no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Tvrtka Mars obvezala se provoditi novu klimatsku akciju za postizanje nulte neto stope emisija duž cijelog lanca vrijednosti

19. studenoga 2021. • ~5 min

Globalni ekološki problemi i njihov negativan utjecaj na naš planet svakodnevno nas upozoravaju kako je nužno da se udružimo i kao zajednica započnemo s promjenama. U takvoj situaciji, tvrtke imaju važnu ulogu. Mars je prepoznao svoju obvezu da sudjeluje u  rješavanju ovih problema te je objavio kako namjerava ostvariti nultu neto stopu emisija stakleničkih plinova (GHG) duž cijelog lanca vrijednosti do 2050. godine, tako se usklađujući s najambicioznijim ciljem Pariškog…

Globalni ekološki problemi i njihov negativan utjecaj na naš planet svakodnevno nas upozoravaju kako je nužno da se udružimo i kao zajednica započnemo s promjenama. U takvoj situaciji, tvrtke imaju važnu ulogu.

Mars je prepoznao svoju obvezu da sudjeluje u  rješavanju ovih problema te je objavio kako namjerava ostvariti nultu neto stopu emisija stakleničkih plinova (GHG) duž cijelog lanca vrijednosti do 2050. godine, tako se usklađujući s najambicioznijim ciljem Pariškog sporazuma da se globalni porast temperature ograniči na 1,5 °C.

Obveza koju je tvrtka nedavno predstavila uslijedila je nakon zaključaka srpanjskog izvješća Međuvladinog tijela za klimatske promjene (IPCC), kojim je naglašena hitnost postizanja nulte neto stope  na globalnoj razini kako bi se spriječili najgori učinci globalnog zatopljenja. Upravo to je bio ključni fokus konferencije COP26 UN climate conference koja se održala u studenom u Glasgowu, a na kojoj je sudjelovao i Grant F. Reid, glavni izvršni direktor tvrtke Mars.

Tvrtka Mars pridružila se pozivu na djelovanje inicijative Science Based Targets pod nazivom  „Business Ambition for 1,5°C pledge”  i kampanji Race to Zero –  budući da nastoji ubrzati svoje napore za postizanje nulte neto stope emisija.  Sukladno tome, kreirani su ciljevi s fokusom na apsolutno smanjenje emisija, uključujući neizravne emisije (npr. poslovna putovanja, emisije kupaca, korištenje proizvoda),  sprječavanje krčenja šuma u lancu opskrbe, kao i poticanje suradnika da postave značajne ciljeve vezane uz klimatske promjene.

„Razmjeri globalne intervencije moraju biti odvažniji i brži. Klimatske promjene već utječu na planet i živote ljudi. Kako bi ublažili ovu stvarnu i opipljivu prijetnju, znanost nam govori da ciljevi vezani uz nultu neto stopu emisija moraju biti široki u svojem dosegu, obuhvaćajući emisije duž cijelog lanca vrijednosti, a planovi moraju imati i materijalne, privremene ciljeve. Ne možemo čekati desetljećima da bi vidjeli napredak.“ Predrag Milinčić, regionalni direktor za Mars Balkan.

Mars već više od desetljeća potiče klimatsku akciju na području emisija. Tvrtka se već 2009. godine obvezala da do 2040. postigne nultu neto stopu u izravnom poslovanju. Objava se nadovezuje na postojeći  „Plan održivosti kroz generacije“ tvrtke Mars, nadograđujući prethodnu obvezu da će tvrtka smanjiti emisije u svom cijelom lancu vrijednosti za 67 % do 2050. godine i potvrđujući ambiciozan kratkoročni cilj smanjenja stakleničkih plinova u svom cijelom lancu vrijednosti za 27% do 2025. godine.

Od 2015. godine Mars je u svom cijelom lancu vrijednosti smanjio emisije za 7,3%, unatoč nastavku rasta poslovanja, dok je u svom izravnom poslovanju već smanjio emisije za 31%, te je na dobrom putu da ostvari privremeni cilj za 2025. godinu (smanjenje od 42%).

Ostvarivanje nulte neto stope

Cjelokupni plan za postizanje nulte neto stope bit će razvijen i objavljen 2022. godine kako bi se uskladio s pravilima inicijative Science Based Targets o obvezama vezanim uz nultu neto stopu, a koji se očekuju do kraja 2021. godine. Kako bi se postigla nulta neto stopa, neke od brojnih inicijativa koje se aktivno provode u cijeloj tvrtki Mars su:

Prijelaz na 100% obnovljivu energiju

Mars je već postigao veliki napredak u postizanju nulte stope emisija stakleničkih plinova do 2040. godine u svom izravnom poslovanju (tvornice, uredi i veterinarske prakse). Već sada za izravno poslovanje u 11 zemalja električnu energiju nabavlja isključivo iz 100 % obnovljivih izvora, što u tvrtki globalno predstavlja više od 54 % potreba za električnom energijom, a do 2025. godine planira taj prelazak u još 8 zemalja.

Hitno preoblikovanje svojih lanaca opskrbe kako bi se zaustavilo krčenje šuma

Mars prilagođava svoje lance opskrbe kako bi spriječio krčenje šuma i promjenu prirodnih ekosustava kod pet ključnih sirovina za koje je utvrđeno da stvaraju najveći rizik: kakao, govedina, palmino ulje, celuloza i papir te soja. Mjere će podrazumijevati da se nabavka sastojaka odmakne od promatranja cijene kao glavnog faktora pri odluci te će se usredotočiti na poboljšanu transparentnost i sljedivost robe koja se nabavlja. Mars je nedavno uspostavio lanac opskrbe palminim uljem bez krčenja šuma, smanjivši ove godine broj pogona za preradu palminog ulja s 1.500 na manje od 90 kako bi se omogućila provedba strogih standarda i točno praćenje.

Povećanje inicijativa u održivoj i regenerativnoj poljoprivredi

Tvrtka Mars će ojačati svoje programe s poljoprivrednicima kako bi ograničila emisije stakleničkih plinova i krenula prema regenerativnoj poljoprivredi. Projekti koji su već u tijeku uključuju inicijativu Cool Soil koja podržava otpornost u proizvodnji pšenice u Australiji, Sustainable Dairy Partnership koji povećava suradnju između dobavljača i kupaca mliječnih proizvoda širom svijeta i Oryzonte, program za poboljšanje uzgoja riže u Španjolskoj, smanjujući potrošnju vode i emisije metana.

Pozivanje svojih 20.000 dobavljača na poduzimanje klimatskih mjera

Mars daje prioritet suradnji i partnerstvu s dobavljačima kako bi pokrenuo promjene kroz cijeli lanac vrijednosti. To uključuje program Pledge for Planet i nedavno predstavljenu koaliciju Supplier Leadership on Climate Transition (S-LoCT) koja za cilj ima potaknuti dobavljače na izračun vlastitog otiska stakleničkih plinova i postavljanje vlastitih znanstveno utemeljenih ciljeva.

Ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5 °C zahtijevat će i temeljite promjene u industriji, vladama i širem društvu. Mars će se nastaviti zalagati za politike koje će pomoći doprinijeti ostvarenju ambicija Pariškog sporazuma. Za dodatne informacije o Planu održivosti kroz generacije i klimatskim obvezama tvrtke Mars, posjetite web stranicu.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s tvrtkom Mars, Incorporated.