no planet b tportal
menu
Sustainable planet

U Međimurju počeo prvi Green Destinations Regional Training Event

23. listopada 2023. • ~3 min

Međimurska županija domaćin je prvog Green Destinations Regional Training Eventa, a na trodnevnoj edukaciji o održivom turizmu, kojoj je pokrovitelj Hrvatska turistička zajednica (HTZ), u ponedjeljak su se u Svetom Martinu na Muri okupili domaći i inozemni turistički stručnjaci.

Međimurska županija domaćin je prvog Green Destinations Regional Training Eventa, a na trodnevnoj edukaciji o održivom turizmu, kojoj je pokrovitelj Hrvatska turistička zajednica (HTZ), u ponedjeljak su se u Svetom Martinu na Muri okupili domaći i inozemni turistički stručnjaci.

Taj se događaj odvija u organizaciji globalne neprofitne organizacije Green Destinations, tvrtke koja je njihov zastupnik u Hrvatskoj Tourism Lab i Turističke zajednice Međimurske županije, a njegovu je važnost prepoznalo i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Međimurje je odabrano za tu edukaciju, jer je prva regija u Hrvatskoj koja je procijenjena održivom destinacijom i dobila certifikat Green Destinations te je nagrađena srebrnom medaljom.

Na otvorenju trodnevnog skupa bio je i župan Matija Posavec koji je istaknuo zadovoljstvo što je Međimurje u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe primjer dobre prakse i ima što reći u smislu održivosti.

‘Ta konferencija u Termama Sveti Martin poslužit će nam ne samo da pokažemo zašto smo Green Destinations u Europi, već da pokažemo i kako smo došli do tog cilja, da bismo osnažili ne samo naše dionike, ustanove i pojedince, nego da bismo i druge regije, gradove i općine u Europi i svijetu primjerom dobre prakse mogli podučiti kako bi oni išli više u smjeru održivosti’, kazao je župan Posavec.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula podsjetio je da su se dobivanjem Green Destinations certifikata obvezali da će raditi na edukaciji i na senzibilizaciji javnosti. Istaknuo je i da je Međimurska županija zahvaljujući certifikatu Green Destinations dobila prije svega rejting, zbog čega se počela mijenjati struktura gostiju.

‘Nemamo veliki porast broja gostiju, ali vidimo koja struktura gostiju se pojačano interesira za našu destinaciju i to je nama cilj – kvalitetniji gost koji je spreman više platiti uslugu zato što dolazi u održivu destinaciju. Izračunali smo da je u ovih sedam mjeseci otkad smo dobili certifikat, PR efekt nekih 300 tisuća eura, a naš godišnji proračun je 600 tisuća eura’, naglasio je Grula.

Direktorica tvrtke Tourism Lab Katarina Miličević, koja je ekskluzivni zastupnik Green Destinationsa u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini naglasila je da je edukacija prvi operativni korak prema cilju da destinacije postignu cjelokupnu održivost.

Katarina Miličević, Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

‘Ovo vidimo kao prvi operativni korak da Hrvatska kao turistička destinacija ostvari strateški cilj, a to je da postigne cjelokupnu održivost prostora, sustava, ljudi, financijsku održivost. Međimurje je impresivno, pogotovo jer govorimo o jednoj od četiri certificirane regije u svijetu što je veliki uspjeh, kako za Hrvatsku, tako i za Međimurje’, poručila je Miličević.

(Hina)