no planet b tportal
menu
Living

Trebate novi iPhone? Istražili smo koliko će vam dugo trajati prije nego što kupite novi

21. veljače 2024. • ~6 min

Bez dvojbe, iPhone je jedan od najpopularnijih mobilnih telefona na svijetu. Premda su Appleovi uređaji poznati po kvaliteti izrade i robusnoj softverskoj podršci, postoji nekoliko univerzalnih trikova pomoću kojih ćete svojem primjerku osigurati dug i pouzdan radni vijek

Bez dvojbe, iPhone je jedan od najpopularnijih mobilnih telefona na svijetu. Premda su Appleovi uređaji poznati po kvaliteti izrade i robusnoj softverskoj podršci, postoji nekoliko univerzalnih trikova pomoću kojih ćete svojem primjerku osigurati dug i pouzdan radni vijek

Kad govorimo o mobilnim telefonima i razlozima za to što je jedan model bolji od drugog, vrlo često dolazimo do priče o pouzdanosti. Upravo je ta osobina jedan od glavnih aduta Appleovog iPhonea. Premda ga se nerijetko povezuje s luksuzom, razlog za to što je jako popularan diljem svijeta prije svega su kvaliteta i dugovječnost. Appleovi uređaji se iznimno rijetko kvare, a slijede vrlo visoke standarde proizvodnje od kvalitetnih materijala koji se velikom većinom mogu kasnije reciklirati.

Kompanija svim svojim mobilnim uređajima daje jednogodišnje hardversko jamstvo (s mogućnošću dodatne zaštite) te softversku podršku od pet godina nakon izlaska iPhonea – koja obuhvaća redovita sigurnosna ažuriranja i nadogradnje operativnog sustava. Dugovječnosti ovih uređaja, doduše, najviše doprinosi pravilno održavanje i potreba za eventualnom nadogradnjom.

Zahvaljujući robusnom dizajnu i pametno dizajniranom operativnom sustavu, glatko iskustvo korištenja ovih mobilnih uređaja može bez problema doseći rok njihove softverske podrške. Štoviše, Apple se susreće sa za njih neugodnom situacijom da korisnici često nemaju objektivnih razloga zbog kojih bi stari iPhone mijenjali za novi – zato što onaj koji imaju zadovoljava sve njihove svakodnevne potrebe.

Kad je vrijeme za nadogradnju?

Upravo zato priča o dugovječnosti Appleovih pametnih telefona predstavlja svojevrstan izazov. Korisnici ih puno češće nakon nekog vremena prodaju ili poklone nego što ih šalju u reciklažu zato što su prestali raditi. Neslavni kraj brojnih starih iPhonea obično je vezan uz padove i lomove, a ne uz dotrajali hardver.

Prosječni korisnik iPhonea upotrebljava ga minimalno dvije godine, a uz pravilno održavanje to bez poteškoća doseže pet do šest godina prije potrebe za kupnjom novog modela. Glavni razlog za to što netko napušta stari iPhone i prelazi na noviji je, tim rečeno, u većini slučajeva prekid softverske podrške. Mnogi kažu da se iPhone isplati mijenjati nakon dvije godine. Međutim razlog ne leži u njegovoj kakvoći, već u broju svakogodišnjih nadogradnji. Iz prakse možemo potvrditi da se tehno entuzijastima skok na novije generacije iPhonea u pravilu isplati nakon dvije do tri generacije uređaja, što znači da se iPhone 11 Pro tehnički isplati zamijeniti za iPhone 14 Pro.

Ako spadate među umjerenije korisnike uređaja kojima je samo bitno da telefon radi i pruža podršku za sve popularne aplikacije, gore navedeni broj proteže se na četiri do šest godina. Nužnu nadogradnju Appleovih telefona stoga se isplati uskladiti s trajanjem softverske podrške. Uz digitalno doba u kojem živimo, ažuriranje softvera sinonim je za digitalnu sigurnost te zaštitu od hakerskih napada i krađe podataka.

