no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Nijemci imaju jedinstven eksperiment: Supermarket transformiraju u usisavač CO2

(I.Ba., Foto: - / Wavebreak / Profimedia) • 19. lipnja 2024. • ~3 min

Berlinski startup NeoCarbon odlučio se za jedinstven pilot projekt gdje će uz pomoć novorazvijene tehnologije transformirati prvi supermarket na svijetu u usisavač ugljičnog dioksida

Berlinski startup NeoCarbon odlučio se za jedinstven pilot projekt gdje će uz pomoć novorazvijene tehnologije transformirati prvi supermarket na svijetu u usisavač ugljičnog dioksida

René Haas, suosnivač je i izvršni direktor tvrtke NeoCarbon koja razvija tehnologiju za eliminaciju ugljičnog dioksida. Ona će u budućnosti igrati veliku ulogu u zaštiti klime. Stručnjaci su, naime, odavno sigurni da nije dovoljno smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi se spriječile klimatske promjene s katastrofalnim posljedicama, nego će biti potrebno isisati mase ugljičnog dioskida iz atmosfere.

Ako čovječanstvo želi ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stupnjeva Celzija, tada će se sedam do devet milijardi tona CO2 godišnje morati ukloniti iz zraka u budućnosti, izračunali su istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu u nedavno objavljenoj studiji, piše Wirtschafts Woche.

Haas i suosnivači NeoCarbona su se prije dvije i pol godine odlučili za metodu filtriranja CO2 iz zraka, nazvano izravno hvatanje zraka. Haas objašnjava kako izravno hvatanje zraka štedi prostor i ne zahtjeva upotrebu velike biomase. Slabosti procesa, s druge strane, su još uvijek velika potražnja za energijom i trenutno visoki troškovi.

To je zato što zahtjeva velike količine topline. ‘Uzmete veliku kutiju i upuhnete puno zraka kroz nju’, kaže Haas. ‘U kutiji se nalazi netoksična, čvrsta kemikalija na koju se lijepi ugljični dioksid.’ Nakon dva sata materijal je zasićen plinom. Zatim se zagrijava na 95 stupnjeva Celzijevih kako bi se odvojio ugljični dioksid. To se zatim može skladištiti u podzemnim špiljama ili, primjerice, koristiti za proizvodnju sintetičkih goriva.

Kako im je sinula ideja

Trenutačno uklanjanje tona stakleničkih plinova iz zraka na ovaj način vrlo je skupo, ali s tehnologijom NeoCarbona trebalo bi postati jeftinije. ‘Razvili smo novu tehnologiju reaktora.’, kaže Haas. ‘Koristimo fiksni blok koji ima vrlo visoku površinu, ali manje pokretnih dijelova od tržišnog standarda.’ To bi trebalo omogućiti uvođenje topline u materijal bolje nego kod drugih pristupa, dok bi u isto vrijeme sustav trebao raditi vrlo pouzdano.

Na taj način NeoCarbon želi značajno smanjiti troškove filtriranja ugljičnog dioksida. No, osnivači vide daljnji potencijal uštede – u infrastrukturi. Prvi sustavi za izravno hvatanje zraka zahtijeva skupe temelje, agregate koji stvaraju toplinu i ventilatore koji pušu velike količine zraka kroz CO2 filtre.

Razmišljajući gdje ova tehnologija već postoji, osnivački tim je, između ostaloga, naišao na supermarkete u kojima su ugrađeni veliki klima uređaji. Osim toga, u trgovinama se, navode, stvaraju velike količine topline, na primjer, na poleđini brojnih hladnjaka. ‘Što je viša temperatura zraka, to su niži naši troškovi’, kaže Haas. Očekuje se da će proces osnivača iz Berlina koštati 140 do 161 euro po toni CO2.

U supermarketu investicijske grupe za nekretnine Greenman u Berlinu, NeoCarbon planira pustiti u rad prvi CO2 filter sljedeće godine. Sustav se uklapa u spremnik dug pet i širok dva metra. Unutra su: dva reaktora u kojima se CO2 naizmjenično apsorbira, a visoko koncentrirani CO2 uklanja se i pohranjuju u cilindre.

Očekuje se kako će pilot tvornica ukloniti pet tona CO2 godišnje iz zraka, iako to nije puno. No, veliki klimatizacijski sustavi u komercijalnim objektima širom svijeta i ispušni sustavi zraka u industrijskim postrojenjima nude ogromne količine prethodno neiskorištene otpadne topline koja bi bila prikladna za decentralizirane usisavače CO2, kaže Haas. Prema izračunu osnivača na taj bi se način godišnje moglo filtrirati 1,3 milijarde tona ugljičnog dioksida iz zraka, piše WIWO.