no planet b tportal
menu
Food

Stres test za maslinare: Pronašli rješenje kako doskočiti klimatskim promjenama

(I.Barišić, foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) • 2. srpnja 2024. • ~3 min

Proizvođači maslinova ulja poboljšavaju navodnjavanje i traže nove sorte maslina kako bi očuvali proizvodnju jer klimatske promjene ugrožavaju žetvu, uzrokujući skok cijena glavne namirnice mediteranske prehrane.

Proizvođači maslinova ulja poboljšavaju navodnjavanje i traže nove sorte maslina kako bi očuvali proizvodnju jer klimatske promjene ugrožavaju žetvu, uzrokujući skok cijena glavne namirnice mediteranske prehrane.

Klimatske promjene već su stvarnost i moramo im se prilagoditi’, rekao je izvršni direktor Međunarodnog vijeća za masline (IOC) Jaime Lillo prilikom otvaranja kongresa o maslinovom ulju u Madridu.

Okupljanje je uslijedilo u trenutku kada su najveći svjetski proizvođači maslinovog ulja, uključujući Španjolsku, Italiju i Grčku, zabilježili pad proizvodnje bez presedana u posljednje dvije godine zbog ekstremne suše i opetovanih toplinskih valova.

Globalna proizvodnja maslinovog ulja pala je s 3,42 milijuna tona u sezoni 2021.-2022. na 2,57 milijuna tona u sezoni 2022.-2023., pokazuju podaci IOC-a.

A prema podacima koje je dostavilo 37 država članica organizacije, ponovno će pasti u razdoblju od 2023. do 2024. na 2,41 milijuna tona, piše Physo.org.

To je uzrokovalo porast cijena između 50 posto i 70 posto tijekom prošle godine, ovisno o sorti o kojoj se radi.

Cijene u Španjolskoj, utrostručile su se od 2021., na užas potrošača.

‘Rast cijena bio je posebno zahtjevan stres test za naš sektor. Nikada dosad nismo doživjeli nešto slično’, rekao je Pedro Barato, čelnik Španjolske interprofesionalne organizacije za maslinovo ulje. Dodaje kako se moramo pripremiti za ‘sve složenije scenarije’ koji će nam omogućiti da se suočimo s klimatskom krizom. ‘Turbulencije’ s kojima su se suočili proizvođači maslina usporedio je s onima koje je doživio bankarski sektor tijekom financijske krize 2008. godine.

Izgledi nisu ohrabrujući.

Više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja dolazi iz mediteranskog bazena.

Međuvladin panel Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (IPCC) rekao je da se ova regija zagrijava 20 posto brže od globalnog prosjeka.

Ova situacija mogla bi dugoročno utjecati na svjetsku proizvodnju.

‘Suočavamo se s delikatnom situacijom’ koja podrazumijeva ‘promjenu načina na koji tretiramo drveće i tlo’, rekao je Georgios Koubouris, istraživač na grčkom Institutu za masline.

Maslina je jedna od biljaka najbolje prilagođenih suhoj klimi. Ali u ekstremnoj suši ona aktivira mehanizme da se zaštiti i više ne proizvodi ništa. Za uzgoj maslina potrebna vam je minimalna količina vode’, rekao je Lillo.

Cijena maslinova ulja skočila je jer suše i toplinski valovi utječu na proizvodnju.

Pronađi rješenje

Među mogućim rješenjima na kongresu u Madridu se moglo čuti genetsko istraživanje.

Posljednjih godina testirano je stotine sorti stabala maslina kako bi se identificirale vrste koje su najbolje prilagođene višim temperaturama.

Cilj je pronaći ‘sorte kojima treba manje sati hladnoće zimi i koje su otpornije na stres uzrokovan nedostatkom vode u određenim ključnim razdobljima’ u godini, kao što je proljeće, rekao je Juan Antonio Polo, voditelj tehnologije u MOK.

Sektor također nastoji poboljšati korištenje vode skladištenjem kišnice, recikliranjem otpadne vode i korištenjem tehnologije za korištenje manje vode za navodnjavanje drveća.

To znači napuštanje ‘površinskog navodnjavanja’ i umjesto toga korištenje ‘sustava kap po kap’ koji vodu dovodi ‘izravno do korijena drveća’ kako bi se izbjegao gubitak vode, rekao je Kostas Chartzoulakis iz Grčkog instituta za masline.

Poljoprivrednici napuštaju proizvodnju na pojedinim područjima koja bi mogla postati nepogodna za uzgoj maslina jer su presuha i sele je u druge regije.

Došlo je do porasta novih plantaža maslina, iako u malom opsegu, u regijama koje se ranije nisu koristile za uzgoj usjeva, rekao je Lillo, dodajući da je ‘optimističan’ u pogledu budućnosti.

‘Uz međunarodnu suradnju postupno ćemo iznalaziti rješenja’, rekao je.