no planet b tportal
menu
Sustainable planet

U ovim metropolama uskoro se više neće moći živjeti zbog paklenih vrućina

L.M.B. • 11. listopada 2023. • ~3 min

Istraživači su otkrili na kojim će dijelovima planeta biti nemoguće živjeti zbog posljedica globalnog zagrijavanja

Istraživači su otkrili na kojim će dijelovima planeta biti nemoguće živjeti zbog posljedica globalnog zagrijavanja

Najnovije istraživanje nadovezuje se na ideju da postoji ograničenje topline i vlage koje ljudsko tijelo može podnijeti te da je ono vjerojatno niže nego što se nekad mislilo. Sve vodi ka tome da će izloženost ovakvim ekstremnim uvjetima dramatično porasti u narednim desetljećima, a dijelovi planeta već su u pojedinim trenucima bili izloženi uvjetima koji nisu pogodni za život čovjeka.

Riječ je o istraživanju objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences koje je pokazalo kako će se najtopliji dijelovi svijeta uskoro sve češće suočavati s uvjetima koji će predstavljati veliki izazov i za mlade i zdrave uvjete te biti potencijalno smrtonosni za ugrožene skupine.

Lahore, Pakistan

Primjerice, pakistanski glavni grad Lahore do sredine stoljeća mogao bi bilježiti ovakve nesnosne uvjete tijekom dva do tri tjedna godišnje. Još su gora predviđanja za luku u Crvenom moru u Jemenu, Al Hudaydahu, gdje b ovakvi nepodnošljivi uvjeti mogli trajati od jednog do dva mjeseca, a možda i tijekom većeg dijela godine.

‘To znači da bi ovi dijelovi svijeta mogli postati nenastanjivi ako se klimatske promjene ne uspore. Akumulacija ovakvih uvjeta dovest će do toga da su ova područja jednostavno pretopla za život ljudi’, ističe voditelj istraživanja Daniel Vecellio i dodaje:

‘Ako bi se to dogodilo u Europi, na područjima gdje su klima uređaji rijetki, a prilagodba na visoke temperature niska, mogli biste imati masovne smrti ili ozbiljne zdravstvene posljedice’, izjavio je Carter Powis, istraživač na Sveučilištu Oxford.

Ova predviđanja oslanjaju se na istraživanja koja su dokazala da se ljudsko tijelo na određenoj razini topline i vlažnosti više ne može samo ohladiti te njegova unutarnja temperatura nekontrolirano raste. Naime, već i nekoliko sati izloženosti direktnom Suncu na temperaturi od 31°C, bez hlada i vode, može dovesti od smrti ili oboljenja.

Velike vrućine u Europi

Osim u Pakistanu i Jemenu, istraživanja su pokazala da će do sredine stoljeća život biti gotovo nemoguć tijekom više dana ili čak tjedana u Delhiju, Hanoiju, Dammamu, Dubaiju i Bandar Abbasu.

Studije, zasad, ne predviđaju ovakve radikalne posljedice u Europi, no do određene mjere one će biti vidljive u Sjevernoj Americi i gradovima kao što su New York i Chicago.

Ipak, znanstvenici ističu kako će stanovnici Europe u narednim ljetima sve više osjećati posljedice globalnog zagrijavanja kroz sve više tjedana u kojima će temperature dostizati toliko visoke stupnjeve da će provođenje vremena na otvorenom biti znatno otežano, a potencijalno i iznimno opasno.