no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Svake godine ljudi ubiju šokantan broj morskih pasa

24. travnja 2023. • ~2 min

Morski psi prisutni su na Zemlji više od 400 milijuna godina, obitavali su čak i prije postojanja dinosaura. Ove životinje izdržale su pet masovnih izumiranja i služe kao ključna komponenta brojnih oceanskih ekosustava, igrajući vitalnu ulogu u održavanju prehrambenih lanaca i opće dobrobiti oceana. Nažalost, morski psi jedna su od najugroženijih vrsta na planetu zbog ljudskih aktivnosti, uključujući pretjerani izlov ribe, uništavanje staništa i onečišćenje. Unatoč njihovoj ekološkoj važnosti, na…

Morski psi prisutni su na Zemlji više od 400 milijuna godina, obitavali su čak i prije postojanja dinosaura. Ove životinje izdržale su pet masovnih izumiranja i služe kao ključna komponenta brojnih oceanskih ekosustava, igrajući vitalnu ulogu u održavanju prehrambenih lanaca i opće dobrobiti oceana.

Nažalost, morski psi jedna su od najugroženijih vrsta na planetu zbog ljudskih aktivnosti, uključujući pretjerani izlov ribe, uništavanje staništa i onečišćenje. Unatoč njihovoj ekološkoj važnosti, na morske pse se često gleda kao na opasnost za ljude, a njihov broj u posljednjih nekoliko desetljeća brzo opada.

Šokantna je istina da se godišnje u svijetu ubije oko 100 milijuna morskih pasa, navodi se u radu objavljenom u časopisu Marine Policy 2013. godine. To znači da se otprilike 6,4% do 7,9% svih vrsta morskih pasa izgubi svake godine, što znači da 11 416 morskih pasa bude ubijeno svakog sata. Ovaj trend pridonosi značajnom padu od preko 70% globalne populacije morskih pasa u posljednjih 50 godina, što je iznimno zabrinjavajuće.

Procjenjuje se da oko 11 400 morskih pasa bude ubijeno svakog sata, prvenstveno zbog ljudskih aktivnosti kao što su prekomjerni ribolov, usputni ulov i potražnja za proizvodima od morskih pasa kao što je juha od peraja morskog psa.

Morski psi su jedna od najneshvaćenijih i nepravedno klevetanih stvorenja na planetu. Oni postoje milijunima godina i igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže oceanskog ekosustava. Ipak, unatoč njihovoj ključnoj ekološkoj ulozi, morski psi umiru alarmantnom brzinom, uglavnom zbog ljudskih aktivnosti.

Jedan od glavnih razloga ubijanja morskih pasa su njihove peraje, koje se u nekim kulturama, posebice u Aziji, smatraju delikatesom. Juha od peraja morskog psa, popularno jelo u mnogim kineskim restoranima, priprema se uklanjanjem peraja sa živih morskih pasa, a zatim bacanjem ostatka lešine u ocean. Ova praksa odgovorna je za smrt milijuna morskih pasa svake godine. Velika potražnja za perajama morskog psa potaknula je tržište za ovaj proizvod, čineći ga jednim od najunosnijih poslova u ribarskoj industriji.

S druge strane, statistika kaže kako godišnje morski psi usmrte šest do osam ljudi. Ovakav omjer jasno govori tko je zapravo opasni grabežljivac.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.