A što je s ‘umjerenim’ korisnikom? Njihov izbor vjerojatno seže između gore navedenih krajnosti. Na koncu, vrlo je teško odrediti točan trenutak u kojem se telefon isplati nadograditi – sve ovisi o osobnim preferencijama. Možda je vrijeme za novi blistaviji ekran, možda je tu potreba za bržim gejmingom ili su značajke kamera najnovijeg iPhonea predobre da bi ih se zanemarilo.

Obratite pažnju na ovo…

S tehničke strane, jedina komponenta koju bi, uz dugotrajno korištenje iPhonea, u nekom trenu trebalo zamijeniti je baterija. Oni sadrže softverske mjere koje služe za maksimalizaciju životnog vijeka baterije, no ni to je ne može vječno spašavati. Nakon što njena kakvoća padne ispod 80 posto (što se može provjeriti u izborniku pod stavkom baterija), isplati se promijeniti je. Uz ispravnu upotrebu, to obično znači nakon četiri godine, no uz pražnjenje i punjenje od nula do sto posto i ostavljanje telefona na suncu može biti i kraće.

Kao i svi moderni telefoni, iPhone je napravljen od kombinacije metala i stakla, što znači da svakodnevnim korištenjem postoji šansa da se to staklo ošteti. Kako biste smanjili rizik od oštećenja, svesrdno predlažemo kupovinu maskica i zaštitnih stakala. Jednom kad vam telefon padne iz ruku niz stepenice ili na pločnik, pa ga podignete i vidite da je izgrebena samo maskica, bit ćete sretni što ste je kupili.

Izgrađeni da traju

Pored povremenog čišćenja portova, ažuriranja softvera, korištenja adekvatne mehaničke zaštite i prikladnog korištenja baterije, ne postoji puno stvari kojima dramatično možete produljiti radni vijek iPhonea.

Ovi su telefoni konstruirani za rad na duge staze te će, ako nemate preveliku potrebu za nadogradnjom, biti korisni jednako koliko traje njihova softverska podrška. Appleovi uređaji nerijetko traju puno dulje od ‘preporučenog’ roka te se, nakon što im dođe vrijeme, mogu prenamijeniti u medijske uređaje ili platforme za čitanje knjiga.

Konačno, tu je i očuvanje vrijednosti samog uređaja. Polovni iPhone može se prodati po višoj cijeni od konkurentnog Android flagshipa upravo zbog svega gore navedenog – riječ je o moćnim i kvalitetnim telefonima koji traju dulje od preporučenog roka te koji se lako mogu prodati ako korisnik u nekom trenu odluči kupiti nešto novo.

No ako odlučite zamijeniti ‘staro za novo’ ili dobiti novac, zahvaljujući inicijativi Hrvatskog Telekoma koja trenutno traje, možete u bilo koji od T-Centara donijeti svoj rabljeni, no ispravan mobitel ili tablet, a HT će vam za procijenjeni iznos umanjiti cijenu novog mobitela, dodatne opreme ili drugih proizvoda. Opcija je i da jednostavno uzmete gotovinu u procijenjenom iznosu rabljenog uređaja.

View this post on Instagram

A post shared by tportal.hr (@tportal.hr)

Zamijeni i uštedi uz iPhone

Jeste li znali? Svoj stari, rabljeni ispravni mobitel možete trenutno vratiti i ostvariti 120+ eura bonusa na iPhone 14 i iPhone 15. Više o ovoj inicijativi pronađite na linku ovdje.

Osvojite AirPods 3. generacije i Apple Watch!

Hrvatski Telekom odlučio je nagraditi tri vjerna čitatelja ili čitateljice jednim AirPods 3. generacije i s dva Apple Watcha. Sve što trebate napraviti pronađite na linku ovdje.

(Foto: Hideyasu Suzuki / Rawpixel Ltd. / Freepik.com)


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskim Telekomom.