no planet b tportal
menu
Food

Sve tajne slanutka: Zašto je ova namirnica nutritivna bomba

24. listopada 2022. • ~3 min

Slanutak, koji potječe s Bliskog istoka, jedna je od najkonzumiranijih mahunarki na svijetu. Postoji nekoliko desetaka različitih sorti, uključujući europski blijedožuti tip popularan u SAD-u, kao i crni, tamnosmeđi i crvenkasti slanutak. Biljke slanutka mogu narasti do oko pola metra u visinu, s malim, pernatim listovima i bijelim ili crvenkastoplavim cvjetovima. Jedna mahuna sadrži jedno do tri zrna.  Slanutak je prepun ključnih vitamina, minerala i antioksidansa. Prema studiji objavljenoj u…

Slanutak, koji potječe s Bliskog istoka, jedna je od najkonzumiranijih mahunarki na svijetu. Postoji nekoliko desetaka različitih sorti, uključujući europski blijedožuti tip popularan u SAD-u, kao i crni, tamnosmeđi i crvenkasti slanutak. Biljke slanutka mogu narasti do oko pola metra u visinu, s malim, pernatim listovima i bijelim ili crvenkastoplavim cvjetovima. Jedna mahuna sadrži jedno do tri zrna. 

Slanutak je prepun ključnih vitamina, minerala i antioksidansa. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, ljudi koji redovito konzumiraju slanutak imaju veći unos ne samo vlakana, već i vitamina A, E i C, folata, magnezija, kalija i željeza.

Jedna šalica kuhanog slanutka osigurava više od 80% dnevne vrijednosti mangana, minerala koji je tijelu potreban za stvaranje energije. Ista količina također sadrži značajan dio dnevne potrebe za nekoliko hranjivih tvari: preko 70% dnevne potrebe za folatom, koji pomaže u stvaranju DNK; 26% potrebe za željezom, koje pomaže u prijenosu kisika kroz tijelo; 20% za magnezijem, koji pomaže regulirati šećer u krvi, krvni tlak te rad mišića i živaca; 14% za kalijem, koji je potreban za kontrolu krvnog tlaka, kao i za rad bubrega, srca, mišića i živaca te 17% za cinkom koji podržava imunitet. Mahunarke, uključujući slanutak, također su pune antioksidansa, koji su povezani sa zaštitom od bolesti srca, raka i neuroloških bolesti.

Slanutak je bez glutena i nije čest okidač alergija ili intolerancije. Konzumacija slanutka i drugih mahunarki smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i pretilosti te povećava dobre crijevne bakterije koje podržavaju zdravlje probavnog sustava i djeluju protiv upale.

Slanutak ima i svoje prednosti koje nisu samo one vezane uz hranjivost. Naime, mahunarke, uključujući i slanutak, iznimno su ekološki prihvatljive. Osim što su otporne na sušu i mraz, mahunarke obogaćuju tlo na kojem rastu, što smanjuje potrebu za kemijskim gnojivima. Također su lako dostupne i pristupačne. 

Bitno je napomenuti i neke nuspojave povećanog unosa slanutka u prehrani. Kad prvi put povećate unos slanutka, možda ćete patiti od više nadutosti, ali istraživanja pokazuju da će se vaše tijelo prilagoditi. Budući da je slanutak u istoj obitelji kao i grah, možete očekivati ​​sličnu prilagodbu probave. Ako kupite suhi slanutak, namakanje preko noći, a zatim odbacivanje vode od namakanja ispire prirodne spojeve u mahunarkama koji pokreću stvaranje plinova. Za konzervirani slanutak, temeljito ispiranje nakon cijeđenja također može pomoći u suzbijanju nadutosti.

Slanutak je jedna od najsvestranijih namirnica na planetu, a načini konzumacije ove fantastične namirnice su brojni. Za doručak je idealan u smoothieu ili lagano zgnječen kao dodatak kajgani.  Pečen u pećnici odličan je kao međuobrok ili dodatak vrtnoj salati. Jela poput falafela ili humusa ne treba posebno spominjati, radi se o itekako poznatim proteinskim bombama za kojima ne posežu samo vegani i vegetarijanci već svi željni dobrog i ukusnog obroka. Slanutak je također izvrstan dodatak desertima. Može se pretvoriti u tijesto za kekse, browniese, puding i još mnogo toga.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.