no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Švaljek: Središnje banke stanje klime i okoliša uzimaju u obzir pri oblikovanju monetarne politike

(I.Barišić, Foto: Neva Zganec/Pixsell) • 8. srpnja 2024. • ~3 min

Zamjenica guvernera Sandra Švaljek naglasila je kako su središnje banke stanje klime i okoliša počele uzimati u obzir pri oblikovanju monetarne politike, ali i u svim ostalim područjima svoga rada

Zamjenica guvernera Sandra Švaljek naglasila je kako su središnje banke stanje klime i okoliša počele uzimati u obzir pri oblikovanju monetarne politike, ali i u svim ostalim područjima svoga rada

Započela je prva Ljetna škola Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom ‘EU Climate Change Law’.


Tijekom dvotjednog programa studenti će imati priliku slušati predavanja domaćih i stranih stručnjaka o pravu klimatskih promjena, sudjelovati u interaktivnim zadacima te studijskim posjetima, a organiziran je i bogati kulturno-zabavni program.


‘Već tijekom prvog dana na uvodnim predavanjima, polaznici su pokazali visoku motiviranost i zainteresiranost za temu, a to je upravo bio cilj Ljetne škole – okupiti domaće i strane studente koji su spremni tijekom ljeta u internacionalnom okruženju, dodatno obogatiti znanje iz područja prava koje ih zanima’, rekla je Jelena Tadić Cegnar iz Ureda za međunarodnu suradnju Pravnog fakulteta koji je organizirao program.


Polaznici su imali priliku posjetiti Hrvatsku narodnu banku, gdje su u organizaciji Centra za posjetitelje HNB-a održana izlaganja o ulozi centralnih banaka u zelenoj tranziciji. Studentima su se obratili zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek i viceguverner HNB-a Bojan Fras.


Klimatske promjene i uništavanje prirodnog okoliša utječu na ljude i gospodarstvo te su postale nezaobilazna tema u svim područjima ljudskog djelovanja. Središnje su banke stanje klime i okoliša počele uzimati u obzir pri oblikovanju monetarne politike, ali i u svim ostalim područjima svoga rada – od istraživanja i analiza, preko mikrobonitetne politike i supervizije, upravljanja vlastitom imovinom do organizacije opskrbe gotovinom. Polaznici Ljetne škole pokazali su upućenost u pitanja vezana uz klimu, osviještenost o nužnosti klimatskih aktivnosti te interes za ulogu središnjih banaka u suzbijanju klimatskih promjena.’, istaknula je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.


‘S obzirom da klimatske promjene, posebno ekstremne klimatske pojave, već utječu na cijene i njihovu stabilnost, središnje banke u svrhe ispunjavanja svog temeljnog cilja stabilnosti cijena sve više uključuju klimatske rizike u proces oblikovanja monetarne politike i drugih politika iz svoje nadležnosti npr. superviziju kreditnih institucija.’, istaknuo je viceguverner Bojan Fras.


‘Zahvalni smo HNB-u na gostoprimstvu, kao i svima koji su doprinijeli programu Škole, a posebno profesoru Mirku Orliću s zagrebačkog PMF-a, dr. Mladenu Domazetu s Instituta za političku ekologiju, stranim kolegama predavačima koji dolaze čak iz Amerike, Velike Britanije, Nizozemske i Belgije te svim nastavnicima Pravnog fakulteta u Zagrebu koji sudjeluju u programu’, poručila je izv. prof. Melita Carević kao voditeljica ovogodišnjeg programa.


Škola će svake godine biti posvećena temi od posebne važnosti u širim europskim i svjetskim okvirima. ‘Uprava Fakulteta snažno potiče internacionalizaciju Fakulteta zbog čega se i pokrenuo program Ljetne škole, a već smo krenuli s pripremnim radnjama za sljedeću godinu’, poručio je dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić.