no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Danas isključite svjetla za Sat za planet Zemlju

26. ožujka 2021. • ~2 min

Ove će subote na sat vremena građani, tvrtke i institucije diljem svijeta isključiti svjetla kako bi obilježili Sat za planet Zemlju. Prepoznatljivim svjetskim znamenitostima poput Eiffelovog tornja u Parizu, Koloseuma u Rimu, Opere u Sidneyu ili egipatskih piramida, koje će sutra u 20:30 utonuti u mrak, pridružit će se i brojni hrvatski simboli poput Gradskih zidina u Dubrovniku, pulske Arene, splitske Dioklecijanove palače ili katedrale u Zagrebu. „Svi mi koji…

Ove će subote na sat vremena građani, tvrtke i institucije diljem svijeta isključiti svjetla kako bi obilježili Sat za planet Zemlju. Prepoznatljivim svjetskim znamenitostima poput Eiffelovog tornja u Parizu, Koloseuma u Rimu, Opere u Sidneyu ili egipatskih piramida, koje će sutra u 20:30 utonuti u mrak, pridružit će se i brojni hrvatski simboli poput Gradskih zidina u Dubrovniku, pulske Arene, splitske Dioklecijanove palače ili katedrale u Zagrebu.

„Svi mi koji se uključujemo u akciju, ovom gestom potvrđujemo svoju posvećenost zaštiti okoliša i pozivamo na hitnu i posvećenu akciju protiv klimatskih promjena. Taj jednostavan čin gašenja svjetala za Sat za planet Zemlju sam po sebi možda nema opipljiv učinak, ali ako taj sat iskoristimo da razmislimo o problemu, da planiramo kako pronaći rješenja i primijeniti ih, to može imati izuzetan značaj“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Brojni hrvatski gradovi pridružit će se svjetskim metropolama simboličnim gašenjem javne rasvjete u svojim središtima: Vukovar, Slavonski Brod, Varaždin, Čakovec, Slatina, Virovitica, Požega, Ogulin, Duga Resa, Umag, Rovinj, Rijeka, Rab, Crikvenica, Šibenik, Zadar, Kaštela, Korčula, cijela Makarska rivijera… 

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja ovu akciju organizira već 14 godina, u našoj regiji priređuje virtualni događaj „Pokreni se za planet“ tijekom kojeg će biti predstavljena i istoimena pjesma skladana baš za ovu prigodu. Događaju se u subotu u 20:30 sati uz prethodnu registraciju mogu pridružiti svi ljudi koji se i na taj način žele uključiti u ovu akciju.

Sat za planet Zemlju simboličan je poziv na akciju protiv klimatskih promjena. Prvi put je organiziran 2007., kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena. To je dovelo do prvog gašenja svjetala u Sidneyu, u kojem je sudjelovalo oko 2,2 milijuna građana. Već se sljedeće godine ovo pretvorilo u globalnu akciju, dok su klimatske promjene polako postale sve značajnija tema u našim životima.