no planet b tportal
menu
Mindfulness

Tri mindfulness aktivnosti koje možete raditi u prirodi

3. studenoga 2022. • ~5 min

Mindfulness je nedavno privukao veliku pozornost kao praksa koja može pomoći u upravljanju stresom i poboljšati naše opće zdravlje i dobrobit. Ove dobrobiti nisu samo anegdotske, istraživanja o dobrobitima svjesnosti su brojna! Nažalost, ideja sabranosti i meditacije često može zvučati zastrašujuće, asocirajući na slike dok satima sjedimo u tihoj sobi s prekriženim nogama. Ali to je samo jedan oblik prakticiranja svjesnosti, ne morate nužno sjediti ili uopće biti u zatvorenom…

Mindfulness je nedavno privukao veliku pozornost kao praksa koja može pomoći u upravljanju stresom i poboljšati naše opće zdravlje i dobrobit. Ove dobrobiti nisu samo anegdotske, istraživanja o dobrobitima svjesnosti su brojna! Nažalost, ideja sabranosti i meditacije često može zvučati zastrašujuće, asocirajući na slike dok satima sjedimo u tihoj sobi s prekriženim nogama. Ali to je samo jedan oblik prakticiranja svjesnosti, ne morate nužno sjediti ili uopće biti u zatvorenom prostoru da biste prakticirali svjesnost.

Što je Mindfulness?

Ako niste upoznati s izrazom, svjesnost (Mindfulness) se odnosi na način postojanja koji uključuje namjernu svjesnost sadašnjeg trenutka. Uz pomnost, aktivno ste svjesni onoga što se događa u vašem umu, tijelu i okolini (senzacije, misli, osjećaji itd.) bez označavanja bilo čega kao dobrog ili lošeg.

Zašto prakticirati svjesnost?

Studije su pokazale da vam prakticiranje svjesnosti može pomoći u upravljanju stresom, poboljšati vaše mentalno zdravlje i kvalitetu života, pomoći u mršavljenju, poboljšati kvalitetu sna, ojačati imunitet i još mnogo toga. Ali svjesnost ne dolazi nužno sama od sebe, to je nešto što treba vježbati. Uobičajena formalna praksa svjesnosti je meditacija u sjedećem položaju, ali svjesnost sadašnjeg trenutka može se prakticirati u bilo koje vrijeme, čak i dok razgovarate, hodate, jedete ili radite jogu. I to se svakako može učiniti vani, na otvorenom.

Ako želite vježbati svoje mišiće svjesnosti jednostavnim, ugodnim aktivnostima koje vas mogu odvesti vani dok ste u tome, isprobajte ove aktivnosti svjesnosti na otvorenom!

Sjednite van i slušajte

Meditacije slušanja su vrsta meditacije u kojoj se fokusiramo na samo jedno od naših osjetila: sluh. Usmjeravamo pozornost na sve zvukove oko nas: glasne i tihe, bliske i daleke. Dok se meditacije slušanja mogu provoditi bilo gdje, priroda je izvrsno mjesto za prakticiranje ove vrste svjesne prakse.

Pronađite mjesto na otvorenom gdje vas nitko neće ometati. To može biti na klupi u parku, ležanje na travi ili sjedenje vani na ulaznim stepenicama. Zatvorite oči, nekoliko puta duboko udahnite, a zatim usmjerite svu pozornost na ono što čujete. Primijetite koji su vam zvukovi najočitiji, kao i oni koji su u pozadini. Primijetite kako neki zvukovi dolaze i odlaze, dok su drugi konstantni. Primijetite kako neki postaju glasniji i tiši. Vaš je cilj postati znatiželjno onome što čujete i primjećivati ​​zvukove oko sebe na način na koji inače ne primjećujete u svakodnevnom životu. Kad vam um odluta, primijetite da ste postali rastreseni i zatim nježno vratite pažnju na slušanje. Nastavite slušati na ovaj način najmanje pet minuta.

Idite u svjesnu šetnju

Šetamo svaki dan, ali općenito, toliko smo u žurbi da stignemo na jedno ili drugo mjesto da zapravo ne primjećujemo mnogo od onoga što je oko nas. Međutim, kada imamo namjeru biti stvarno prisutni, možemo vidjeti, čuti, osjetiti i iskusiti više našeg okruženja nego ikada inače.

Pronađite vrijeme i mjesto gdje možete neometano i bez žurbe otići u kratku šetnju.

Odredite svoju namjeru još prije nego što počnete te nekoliko puta duboko udahnite. Ovo nije uobičajena šetnja, već svjesna šetnja. Hodajte svojom rutom sporim, laganim tempom. Kada počnete hodati, osvijestite sve osjete koje možete primijetiti. Je li zrak topao ili hladan? Ima li povjetarca? Kakve zvukove čujete oko sebe? Ptice? Automobili? Glasovi? Koje su boje i teksture koje vidite? Kako se stvari kreću i teku oko vas? Dopustite sebi da padnete u stanje znatiželjnog čuđenja o svom okruženju i svemu što ga čini. Kad god vas odvuku druge misli, jednostavno se vratite jednom od svojih osjetila i primijetite što god možete o sadašnjem trenutku.

Krećite se meditativno

Kada kombiniramo fizičko kretanje s pažnjom, kombiniramo dvije vrlo učinkovite strategije za smanjenje stresa i unošenje osjećaja smirenosti u mozak i tijelo.

Odaberite oblik kretanja koji želite isprobati. To može biti jednostavno poput laganog hodanja naprijed-nazad ili može biti nešto poput joge ili Tai Chija. Pronađite mjesto na otvorenom gdje vam je ugodno i gdje vas nitko neće ometati. Usredotočite se prije početka tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti. Kada se počnete kretati, činite to sa sviješću o svom tijelu. Možete odlučiti fokusirati se na jedan po jedan dio tijela ili na svoje tijelo u cjelini. Postanite svjesni stvari poput toga kako se vaša težina mijenja dok se krećete, kako vaša stopala dodiruju tlo dok se prebacujete s jedne noge na drugu, kako se vaša prsa ili trbuh dižu i spuštaju sa svakim udahom, kako se vaši udovi savijaju i ispravljaju, kako ste držanje torza itd. Nastavite tako nekoliko minuta, nježno preusmjeravajući pozornost natrag na svoje tijelo kad god ono odluta.

Ovo je samo nekoliko primjera kako vježbati svjesnost dok ste vani. Prakse svjesnosti mogu imati različite oblike, bilo da radite formalnu meditaciju ili samo odvojite nekoliko minuta da se namjerno provjerite sami sa sobom. Eksperimentirajte s različitim strategijama i praksama kako biste pronašli one koje su vam najugodnije i najkorisnije.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.