no planet b tportal
menu
Living

U dojenčadi i male djece izložene onečišćenom zraku veća vjerojatnost od astme

5. ožujka 2024. • ~2 min

Istraživanje američkih liječnika i znanstvenika pokazalo je da je u dojenčadi i male djece koja su izložena onečišćenom zraku uočena veća vjerojatnost od razvoja astme.

Istraživanje američkih liječnika i znanstvenika pokazalo je da je u dojenčadi i male djece koja su izložena onečišćenom zraku uočena veća vjerojatnost od razvoja astme.

‘Studija koju smo proveli pokazala je da su prosječna količina sitnih čestica i srednje onečišćenje zraka dušikovim dioksidom tijekom prvih triju godina života djece povezani s pojavom astme u ranom i srednjem dijelu djetinjstva’, rezultati su studije koju je objavila Američka udruga liječnika (AMA).

Istraživanje u kojemu su sudjelovali znanstvenici s Harvard T.H. Chan School of Public Health i Cincinnati Children’s Hospital, ukazuje na to da je dojenčad iz ‘minoriziranih i statusno nižih slojeva društva’ suočena s većim rizikom od razvoja ove bolesti, što pripisuju smanjenom pristupu čišćem zraku.

U beba iz Afroameričkih obitelji koje žive u ‘gusto naseljenim zajednicama, a karakteriziraju ih smanjene financijske mogućnosti i resursi’ mogla bi se razviti astma, zaključili su u studiji objavljenoj krajem veljače.

Znanstvenici su pozvali lokalne vlasti da ulože više napora u smanjenje onečišćenja zraka i u ‘stvaranje veće ekološke, obrazovne i zdravstvene pravde na razini zajednica’.

Druga skupina znanstvenika nedavno je ukazala na povezanost sve veće antimikrobne otpornosti i onečišćenja zraka. Pokazalo se da ona utječe na vozače i putnike koji u svojim automobilima borave dulje nego što se ranije mislilo.

Prethodna istraživanja ukazuju na to da je globalno otprilike dvije trećine smrtnih slučajeva povezano s onečišćenjem zraka u Aziji, no razine onečišćenja zraka u Europi i Sjevernoj Americi i dalje su iznad razina koje se smatraju zdravima.

(Hina, fotoGABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia)