga je prava šteta odreći ga se tako lako!

Najjednostavnije rješenje imaju oni koji posjeduju vrt jer ćete svoju božićnu jelku vrlo lako presaditi u zemlju, posebno ako pričekate pokoji topliji dan kada tlo nije smrznuto.

Posadite ga na mjesto koje je dobro osvijetljeno kako bi svaki dio jelke mogao upijati sunčevu svjetlost tijekom čitave godine. Naime, ako ijedan dio bude pretežito u hladu, u ekspresnom roku će početi odumirati i ostat ćete s neuglednim stablom kojem je jedan dio posve uništen.

Posadite drvce na otvorenom

Također, bitno je paziti da jelka dobiva dovoljno vode, što je vrlo rijetko problem u hladnije doba godine. Dapače, morat ćete je zalijevati samo u doba najveće suše jer se radi o biljci koja je podosta otporna.

S druge strane, ako ne posjedujete vanjski prostor prigodan za sadnju, svoju jelku manjih dimenzija možete presaditi u veliku teglu bogatu zemljom i držati je cijele godine na balkonu. Sve što će biti potrebno jest relativno redovito zalijevanje i što veća izloženost suncu.

Jelku možete držati i presađenu u stanu ili na balkonu
BiR Fotos / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Velika prednost je što ćete ovim potezom idućeg Božića imati spremnu jelku te nećete morati investirati u podosta skupo novo drvce.

Za kraj, ako u vašem domu ne postoji opcija za očuvanjem jelke, umjesto da je samo bacite – reciklirajte! Sve što je potrebno jest ostaviti drvce na za to predviđeno mjesto u vašem kvartu kako bi ono bilo odvezeno u reciklažno dvorište.