no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Svijet mode pred velikim je promjenama: Održivost postaje ključna

3. siječnja 2024. • ~3 min

Promjene u modnoj industriji potaknut će i zakon o eko-dizajnu u Europskoj uniji prema kojem će biti zabranjeno uništavanje neprodanih proizvoda od tekstila i obuće

Promjene u modnoj industriji potaknut će i zakon o eko-dizajnu u Europskoj uniji prema kojem će biti zabranjeno uništavanje neprodanih proizvoda od tekstila i obuće

Iako se svijet mode već neko vrijeme okreće prema održivosti, industrija je još uvijek daleko od toga da ispuni svoje klimatske ciljeve.

Na lošu situaciju najbolje upućuje nedavno izvješće Stand.Earth-a koje je pokazalo da je od 14 glavnih brendova samo četvero smanjilo emisije stakleničkih plinova za količinu potrebnu da globalno zagrijavanje zadrže ispod 1,5 stupnjeva Celzijusa.

Ulaskom u 2024. morat ćemo vidjeti ubrzanje akcije u modnoj industriji – za koju stručnjaci kažu da će zahtijevati veću suradnju vodećih brendova.

U međuvremenu, uzbudljive inovacije, od ekološki prihvatljivih boja do nove tehnologije recikliranja, mogle bi pomoći u dolasku do nekih od potrebnih rješenja.

Zakoni su konačno tu

EU je odobrio novi zakon o eko-dizajnu, za koji se očekuje da će Europski parlament službeno usvojiti početkom 2024. Iako se detalji još trebaju finalizirati, postojat će zabrana uništavanja neprodanih proizvoda od tekstila i obuće; zahtjevi u pogledu trajnosti, mogućnosti ponovne uporabe i popravka proizvoda; i uvođenje digitalnih putovnica proizvoda koje će pomoći ponuditi veću transparentnost o tome kako se artikli izrađuju i njihovom utjecaju na okoliš.

Donesen je zakon o eko-dizajnu

Moda na zahtjev je u porastu

Prekomjerna proizvodnja je ogroman problem u modnoj industriji, s procjenama da se 10 do 45% sve odjeće nikada ne proda. Aktualni model temelji na predviđanju trgovaca što će kupci kupiti, a rješenje je proizvodnja na zahtjev.

Marke kao što su Weekday i Desigual započele su eksperimentirati s modelom po narudžbi, dok Unspun omogućuje revolucionarnu 3D tehnologiju koja može izraditi odjeću na zahtjev.

Boje postaju ekološki prihvatljivije

Trenutačno je bojenje proces koji zagađuje okoliš – rijeke u zemljama poput Bangladeša i Kine poprimile su potpuno različite boje od kemijskog ispuštanja.

Srećom, postoji novi val inovacija, kao što su Colorifix (bakterijske boje koje koristi Pangaia); Living Ink (boje na bazi algi, korištene u nedavnoj suradnji Nikea i Billie Eilish); i Air-Ink (koja onečišćenje pretvara u boje).

Morska trava je materijal trenutka

Dok se o kožama na bazi gljiva već dugo govori, morske alge su ostale relativno ispod radara – sve do sada.

Stella McCartney debitirala je s novim komadima na bazi morskih algi revijama za proljeće 2024., dok su brendovi kao što je Another Tomorrow sklopili partnerstvo sa SeaCellom, koji je nastao odgovornom berbom morskih algi iz islandskih fjordova.

Uskoro stiže nova tehnologija za recikliranje odjeće

Nova tehnologija može reciklirati miješane tkanine

Recikliranje ostaje veliki izazov, s manje od 1% rabljene odjeće koja se trenutno pretvara u novu odjeću. Jedna od prepreka bile su poteškoće u odvajanju pomiješanih materijala — a tu dolazi Circ.

On razgrađuje polipamučne materijale na poliesterska i lyocell vlakna koja se mogu ponovno upotrijebiti za novu odjeću. U listopadu je Mara Hoffman bila prva dizajnerica koja je predstavila haljinu koristeći Circovu tehnologiju.

Pravedna tranzicija je neophodna

Iako su nove inovacije presudne, važno je da radnici koji proizvode našu odjeću ne budu zaboravljeni. Trenutačno šokantnih 93% robnih marki ne plaća radnicima u proizvodnji odjeće plaću dostatnu za život.

U međuvremenu, grupa za kampanju Fashion Revolution upozorava da prelazak na modele na zahtjev može staviti radnike pod ogroman pritisak, zbog ‘iznenadnih i nepredvidivih količina narudžbi’.

Zato je potrebna pravedna tranzicija koja će osigurati radnicima siguran posao i poštenu plaću dok industrija nastavlja prihvaćati nove tehnologije i kretati se prema održivijoj budućnosti.